Krzysiowe warzenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cez
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 1789

    #496
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Ja jestem nieobiektywny, a inni, którzy je degustują, nie znają się. Mówią, że dobre, bo się mnie boją.

    O Pumpkin ale mogę powiedzieć, że duży zawód. Piwo o niezdecydowanym smaku (dyni brak), lekkim aromacie przypraw i bardzo obfitym, brzydkim osadzie. Zepsute nie jest, ale to nieudany eksperyment i więcej nie będę tego próbował.

    Zabutelkowany dzisiaj Comte de Frontenac (156) niepomiernie mnie zaskoczył. Barwa czerwonawo - brązowa, słaby zapach owocowy, a w smaku słodycz i owoce (porzeczka, jeżyna). Goryczki właściwie nie wyczułem, a wg Brewtarget współczynnik to 0,46. Jest bardzo dobre, ale zaupełnie inne, niż sobie wymyśliłem i w zasadzie nie wiem, dlaczego.

    Fredersdorfer fermentował bardzo krótko i słabo, faza główna trwała około doby - ale zacierany był na bardzo słodko, więc cukrów fermentujących było stosunkowo niewiele. Piana niska, dziurawa i nietrwała, barwy beżowej, a z wiadra dobiega intensywny zapach domowej pizzy (chyba za dużo oregano). O drożdżach nie napisałem - są to Safale T-58.

    Gose na wtórnej, butelkowany będzie po Świętach, a może nawet już w styczniu.
    Ja też jestem nieobiektywny, ale nie śmielę spróbować
    Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19291

      #497
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      warka 155 - pumpkin ale, niezbyt mocne piwo (12 Blg) z dodatkiem kukurydzy i soku z 4 kg dyni, zacierane na słodko, chmielone delikatnie Citrą i Falconers Flight (tylko na goryczkę), przyprawiane klasyczną amerykańską mieszanką przypraw do ciast dyniowych: cynamon, imbir, ziele angielskie, gałka muszkatołowa. Obecnie w fermentacji wtórnej.
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      O Pumpkin ale mogę powiedzieć, że duży zawód. Piwo o niezdecydowanym smaku (dyni brak), lekkim aromacie przypraw i bardzo obfitym, brzydkim osadzie. Zepsute nie jest, ale to nieudany eksperyment i więcej nie będę tego próbował.
      To w sumie ciekawe, bo u mnie ze średniej dyni wychodzi mniej więcej tyle samo soku z dyni, a jednak ją czuć w gotowym piwie. Być może to kwestia odmiany dyni. Te pastewne są rzeczywiście mało aromatyczne.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #498
        Dynia była jadalna, nie pastewna czy ozdobna. Za dużo z tym roboty, oceniam że efekt jest niewspółmiernie słąby w stosunku do włożonej pracy. I w ogóle kończę z eksperymentowaniem, najlepiej sprawdza się zwykłe piwo - jasne, niezbyt mocne i wyraźnie nachmielone.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #499
          Warka 166, Koronki z Chantilly

          Francuskie ale - problem jest taki, że nie ma charakterystycznych, francuskich odmian piwa. Można do nich zaliczyć być może saison i biere de garde, ale powinny być to piwa dość mocne, ciemne i przyprawowe, a mi zależy na francuskiej wersji pale ale. Poza tym są to piwa z pogranicza Francji i Niderlandów, właściwie belgijskie. Zrobiłem więc jak zwykle, natomiast zastosowałem wyłącznie francuskie chmiele.

          Zasyp:
          3,2 kg słód pilzeński
          1,8 kg słód pale ale

          zacieranie:
          20 l. / 66 -63 C / 90 min
          78 C / 5 min
          wysładzanie:
          25 l. / 80 C

          gotowanie:
          10 g Bouclier / 60 min
          10 g Aramis / 45 min
          5 g Bouclier + 5 g Aramis / 30 min
          10 g Triskel + 10 g Strissespalt / 1 min.

          Wyszło 30 l jasnej brzeczki 11,5 Blg. Zapach charakterystyczny, ziołowo-chmielowy, niezbyt intensywny. Drożdże chyba S-33 (odpadła etykieta od słoika z gęstwą).
          Wg Brewtarget powinno być: 21 IBU, 7 EBC i 4,5 ABV

          Degustacje:
          Fredersdorfer: nieudany. Oregano zdominowało smak i zapach, nie pomógł upływ czasu. Wypić można, ale przyjemności brak.

          Gose: wydawało mi się nieudane. Dość ciężkie, bardzo mało gazu, wymaga skupienia. Tymczasem syn przyniósł mi wiadomość, że jego kolega ocenił to piwo jako genialne.

          Frontenac: dobre piwo dla amatorów łagodnych smaków. Wielbiciele chmielowej masakry będą rozczarowani. Czesi na biwaku rozchwytali je w mig.

          PA i APA, które robię najczęściej, są poprawne i schodzą na bieżąco. Zapotrzebowanie jest spore, a syn, który regularnie wynosi mi na spotkania z kolegami mówi, że opinie są dobre i bardzo dobre.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19291

            #500
            Opuściłeś się Krzysiu. Zaledwie 8 warek w 15 ostatnich miesięcy.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #501
              Dziesięć. Dwie są w wiadrach. Ale faktycznie, opuściłem się.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #502
                Przy ostatnim warzeniu pękło wiadro filtracyjne. Właściwie to pękło wcześniej, a ostatnio się rozleciało. Dość długo zastanawiałem się, czy robić nowe wiadro, czy coś innego. Zdecydowałem się na oplot. Rzecz jasna nie robiłem sam, po prostu nabyłem w drodze kupna. I - ZWRACAM HONOR! To działa. Filtruje nieco szybciej niż moje wiadro, ale kładę to na karb tego, że użyłem wiadro o małej powierzchni dna, więc filrracja przebiegała wolniej, niż powinna, a złoże było zbyt wysokie.

                Dzisiaj Oberża w Chantilly po raz drugi (warka 171, w międzyczasie nastąpiła zmiana nazwy).
                Różnica jest taka, że zmniejszyłem ilość słodu pale ale o 100 g i w to miejsce dałem karmel EBC 50 strzegomski, również 100 g. Resztę planuje zrobić tak samo.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • dadek
                  Czechy, Hlízov 230, Pivovar Holanďan
                  dadek
                  Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
                  Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
                  2023-11-03, 00:29
                • ART
                  Jak tworzyć nowe wpisy w dziale Wydarzenia?
                  ART
                  Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.

                  Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.

                  Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...
                  2024-10-12, 20:15
                • dadek
                  Poręba, Fabryczna 9, Browar Moon Lark
                  dadek
                  Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
                  2024-04-13, 01:37
                • dadek
                  Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                  dadek
                  Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                  2023-12-05, 00:56
                • Prusak
                  Chełm, Reformacka 7, Restauracja Browar Kozak
                  Prusak
                  Nie mogłem sobie darować, skoro w sumie mam blisko. Nowy browarek w lokalu restauracyjnym, jakich wiele. Na razie amatorzy piwnych atrakcji nie mogą raczyć się widokiem warzelni znajdującej się w pomieszczeniu po drugiej stronie sieni kamienicy, w której umieszczona jest cała knajpa. Docelowo...
                  2023-03-02, 18:06
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...