warka 28, 29 - katastrofa
W związku z potrzebą zwiększenia skali produkcji przygotowałem beczkę 30 l. Ponieważ naczynia mam, jakie mam, muszę fermentację przeprowadzać na dwa razy.
Nastawiłem więc dwa fermentory lekkiego piwa - słód pilzeński lekko złamany karmelowymi, porządnie wychmielone. Zafermentowało ładnie, ale ...
Ale porażka! Piwo po prostu skwaśniało! Trochę lekceważąco podszedłem do szczelności fermentorów i do piwa dostał się niestety zarazek.Ściślej - nadmiernie rozorsła piana przykleiła do pokrywy nieco chmielowej gliny. Nie oczyściłem tego zawszasu i zaczęło to kwaśnieć. PRzelałem to jeszcze do beczki, ale miałem świadomość, że nie ma prawa to się udać. Kilkanaście butelek wylewałem stopniowo, ale beczka ... wanna pełna po brzegi piany to wstrząsający widok.
W związku z potrzebą zwiększenia skali produkcji przygotowałem beczkę 30 l. Ponieważ naczynia mam, jakie mam, muszę fermentację przeprowadzać na dwa razy.
Nastawiłem więc dwa fermentory lekkiego piwa - słód pilzeński lekko złamany karmelowymi, porządnie wychmielone. Zafermentowało ładnie, ale ...
Ale porażka! Piwo po prostu skwaśniało! Trochę lekceważąco podszedłem do szczelności fermentorów i do piwa dostał się niestety zarazek.Ściślej - nadmiernie rozorsła piana przykleiła do pokrywy nieco chmielowej gliny. Nie oczyściłem tego zawszasu i zaczęło to kwaśnieć. PRzelałem to jeszcze do beczki, ale miałem świadomość, że nie ma prawa to się udać. Kilkanaście butelek wylewałem stopniowo, ale beczka ... wanna pełna po brzegi piany to wstrząsający widok.
Comment