Krzysiowe warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ka_Dar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.03
    • 248

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
    Mówię przecież, że muszę się uczyć
    Pomożemy

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      No.... Następny zza światów.
      Krzysiu, sorry za ofa ale nie mogłem się powstrzymać.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Mam nadzieję, że serio wracasz do piwowarstwa, w końcu ile można na te wojny jeździć, powarzyć trochę trzeba
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Mam nadzieję, że serio wracasz do piwowarstwa, w końcu ile można na te wojny jeździć, powarzyć trochę trzeba
          Nawarzy piwa i pojedzie na wojnę zabierając je ze sobą.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            Tak będzie. Wojny są fajne - pijaństwo, rabunki, gwałty ...

            Comment

            • przemo70
              † 1970-2019 Piwosz w Raju
              • 2007.05
              • 1501

              Jak Ci szło z filtrowaniem tego "gluta" ?
              Save water, drink beer ...

              http://www.parowozy.com.pl/
              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                Czemu "gluta"? Zapewniam, że legendy o kleju stolarskim, powstającym z żyta są mocno przesadzone. A tak poważnie - żadnej różnicy w porównaniu z zacierem wyłącznie jęczmiennym.

                Comment

                • przemo70
                  † 1970-2019 Piwosz w Raju
                  • 2007.05
                  • 1501

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Czemu "gluta"? Zapewniam, że legendy o kleju stolarskim, powstającym z żyta są mocno przesadzone. A tak poważnie - żadnej różnicy w porównaniu z zacierem wyłącznie jęczmiennym.
                  Oplot czy ponacinana rurka?
                  Save water, drink beer ...

                  http://www.parowozy.com.pl/
                  http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                  https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    Nie żartuj. Klasyczne dziurawe wiadro. Przy takiej wielkości warki bawienie się z dodatkowymi rurami to masochizm.

                    Comment

                    • przemo70
                      † 1970-2019 Piwosz w Raju
                      • 2007.05
                      • 1501

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie żartuj. Klasyczne dziurawe wiadro. Przy takiej wielkości warki bawienie się z dodatkowymi rurami to masochizm.
                      Nie mów, że nie chciałbyś pobawić się ponacinaną rurką lub też oplocikiem ale tak poważnie, to wiadomo, że do tych kilku kg słodu zbytnich ceregieli nie trzeba
                      Save water, drink beer ...

                      http://www.parowozy.com.pl/
                      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        Mam rurkę i wiem jak działa. I dlatego twierdzę, że przy warkach dwudziestolitrowych to zbędne zawracanie głowy. Oplotu na pewno nie będę robił, dla mnie to jakaś skrajna forma masochizmu.
                        Last edited by Krzysiu; 2011-01-14, 07:54.

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                          Oplotu na pewno nie będę robił, dla mnie to jakaś skrajna forma masochizmu.
                          A moim zdaniem jest to największe udogodnienie jakie wymyślono w browarnictwie amatorskim.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            warka 134, karmelowe

                            zasyp:
                            4000 g słód jasny
                            500 g słód karmelowy 130 EBC Strzegom

                            zacieranie:
                            20 l. / 60 min / 73 -> 70 C
                            15 l. / 80 C

                            gotowanie:
                            Marynka 90 / 15 g / 60 min

                            Brzeczka wyszła ciemna, mało goryczkowa i wyraźnie słodkawa - tak, jak zakładałem.
                            22 l. / 12 Blg

                            Comment

                            • bielok
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2007.10
                              • 338

                              Elo

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                              zasyp:
                              4000 g słód jasny
                              500 g słód karmelowy 130 EBC Strzegom


                              Brzeczka wyszła ciemna, mało goryczkowa i wyraźnie słodkawa - tak, jak zakładałem.
                              22 l. / 12 Blg
                              Jakie drożdże?
                              anioły śmierdzą potem
                              żrą kiełbasę
                              mają w dupie żywych

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                Safale US-05, gęstwa z poprzedniej warki.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X