Krzysiowe warzenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marek-C
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 848

    #406
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    W moim warzeniu pojawiła się nowa jakość, a mianowicie nowe wyposażenie: kadź zacierna 50 l z filtrem z rurki, kocioł warzelny 100 l, chłodnica zanurzeniowa i cztery fermentory po 160 l. Uznałem, że nie chce już mi się babrać w trzydziestolitrowych porcjach.
    No trzeba będzie poinformować urząd......

    A swoją drogą ładne to!

    Marek
    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #407
      I etap zakończył się powodzeniem. Piwo przelane do fermentacji wtórnej, w smaku mocno gorzko - karmelowe, jasnobrązowe z odcieniem pomarańczowym. Zapach dziwny, kwiatowo - cytrusowy. Jeśli się jakoś świństwo w to nie wda, będzie niezłe.

      Mimo tego sukcesu muszę na cały lipiec zawiesić działalność.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #408
        Przy rozlewie pewne rozczarowanie - wyszło tylko około 100 l. Właściwie około 110l. ale z 10 się zmarnowało. Nalałem 3 beczki po 30 l. i reszta w pety. Błąd jest wynikiem złej oceny wzrokowej pojemności beczki. Jak na taką ilość, wydajność wyszła marna. Zapewne trzeba więcej wysładzać.

        Poza tym jest to niezły, lekki, dobrze goryczkowy ciemniak.

        Comment

        • Marek-C
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 848

          #409
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Opis mojego eksperymenty. Jk pani się wydaje, że to wielka tajemnica, to się myli.
          FCJP
          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #410
            warka 127, 128

            Zasyp:
            24% slód pilzenski
            73% słód monachijski
            3% słód karmelowy jasny

            zacieranie jak zwykle

            warka 127:
            wyszło 140 l. ciemnawej brzeczki 10 Blg
            gotowanie: chmiel 150g Magnum + Marynka

            warka 127:
            gotowanie: 30 g Marynka, 20 g Lubelski, 200 g skórki cytrusowe, 1 kg cukier trzcinowy
            wyszło 20 l. ciemnej, aromatycznej brzeczki 20 Blg.

            Nie chciało mi się liczyć, ale chyba marna wydajność wyszła tym razem.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #411
              Nie chciało mi się koło tego chodzić i wszystko poszło w kanał.

              Nie jestem pewien, czy kontynuować.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #412
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                Nie chciało mi się koło tego chodzić i wszystko poszło w kanał.

                Nie jestem pewien, czy kontynuować.
                Jak to? Znużenie?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #413
                  Nie da się ukryć, że jestem na etapie pewnego zniechęcenia. I z wolnym czasem dużo gorzej, niz w ubiegłych latach.

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

                    #414
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                    Nie jestem pewien, czy kontynuować.
                    To co pić dobrego jak własnego nie ma?

                    Ostatnio eksperymentalnie zrobiłem 8blg (4blg z zacierania-wysłodziny +4blg zwykły cukier) =wypisz,wymaluj dobre sklepowe.
                    Aż się boję myśleć co jest w tych gorszych...
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #415
                      warka 129, Brown Bess Porter, 5 luty 2009

                      zasyp:
                      pilzenski - 10 l.
                      monachijski - 10 l.
                      karmelowy jasny - 2 l.
                      karmelowy ciemny - 0,3 l.
                      barwiący - 0,2 l.
                      mąka kukurydziana - 1 kg

                      zacieranie: 40 l. / 73 C / 90 min
                      gips: łyżeczka
                      wysładzanie: 40 l. / 85 C

                      do gotowania:
                      Magnum 30 g + Marynka 20 g / 60 min.
                      Marynka 20 g / 30 min.

                      ekstrakt słodowy barwiący - trzy duże łyżki
                      cukier trzcinowy jasny - 1,5 kg
                      ekstrakt lukrecji - duża łyżka
                      kolendra - 100 g.

                      Wydajność marna, wyszło niecałe 60 l / 15 Blg.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #416
                        warka 130, Einfachbier hell, 18 luty 2009

                        zasyp:
                        pilzeński: 10 l.
                        monachijski: 10 l.
                        karmelowy jasny: 0,4 l.

                        zacieranie:
                        40 l. / 73 C / 80 min
                        40 l. / 85 C

                        gotowanie:
                        Magnum 30 g + Marynka 20 g / 60 min.
                        Marynka 20 g / 30 min.
                        Lubelski 20 g / 0 min.

                        wydajność dobra, wyszło 70 l. / 11 Blg

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #417
                          Błąd w optycznym pomiarze zawartości kotła, wyszło około 60 litrów, co zmienia na niekorzyść wydajność. Zapach intensywny, ale w smaku wyraźnie niedochmielone.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #418
                            warka 131, karmelowe, 27 luty 2009

                            plan jest taki:

                            zasyp:
                            8,75 l. słód pilzeński
                            8,75 l. słód monachijski
                            2,5 l. słód karmelowy jasny

                            zacieranie:
                            40 l. / 70 C / 90 min
                            50 l. / 80 C

                            gotowanie:
                            Magnum 40 g / 60 min.

                            Porter jest dobry i poszedł w całości w butelki. Einfachbier stoi na wtórnej.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #419
                              Krzysiu, mam nadzieję, że pojawisz się na tegorocznych Warsztatach ze swoimi piwami, a jakbyś nie mógł, to je wyślij do Wrocka, trzeba Ci pomóc w spożywaniu takich hurtowych ilości piwa
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Makaron
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 2107

                                #420
                                Miło widzieć, że Krzysiu wrócił do warzenia.

                                Krzysiu jakich drożdży używasz?
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2009-02-27, 11:30.
                                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Hlízov 230, Pivovar Holanďan
                                  dadek
                                  Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
                                  Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
                                  2023-11-03, 00:29
                                • ART
                                  Jak tworzyć nowe wpisy w dziale Wydarzenia?
                                  ART
                                  Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.

                                  Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.

                                  Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...
                                  2024-10-12, 20:15
                                • dadek
                                  Poręba, Fabryczna 9, Browar Moon Lark
                                  dadek
                                  Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
                                  2024-04-13, 01:37
                                • dadek
                                  Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                                  dadek
                                  Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                                  2023-12-05, 00:56
                                • Prusak
                                  Chełm, Reformacka 7, Restauracja Browar Kozak
                                  Prusak
                                  Nie mogłem sobie darować, skoro w sumie mam blisko. Nowy browarek w lokalu restauracyjnym, jakich wiele. Na razie amatorzy piwnych atrakcji nie mogą raczyć się widokiem warzelni znajdującej się w pomieszczeniu po drugiej stronie sieni kamienicy, w której umieszczona jest cała knajpa. Docelowo...
                                  2023-03-02, 18:06
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...