Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Wyświetlenie odpowiedzi
Krzysiowe warzenie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziwarka 155 - pumpkin ale, niezbyt mocne piwo (12 Blg) z dodatkiem kukurydzy i soku z 4 kg dyni, zacierane na słodko, chmielone delikatnie Citrą i Falconers Flight (tylko na goryczkę), przyprawiane klasyczną amerykańską mieszanką przypraw do ciast dyniowych: cynamon, imbir, ziele angielskie, gałka muszkatołowa. Obecnie w fermentacji wtórnej.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziO Pumpkin ale mogę powiedzieć, że duży zawód. Piwo o niezdecydowanym smaku (dyni brak), lekkim aromacie przypraw i bardzo obfitym, brzydkim osadzie. Zepsute nie jest, ale to nieudany eksperyment i więcej nie będę tego próbował.
Comment
-
-
Dynia była jadalna, nie pastewna czy ozdobna. Za dużo z tym roboty, oceniam że efekt jest niewspółmiernie słąby w stosunku do włożonej pracy. I w ogóle kończę z eksperymentowaniem, najlepiej sprawdza się zwykłe piwo - jasne, niezbyt mocne i wyraźnie nachmielone.
Comment
-
-
Warka 166, Koronki z Chantilly
Francuskie ale - problem jest taki, że nie ma charakterystycznych, francuskich odmian piwa. Można do nich zaliczyć być może saison i biere de garde, ale powinny być to piwa dość mocne, ciemne i przyprawowe, a mi zależy na francuskiej wersji pale ale. Poza tym są to piwa z pogranicza Francji i Niderlandów, właściwie belgijskie. Zrobiłem więc jak zwykle, natomiast zastosowałem wyłącznie francuskie chmiele.
Zasyp:
3,2 kg słód pilzeński
1,8 kg słód pale ale
zacieranie:
20 l. / 66 -63 C / 90 min
78 C / 5 min
wysładzanie:
25 l. / 80 C
gotowanie:
10 g Bouclier / 60 min
10 g Aramis / 45 min
5 g Bouclier + 5 g Aramis / 30 min
10 g Triskel + 10 g Strissespalt / 1 min.
Wyszło 30 l jasnej brzeczki 11,5 Blg. Zapach charakterystyczny, ziołowo-chmielowy, niezbyt intensywny. Drożdże chyba S-33 (odpadła etykieta od słoika z gęstwą).
Wg Brewtarget powinno być: 21 IBU, 7 EBC i 4,5 ABV
Degustacje:
Fredersdorfer: nieudany. Oregano zdominowało smak i zapach, nie pomógł upływ czasu. Wypić można, ale przyjemności brak.
Gose: wydawało mi się nieudane. Dość ciężkie, bardzo mało gazu, wymaga skupienia. Tymczasem syn przyniósł mi wiadomość, że jego kolega ocenił to piwo jako genialne.
Frontenac: dobre piwo dla amatorów łagodnych smaków. Wielbiciele chmielowej masakry będą rozczarowani. Czesi na biwaku rozchwytali je w mig.
PA i APA, które robię najczęściej, są poprawne i schodzą na bieżąco. Zapotrzebowanie jest spore, a syn, który regularnie wynosi mi na spotkania z kolegami mówi, że opinie są dobre i bardzo dobre.
Comment
-
-
Przy ostatnim warzeniu pękło wiadro filtracyjne. Właściwie to pękło wcześniej, a ostatnio się rozleciało. Dość długo zastanawiałem się, czy robić nowe wiadro, czy coś innego. Zdecydowałem się na oplot. Rzecz jasna nie robiłem sam, po prostu nabyłem w drodze kupna. I - ZWRACAM HONOR! To działa. Filtruje nieco szybciej niż moje wiadro, ale kładę to na karb tego, że użyłem wiadro o małej powierzchni dna, więc filrracja przebiegała wolniej, niż powinna, a złoże było zbyt wysokie.
Dzisiaj Oberża w Chantilly po raz drugi (warka 171, w międzyczasie nastąpiła zmiana nazwy).
Różnica jest taka, że zmniejszyłem ilość słodu pale ale o 100 g i w to miejsce dałem karmel EBC 50 strzegomski, również 100 g. Resztę planuje zrobić tak samo.
Comment
-
Comment