Krzysiowe warzenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ka_Dar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.03
    • 248

    #436
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Mówię przecież, że muszę się uczyć
    Pomożemy

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #437
      No.... Następny zza światów.
      Krzysiu, sorry za ofa ale nie mogłem się powstrzymać.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #438
        Mam nadzieję, że serio wracasz do piwowarstwa, w końcu ile można na te wojny jeździć, powarzyć trochę trzeba
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #439
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Mam nadzieję, że serio wracasz do piwowarstwa, w końcu ile można na te wojny jeździć, powarzyć trochę trzeba
          Nawarzy piwa i pojedzie na wojnę zabierając je ze sobą.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #440
            Tak będzie. Wojny są fajne - pijaństwo, rabunki, gwałty ...

            Comment

            • przemo70
              † 1970-2019 Piwosz w Raju
              • 2007.05
              • 1501

              #441
              Jak Ci szło z filtrowaniem tego "gluta" ?
              Save water, drink beer ...

              http://www.parowozy.com.pl/
              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #442
                Czemu "gluta"? Zapewniam, że legendy o kleju stolarskim, powstającym z żyta są mocno przesadzone. A tak poważnie - żadnej różnicy w porównaniu z zacierem wyłącznie jęczmiennym.

                Comment

                • przemo70
                  † 1970-2019 Piwosz w Raju
                  • 2007.05
                  • 1501

                  #443
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  Czemu "gluta"? Zapewniam, że legendy o kleju stolarskim, powstającym z żyta są mocno przesadzone. A tak poważnie - żadnej różnicy w porównaniu z zacierem wyłącznie jęczmiennym.
                  Oplot czy ponacinana rurka?
                  Save water, drink beer ...

                  http://www.parowozy.com.pl/
                  http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                  https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #444
                    Nie żartuj. Klasyczne dziurawe wiadro. Przy takiej wielkości warki bawienie się z dodatkowymi rurami to masochizm.

                    Comment

                    • przemo70
                      † 1970-2019 Piwosz w Raju
                      • 2007.05
                      • 1501

                      #445
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      Nie żartuj. Klasyczne dziurawe wiadro. Przy takiej wielkości warki bawienie się z dodatkowymi rurami to masochizm.
                      Nie mów, że nie chciałbyś pobawić się ponacinaną rurką lub też oplocikiem ale tak poważnie, to wiadomo, że do tych kilku kg słodu zbytnich ceregieli nie trzeba
                      Save water, drink beer ...

                      http://www.parowozy.com.pl/
                      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #446
                        Mam rurkę i wiem jak działa. I dlatego twierdzę, że przy warkach dwudziestolitrowych to zbędne zawracanie głowy. Oplotu na pewno nie będę robił, dla mnie to jakaś skrajna forma masochizmu.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2011-01-14, 07:54.

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3491

                          #447
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Oplotu na pewno nie będę robił, dla mnie to jakaś skrajna forma masochizmu.
                          A moim zdaniem jest to największe udogodnienie jakie wymyślono w browarnictwie amatorskim.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #448
                            warka 134, karmelowe

                            zasyp:
                            4000 g słód jasny
                            500 g słód karmelowy 130 EBC Strzegom

                            zacieranie:
                            20 l. / 60 min / 73 -> 70 C
                            15 l. / 80 C

                            gotowanie:
                            Marynka 90 / 15 g / 60 min

                            Brzeczka wyszła ciemna, mało goryczkowa i wyraźnie słodkawa - tak, jak zakładałem.
                            22 l. / 12 Blg

                            Comment

                            • bielok
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2007.10
                              • 338

                              #449
                              Elo

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                              zasyp:
                              4000 g słód jasny
                              500 g słód karmelowy 130 EBC Strzegom


                              Brzeczka wyszła ciemna, mało goryczkowa i wyraźnie słodkawa - tak, jak zakładałem.
                              22 l. / 12 Blg
                              Jakie drożdże?
                              anioły śmierdzą potem
                              żrą kiełbasę
                              mają w dupie żywych

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #450
                                Safale US-05, gęstwa z poprzedniej warki.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Hlízov 230, Pivovar Holanďan
                                  dadek
                                  Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
                                  Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
                                  2023-11-03, 00:29
                                • ART
                                  Jak tworzyć nowe wpisy w dziale Wydarzenia?
                                  ART
                                  Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.

                                  Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.

                                  Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...
                                  2024-10-12, 20:15
                                • dadek
                                  Poręba, Fabryczna 9, Browar Moon Lark
                                  dadek
                                  Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
                                  2024-04-13, 01:37
                                • dadek
                                  Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                                  dadek
                                  Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                                  2023-12-05, 00:56
                                • Prusak
                                  Chełm, Reformacka 7, Restauracja Browar Kozak
                                  Prusak
                                  Nie mogłem sobie darować, skoro w sumie mam blisko. Nowy browarek w lokalu restauracyjnym, jakich wiele. Na razie amatorzy piwnych atrakcji nie mogą raczyć się widokiem warzelni znajdującej się w pomieszczeniu po drugiej stronie sieni kamienicy, w której umieszczona jest cała knajpa. Docelowo...
                                  2023-03-02, 18:06
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...