Krzysiowe warzenie
Collapse
X
-
I etap zakończył się powodzeniem. Piwo przelane do fermentacji wtórnej, w smaku mocno gorzko - karmelowe, jasnobrązowe z odcieniem pomarańczowym. Zapach dziwny, kwiatowo - cytrusowy. Jeśli się jakoś świństwo w to nie wda, będzie niezłe.
Mimo tego sukcesu muszę na cały lipiec zawiesić działalność.Comment
-
Przy rozlewie pewne rozczarowanie - wyszło tylko około 100 l. Właściwie około 110l. ale z 10 się zmarnowało. Nalałem 3 beczki po 30 l. i reszta w pety. Błąd jest wynikiem złej oceny wzrokowej pojemności beczki. Jak na taką ilość, wydajność wyszła marna. Zapewne trzeba więcej wysładzać.
Poza tym jest to niezły, lekki, dobrze goryczkowy ciemniak.Comment
-
warka 127, 128
Zasyp:
24% slód pilzenski
73% słód monachijski
3% słód karmelowy jasny
zacieranie jak zwykle
warka 127:
wyszło 140 l. ciemnawej brzeczki 10 Blg
gotowanie: chmiel 150g Magnum + Marynka
warka 127:
gotowanie: 30 g Marynka, 20 g Lubelski, 200 g skórki cytrusowe, 1 kg cukier trzcinowy
wyszło 20 l. ciemnej, aromatycznej brzeczki 20 Blg.
Nie chciało mi się liczyć, ale chyba marna wydajność wyszła tym razem.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
warka 129, Brown Bess Porter, 5 luty 2009
zasyp:
pilzenski - 10 l.
monachijski - 10 l.
karmelowy jasny - 2 l.
karmelowy ciemny - 0,3 l.
barwiący - 0,2 l.
mąka kukurydziana - 1 kg
zacieranie: 40 l. / 73 C / 90 min
gips: łyżeczka
wysładzanie: 40 l. / 85 C
do gotowania:
Magnum 30 g + Marynka 20 g / 60 min.
Marynka 20 g / 30 min.
ekstrakt słodowy barwiący - trzy duże łyżki
cukier trzcinowy jasny - 1,5 kg
ekstrakt lukrecji - duża łyżka
kolendra - 100 g.
Wydajność marna, wyszło niecałe 60 l / 15 Blg.Comment
-
warka 130, Einfachbier hell, 18 luty 2009
zasyp:
pilzeński: 10 l.
monachijski: 10 l.
karmelowy jasny: 0,4 l.
zacieranie:
40 l. / 73 C / 80 min
40 l. / 85 C
gotowanie:
Magnum 30 g + Marynka 20 g / 60 min.
Marynka 20 g / 30 min.
Lubelski 20 g / 0 min.
wydajność dobra, wyszło 70 l. / 11 BlgComment
-
warka 131, karmelowe, 27 luty 2009
plan jest taki:
zasyp:
8,75 l. słód pilzeński
8,75 l. słód monachijski
2,5 l. słód karmelowy jasny
zacieranie:
40 l. / 70 C / 90 min
50 l. / 80 C
gotowanie:
Magnum 40 g / 60 min.
Porter jest dobry i poszedł w całości w butelki. Einfachbier stoi na wtórnej.Comment
-
Krzysiu, mam nadzieję, że pojawisz się na tegorocznych Warsztatach ze swoimi piwami, a jakbyś nie mógł, to je wyślij do Wrocka, trzeba Ci pomóc w spożywaniu takich hurtowych ilości piwaComment
Related Topics
Collapse
-
Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...-
Channel: Czechy
-
-
Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.
Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.
Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...-
Channel: Imprezy, promocje, wydarzenia
2024-10-12, 20:15 -
-
Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
-
Channel: Śląskie
-
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Nie mogłem sobie darować, skoro w sumie mam blisko. Nowy browarek w lokalu restauracyjnym, jakich wiele. Na razie amatorzy piwnych atrakcji nie mogą raczyć się widokiem warzelni znajdującej się w pomieszczeniu po drugiej stronie sieni kamienicy, w której umieszczona jest cała knajpa. Docelowo...
-
Channel: Lubelskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment