Może za długo, ale własnie po to eksperymentuję, żeby sprawdzić takie rzeczy.
Krzysiowe warzenie
Collapse
X
-
Jeżeli drożdzy nastawnych jest odpowiednio dużo i są w dobrej formie, to burzliwa fermentacja "górna" prowadzona w temp. ok 20 C trwa 2 - 5 dni (im bardziej stężona brzeczka, tym dłużej).
O ile na sfermentowanie 20 l brzeczki o stężeniu 10 Blg wystarczy jedna saszetka drożdzy suchych (10g), to do Krzysiowej brzeczki 18 Blg należałoby użyć dwóch albo i trzech saszetek (20 -30 g).
Taka stężona brzeczka powinna być także nieźle napowietrzona/natleniona.
Krzysiowi fermentuje długo a mało intensywnie bo albo użył za mało drożdży albo w brzeczce były kiepskie warunki na ich multiplikację ( za mało tlenu, aminokwasów itd)
O ile ta niekończąca się fermentacja nie jest wynikiem infekcji dzikimi drożdżami, to jej rezultat czyli piwo nie musi być katastrofalnie złe.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Karmelowe na pewno nie jest karmelowe.
Słodowe i jałowcowe wydzielają archimedesy, ale się nie psują.
Chmielowe straciło smak chmielu.
Miodowe było kwaśne, więc wylałem.
Mocnego nie ruszałem, bo bałem się, że też zepsute Będę przelewał dzisiaj wieczorem.
Następnych piw nie nastawiałem, bo chwilowo para mi zeszła. Ale dostałem chmiel granulowany (goryczkowy i aromatyczny), więc chyba w przyszłym tygodniu coś ugotuję.
Comment
-
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Originally posted by Krzysiu
Wczoraj nagotowałem 10 litrów dwunastki, ale nie wiem, czy chmiele mi się nie pomieszały, goryczkowy z aromatycznym - mam oba granulowane, jeden ziolony a drugi jasnobrązowy. Okaże się po zakończeniu pierwszej fermentacji.
A skąd wiesz, że to dwunastka jeśli nie używasz balingometru?
Comment
-
-
oryks napisal/a
Jak to jest z tym chmielem aromatycznym i gryczkowym ? Jakie są stoswane proporcje ? Czy można i ile użyć tylko jednego z nich ?To pewnie szerokie pole do eksperymentów ale pewnie już ktoś ma doświadczenia.
Według mojego skromnego przekonania, najlepsze piwa warzy się przy użyciu tylko aromatycznego chmielu. Ma dobry aromat i trochę goryczki. Jednak, chmiel aromatyczny jest (w stosunku do zawartości alfa-kwasów) droższy od goryczkowego. Alfa-kwasy dają goryczkę, i chmiel aromatyczny ma niższe stężenie alfa-kwasów, więc do tego samego poziomu goryczki potrzebne jest wiecej chmielu aromatycznego niż goryczkowego.
Z drugiej strony, chmiel aromatyczny ma (jak nazwa już sugeruje, jasna sprawa...) więcej substancji aromatycznych.
Niestety, aromatyczne substancje podczas gotowania brzeczki odparują. Z tego powodu, piwowar często dodaje na początku gotowania brzeczki trochę chmielu goryczkowego, a tuż przed zakończeniem gotowania (~10 minut) trochę chmielu aromatycznego. Stosunku chmielu goryczkowego do aromatycznego, to właśnie jest pole do eksperymentów, hihi, można tu wykombinować wszystko.
Razem z możliwymi kombinacjami różnych szczepów drożdży i różnych rodzajów słodu i różnych temperatur zacierania i różnych temperatur fermentacji i róznych sposobów leżakowania, życie nie wystarczy, że człowiek to wszystko zbada do końca...Volker
Brunnenbräu Hausbrauerei
Comment
-
-
Tam nie ma słowa na temat drożdży płynnych ,a takie zamówiłem
w większej ilości i boję się że mi się zniszczą . O drożdżach suchych co rusz jest mowa ale o nie , nie chodzi.POZDRAWIA ZEET
Comment
-
-
Krzysiowe warzenie
Gratuluje odwagi i wiecej wiary w siebie nie wszystko od razu
wychodzi idealnie .
Czy masz moze jakies gadzety ze swojego domowego browaru
widzialem kiedys etykiety nie pamietam od kogo ,
mnie interesowaly by szklanki zdaje sie ze czytalem cos w
"histori szkla MARUSI"szklanka 0,3l napis PIWO SWIDNICKIE Z
BROWARU DOMOWEGO KRZYSZTOFA.......
Czy posiadasz jeszcze takie byl by to ciekawy eksponat w
moich zbiorach .
Comment
-
Comment