warka 135, Porter
Czas wrócić do klasyki, czyli porter. Zajrzałem do notatek z lat poprzednich, do piwnicy, i wykoncypowałem taki oto wynalazek:
zasyp:
3500 g słód pilzeński
500 g słód karmelowy jasny 130 EBC
100 g słód karmelowy ciemny
400 g płatki owsiane
do brzeczki przedniej:
500 g ekstrakt bursztynowy WES (na początek)
200 g ekstrakt ciemny proszek WES (na początek)
500 g cukier trzcinowy (na koniec)
zacieranie:
20 l. / 60 min / 73 -> 68 C (+ mała łyżeczka gipsu)
20 l. / 80 C
gotowanie:
Magnum 90: 10 g / 60 min
Marynka 90: 20 g / 60 min
kolendra: 10 g / 60 min
lukrecja ekstrakt: łyżeczka /3 min
efekt: 25 l. / 18 Blg
Brzeczka ciemna, sympatycznie brązowa i dość goryczkowa, ale obawiam się, że za mało nachmielona. W gotowym piwie goryczki może brakować. Mało też jest kolendry i lukrecji, a właściwie to wcale ich nie czuję. Może to się zmieni. Ale jest faktem, że 10 g kolendry to za mało.
drożdże: Safale US-05, gęstwa z warki 133.
Zabutelkowałem Żytnie (warka 133). Wyszło 20 butelek 0,5 i 7 petów 1,5. Z wrażenia zapomniałem spróbować, jak smakuje. Karmelowe 134 dopiero przelane na wtórną, do butelek za tydzień lub dwa. US-05 słabo flokulują, piwa są dość mętne a po fermentacji głównej sporo drożdży pływa po wierzchu, nie zamierzając opadać.
Czas wrócić do klasyki, czyli porter. Zajrzałem do notatek z lat poprzednich, do piwnicy, i wykoncypowałem taki oto wynalazek:
zasyp:
3500 g słód pilzeński
500 g słód karmelowy jasny 130 EBC
100 g słód karmelowy ciemny
400 g płatki owsiane
do brzeczki przedniej:
500 g ekstrakt bursztynowy WES (na początek)
200 g ekstrakt ciemny proszek WES (na początek)
500 g cukier trzcinowy (na koniec)
zacieranie:
20 l. / 60 min / 73 -> 68 C (+ mała łyżeczka gipsu)
20 l. / 80 C
gotowanie:
Magnum 90: 10 g / 60 min
Marynka 90: 20 g / 60 min
kolendra: 10 g / 60 min
lukrecja ekstrakt: łyżeczka /3 min
efekt: 25 l. / 18 Blg
Brzeczka ciemna, sympatycznie brązowa i dość goryczkowa, ale obawiam się, że za mało nachmielona. W gotowym piwie goryczki może brakować. Mało też jest kolendry i lukrecji, a właściwie to wcale ich nie czuję. Może to się zmieni. Ale jest faktem, że 10 g kolendry to za mało.
drożdże: Safale US-05, gęstwa z warki 133.
Zabutelkowałem Żytnie (warka 133). Wyszło 20 butelek 0,5 i 7 petów 1,5. Z wrażenia zapomniałem spróbować, jak smakuje. Karmelowe 134 dopiero przelane na wtórną, do butelek za tydzień lub dwa. US-05 słabo flokulują, piwa są dość mętne a po fermentacji głównej sporo drożdży pływa po wierzchu, nie zamierzając opadać.
Comment