Krzysiowe warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    Warka nr 22

    I znowu ciemniaczek 14 Blg, tym razem mocno karmelowy. W składzie słody pilzeński, monachijski i karmelowy jasny. Metoda zacierania jak wyżej. Do gotowania oprócz chmielu dodałem nieco przypraw, dzięki czemu piwo uzyskało nader nietypowy, korzenno - wermutowy aromat. Bardzo interesująca jest też barwa, ciemnoczerwona.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      Warka nr 23

      W przypływie fantazji - pozaplanowe, lżejsze piwko imbirowe. Typowa baza - głównie słód pilzeński, uzupełniony niewielką ilością monachijskiego i karmelowych. Brzeczka uzyskała 11,5 Blg. Do gotowania dodałem, oprócz niewielkiej ilości chmielu goryczkowego, także drobno pokrojone, świeże kłącze imbiru w ilości 30 g na 10 litrów brzeczki, oraz goździk i niewielką szczyptę gałki muszkatołowej. Pierwsza próba podczas butelkowania nader obiecująca, aczkolwiek nie pamiętam, czy tak powinno smakować przeciętne piwo imbirowe.

      Comment

      • pieczarek
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.06
        • 5011

        Dzisiaj wypiłem Krzysiowe piwo z warki 15 czyli Karmel.
        Tak jak poprzednie (białe i czarne) bardzo dobre.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          W "Piwo konkretnie" jest stosowny podrozdział na recenzje.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            warka nr 24

            baza: ekstrakt słodowy nachmielony 30 IBU produkcji WES w Wolsztynie.
            Brzeczkę uzyskałem dodając dwanaście litrów wody, co pozwoliło na otrzymanie ok. 11 Blg, następnie podzieliłem na trzy porcje:
            24a: piwo z dodatkiem soku malinowego,
            24b: piwo dodatkowo chmielone na zimno,
            24c: piwo fermentowane z udziałem drożdży pszenicznych.

            Uwaga: przy używaniu ekstraktu słodowego z Wolsztyna wytrąca się bardzo duża ilość osadu. Jest to efekt uboczny stosowanej tam technologii produkcji.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              warki 14 - 19

              wracam do boju

              Rzeczywiście byłem zadowolny z efektów, tych warek. Większośc spożyłem z kumplami na urodzinach, pozostałe rozdałem wśród niektórych znajmych na giełdzie w Świebodzicach. Niestety, nie wystarczyło dla wszystkich. Dla mnie też nie. Pozostała mi tylko jedna mała butelka z warki 19, którą zamierzam spożyć mniej więcej w rocznicę produkcji, czyli niedługo.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                Odp: Warka nr 20

                Krzysiu napisał(a)
                Zacząłem kolejną serię eksperymentów. Warka nr 20 to ciemniak, 14 Blg, z duża ilością słodu monachijskie...
                Miało to być powtórzenie warki 16, czyli piwa czarnego. Nie wyszło niestety tak dobre, a przy okazji okazało się ? i powtórzyło się to w kilku kolejnych warkach ? że zastosowany przeze mnie słód monachijski ma jakąś wadę i daje mocno kwaśny posmak. Nie jest to oczywiście ocet, ale daje się we znaki i piwo nie nadaje się do częstowania.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  Odp: Warka nr 21

                  Krzysiu napisał
                  Tym razem kolejne białe. Słodu pszenicznego 70%, w pozostałej części zasypu zamiast słodu pilzeńskiego dałem monachijski...
                  Również niezbyt zadowalający efekt. Słodu monachijskiego mniej, więc i mniejszy kwaśny posmak, ale pszenicznego to nie przypominało. Uważam to piwo za najsłabsze z dotychczasowych. Z niewiadomych powodów posmakowało mojej żonie i zarekwirowała mi wszystkie butelki. Ech, te kobiety...
                  Wiadomość z ostatniej chwili ? po odstaniu kilku miesięcy piwo nieco się poprawiło, ale i tak sporo mu brakowało do warki 17.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    Odp: Warka nr 22

                    [i]Krzysiu napisał/i]
                    I znowu ciemniaczek 14 Blg, tym razem mocno karmelowy ...
                    ad 22
                    Piękny, rubinowy kolor, zapach ziołowy, obfita, gęsta piana ... Podobno bardzo dobre piwo. Nie przeszkadza nawet dodatek słodu monachijskiego, który zginął w smaku tego piwa. Ocenę obniża nadmierna, nieco paląca goryczka, pochodząca z nadmiaru gałki muszkatołowej.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      Odp: Warka nr 23

                      [i]Krzysiu napisał/[i]
                      W przypływie fantazji - pozaplanowe, lżejsze piwko imbirowe...
                      Kolejna porażka. Piwo jest tak kwaśne, że zabija wszystkie smaki, z imbirem łącznie. Nadaje się do wypicia, ale nie do częstowania

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        Odp: warka nr 24

                        Krzysiu napisał
                        baza: ekstrakt słodowy nachmielony 30 IBU produkcji WES w Wolsztynie...
                        24a ? oprócz soku malinowego dodałem nieco wanilii. Efekt jest taki, że w barwie malin nie widać, w smaku czuć nieznacznie, w zapachu dominuje wanilia, ale nie zaszła fermentacja w butelkach i piwo jest bez gazu. Widocznie drożdże nie lubią wanilii i zbojkotowały cukier w butelkach.
                        24b ? zbliżone do przeciętnego pilsa. Jasna barwa, przeciętna piana, płaska chmielowa goryczka. Nieznaczny aromat chmielowy, widocznie do chmielenia na zimno trzeba dodawać więcej chmielu.
                        24c ? zupełnie inne piwo, delikatniejsze i bardziej kwaskowate, coś pośredniego miedzy pszeniczniakiem a lemoniadą. Raczej nieudany eksperyment.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          butelki testowe

                          Mój patent na butelki testowe to buteleczko 0,25 po napojach z Tymbarku. Same zalety: poj. 0,25 l., więc można tego dużo sporządzić, bardzo odporne, białe szkło (widać, co się dzieje w środku), znormalizowany kołnierz, doskonale nadający do do kapslowania, żaden koszt (ja wprawdzie kupuję całe zgrzewki, ale bez problemów można umówić się w jakiejść knajpie, żeby to zbierali). No i syn może brać to do szkoły, bo nikt nie podejrzewa, że w czymś takim może mieć piwo
                          Z każdej warki butelkuję w Tymbarki 6 - 10 sztuk. Część idzie do najgłębszej piwnicy, do testowania w odstępach rocznych, a część do testowania bieżącego i na darowizny (oszczędność piwa i szkła )

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            warka 25

                            Próba wykonania czegoś w rodzaju piwa monachijskiego ? słody pilzeński i monachijski pół na pół, spora chmielu. Wszystko ? no prawie wszystko dobrze, tylko ten kwaśny smak. Trudne do wypicia, ale daję sobie jakoś radę. Przypomina mi piwo kijowskie w opisie wojewody Opalińskiego ?jakby nalać kozie w gardło, to i trzeciego dnia nie doczekałaby...?

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              warka 26 - ciemne piwo żytnie.

                              Wymyśliłem sobie piwo o "dzikim" smaku. W związku z tym do słodów jeczmiennych dodałem 15% niesłodowanego żyta oraz 10% owsa. W przyprawach oprócz chmielu śladowo dorzuciłem lebiodkę i jałowiec. Wyszło solidne, ciemne piwo o specyficznym zbożowo ? tłustym smaku i rzeczywiście trochę dzikim aromacie. Niestety, nieszczęsny słód monachijski zepsuł zabawę ? piwo ma ten fatalny kwaśny składnik.

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                warka 27 - Świdnickie Czarne

                                kolejna próba Świdnickiego Czarnego, tym razem bez słodu monachijskiego. Efekt już podobny do warki nr 16, ale poprzez mniejsze stężenie brzeczki nastawnej nie robi już takiego wrażenia - jest zbyt rozcieńczone.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X