warka 141, Alt, 6.12.2012.
Trudno mi odpowiedzieć. Wydaje mi się, że jest, ale nie mierzyłem tego. Być może to efekt psychologiczny. W każdym razie nadmiar żyta skutecznie utrudnia warzenie.
Po kolejnej przerwie zachciało mi się coś upichcić.
warka 141, Alt.
zasyp:
1900 g pilzeński
2000 g monachijski
100 g karmelowy jasny 130 EBC (wszystkie słody Strzegom)
zacieranie:
20 l. / 120 min / 67 -> 63-> 80 C
15 l. / 80 C
gotowanie: 60 min
15 g Magnum + 15 g Marynka / 60 min
20 g Marynka / 30 min
25 g Hallertau Tradition / 1 min
drożdże US-05 (z posiadanych te wydały mi się najodpowiedniejsze)
Wyszło ok. 20 litrów mocną mętnej, żółtej brzeczki 12 Blg. W smaku potężna goryczka, dość wyraźny zapach chmielowy. Przy napowietrzaniu piana gęsta, biała, sztywna jak styropian.
Trudno mi odpowiedzieć. Wydaje mi się, że jest, ale nie mierzyłem tego. Być może to efekt psychologiczny. W każdym razie nadmiar żyta skutecznie utrudnia warzenie.
Po kolejnej przerwie zachciało mi się coś upichcić.
warka 141, Alt.
zasyp:
1900 g pilzeński
2000 g monachijski
100 g karmelowy jasny 130 EBC (wszystkie słody Strzegom)
zacieranie:
20 l. / 120 min / 67 -> 63-> 80 C
15 l. / 80 C
gotowanie: 60 min
15 g Magnum + 15 g Marynka / 60 min
20 g Marynka / 30 min
25 g Hallertau Tradition / 1 min
drożdże US-05 (z posiadanych te wydały mi się najodpowiedniejsze)
Wyszło ok. 20 litrów mocną mętnej, żółtej brzeczki 12 Blg. W smaku potężna goryczka, dość wyraźny zapach chmielowy. Przy napowietrzaniu piana gęsta, biała, sztywna jak styropian.
Comment