Krzysiowe warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oryks
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.01
    • 297

    #91
    Potwierdzam, też mam warke ze 100% monachijskiego. Ma kolor mocnej herbaty i zupełnie odmienny smak od pilzneńskiego.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #92
      Nie mam w ogóle słodu pilzeńskiego, to może być tylko monachijski.

      Comment

      • Mawas
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.02
        • 299

        #93
        Odp: moje refleksje

        Krzysiu!
        Gratulacje za entuzjazm i sukcesy.

        Krzysiu napisał(a)
        Ale w planie mam budowę niewielkiego, poręcznego browarku.

        smak. [/B]
        Jeżeli masz jakąś koncepcję to może mógłbym Ci pomóc go wyprodukować.
        http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #94
          tajemniczy słód

          Zaniepokojony waszymi opiniami udałem się do źródła, wyjaśnić sprawę słodu. I okazało się po analizie w laboratorium, że otrzymałem słód pilzeński zamiast monachijskiego (etykieta w worku - oczywiscie monachijski), stąd tak jasne piwo. Zrobił się trochę obciach, bo wyszło, że firma chciała zrobić mnie w balona, ale już wszystko jest w porządku.
          Musiałem zrobić poprawki w notatkach, ale ponieważ prowadzę je w wersji elektronicznej, nie nastręczyło to wielu kłopotów. W moich opisach wyżej wystarczy "słód monachijski" zastąpić "słodem pilzeńskim".

          Mawas - mam dostęp do doskonałego projektu z 1870 r., ale może być problem z wykonaniem drewnianej kadzi zaciernej i kilsztoka. Mówię poważnie - chcę zbudować sobie jak najbardziej klasyczny, "ręczny" browar z XIX w.

          Comment

          • elroy
            Porucznik Browarny Tester
            • 2002.10
            • 359

            #95
            "Na razie wykonałem:
            - słodowe 13% (27 grudnia),
            - "normalne" z chmielem 12% (27 grudnia),
            - jałowcowe 12% (27 grudnia),
            - miodowe 15% (11 stycznia),
            - karmelowe 10% (wczoraj). "

            Krzysiu, a czy nie podzieliłbyś się z nami przepisami?
            Bardzo lubię eksperymentować, więc byłbym wdzięczny za parę ciekawych informacji
            Napisz jak warzysz w/w piwa! Interesuje mnie zwłaszcza miodowe, jałowcowe i karmelowe.
            Hej!
            www.piwo.org

            Comment

            • Mawas
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.02
              • 299

              #96
              Odp: tajemniczy słód

              [
              Mawas - mam dostęp do doskonałego projektu z 1870 r., ale może być problem z wykonaniem drewnianej kadzi zaciernej i kilsztoka. Mówię poważnie - chcę zbudować sobie jak najbardziej klasyczny, "ręczny" browar z XIX w. [/B]

              Bardzo interesujące.
              Mam kolegę który produkuje beczki dla winiarni we Francji.
              Myślę, że by sobie z tym poradził.
              Rozmawiałem z nim o wyprodukowaniu dla mnie specjalnych beczek do piwa bo się okazuje, że do piwa są inne.
              U mnie możemy wyprodukować wszystko ze stali nierdzewnej, miedzi lub innych metali.
              Sam jestem takim czymś zainteresowany.
              Jeżeli jesteś zainteresowany moją propozycją daj znać na priv.
              http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #97
                Miałam okazję ostatnio spróbować Krzysiowego piwa (aż czterech rodzajów!). I mówię Wam - absolutna rewelacja! Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się aż tak dobrych wyników domowego warzenia, mniam mniam
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #98
                  elroy napisał(a)
                  ... Krzysiu, a czy nie podzieliłbyś się z nami przepisami?
                  Bardzo lubię eksperymentować, więc byłbym wdzięczny za parę ciekawych informacji
                  Ponieważ te piwa nie do końca wyszły, jak należy, nie będę się nimi chwalił. Ale myślę, że z czasem zaczniemy się dzielić już konkretnymi recepturami. Przypominam, że na razie nadal jestem w fazie eksperymentalnej, więc dopóki przynajmniej raz nie powtórzę warki z dobrym rezultatem, trudno mówić o udanym eksperymencie.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #99
                    Trochę się zaniedbałem w sprawozdawczości, ale od przyszłego tygodnia nadrobię.

                    Comment

                    • pieczarek
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2001.06
                      • 5011

                      Marusia napisał(a)
                      Miałam okazję ostatnio spróbować Krzysiowego piwa (aż czterech rodzajów!). I mówię Wam - absolutna rewelacja!
                      Dobrze być młodą, atrakcyjną kobietą. Mi - młodemu, atrakcyjnemu mężczyźnie - Krzysiu dał tylko 3 różne piwa. Na razie wypiłem tylko "białe" i "czarne". Podzielam zdanie Marusi - rewelacja.

                      Comment

                      • kangurpl
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.03
                        • 2660

                        pieczarek napisał(a)

                        Dobrze być młodą, atrakcyjną kobietą. Mi - młodemu, atrakcyjnemu mężczyźnie - Krzysiu dał tylko 3 różne piwa. Na razie wypiłem tylko "białe" i "czarne". Podzielam zdanie Marusi - rewelacja.
                        Nie narzekaj, trochę starsi, atrakcyjni mężczyźni musieli zadowolic się opowieściami innych - młodszych.
                        W każdym razie masz rację: dobrze być młodą, atrakcyjną kobietą
                        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          kangurpl napisał(a)

                          Nie narzekaj, trochę starsi, atrakcyjni mężczyźni musieli zadowolic się opowieściami innych - młodszych.
                          W każdym razie masz rację: dobrze być młodą, atrakcyjną kobietą
                          Potwierdzam, że dobrze jest być młodą atrakcyjną kobietą

                          A co do Krzysiowego piwa - rozumiem, że jest perfekcjonistą i doszukuje sie dziury w całym, ale ja byłam jego piwem zwalona z nóg (choć tylko w przenośni na szczęście), i określiłabym je Krzysiowym sformułowaniem skierowanym onegdaj pod adresem Lwówka - "Kraina Łagodności". Proponuję zastosowanie tej nazwy do jednego z Twoich piwek Krzysiu
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            kangurpl napisał(a)
                            [B]Nie narzekaj, trochę starsi, atrakcyjni mężczyźni musieli zadowolic się opowieściami innych - młodszych...
                            No cóż, wiedziałem, że to nastąpi ;-)
                            Niestety nie jestem w stanie zaspokoić wszystkich oczekiwań, i tak większość mojego piwa jest rozdawana znajomym. Musiałbym produkować około hektolitra miesięcznie, żeby poczęstować wszystkich chętnych. Niewykluczone, że kiedyś tak się stanie.
                            Last edited by Krzysiu; 2003-03-30, 06:45.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              Warka nr 20

                              Zacząłem kolejną serię eksperymentów. Warka nr 20 to ciemniak, 14 Blg, z duża ilością słodu monachijskiego w udziale, słodami karmelowymi i barwiącym. Zastosowałem jak poprzednio uproszczoną metodę infuzyjną, z przedłużoną pierwszą przerwą cukrową, w celu uzyskania bardziej wytrawnego smaku. Chmielenie jak wcześniej - raczej skromne. Brzeczka wyszła niemal czarna, ale po odleżeniu swego w butelkach trochę "przejrzała".
                              Last edited by Krzysiu; 2003-03-30, 06:46.

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                Warka nr 21

                                Tym razem kolejne białe. Słodu pszenicznego 70%, w pozostałej części zasypu zamiast słodu pilzeńskiego dałem monachijski. Metoda jak wyżej, brzeczka ok. 14,5 Blg, uzyskała po gotowaniu złoty kolor. Podczas fermentacji próbowała wyłazić z wiadra, ale już opanowałem technikę uników - po prostu zostawiłem otwarty fermentor, co ukróciło tendencję do opuszczania wiadra.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X