Krzysiowe warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    Warka 42

    gotowiec WES pszeniczny chmielony.
    skład ? gotowiec, 11 l wody.
    Do przegotowanej wody wlałem gotowiec, zagotowałem, schłodziłem i zadałem odzyskanymi drożdżami. Brzeczka wyszła 11,5 Blg. Niewiele osadu ? szumowiny zbierałem podczas zagotowania. Drożdże zadałem w temp. brzeczki 30 st. - rozmnozyły się bardzo szybko - już po trzech godzinach w fermentorze stała obfita piana.
    Po siedmiu dniach przelałem do fermentacji cichej. Po kolejnych siedmiu dniach zabutelkowałem. Barwa piwa znacznie ciemniejsza od mojego pszenicznego. Po dwóch dniach gazu w butelkach brak. W sobotę 13 grudnia dość dobrze nagazowane.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      postanowienie poprawy

      Trochę się zaniedbałem w sprawozdawczości. Właśnie warka nr 58 studzi się w wannie, a za mną taka luka w opisach. Nadrobię to w najbliższym czasie.

      Z ciekawostek - w Wielką Sobotę butelkowałem warki 56 (resztę - większość poszła do beczki) i 57. Razem 83 butelki. To już trochę trwało - od przyniesienia wszystkich sprzętów do posprzątania prawie trzy godziny.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        Pierwsze polskie piwo w UE

        Trochę pompatyczny ten tytuł... Może się mylę, ale zacząłem dzisiaj warzenie o 5.30. Mam nadzieję, że jest to pierwsze piwo domowe w nowej rzeczyistości, co by tam o niej nie myśleć. Ranek słoneczny, ale mglisty, teraz gorzej. Konczę filtrację.

        Comment

        • elroy
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.10
          • 359

          Odp: Pierwsze polskie piwo w UE

          Krzysiu napisał(a)
          Trochę pompatyczny ten tytuł... Może się mylę, ale zacząłem dzisiaj warzenie o 5.30. Mam nadzieję, że jest to pierwsze piwo domowe w nowej rzeczyistości, co by tam o niej nie myśleć. Ranek słoneczny, ale mglisty, teraz gorzej. Konczę filtrację.
          Myślę, że pierwsze!
          Napewno na uznanie zasługuje czas warzenia
          Ja mam nadzieję, chociaż nie łudzę się na niższe ceny w UE, że dla piwowarów domowych nastaną lepsze czasy......

          Pozdrawiam i życzę Krzysiowi udanej porannej warki
          www.piwo.org

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            Piana sztywna jak styropian, wyłazi z wiadra. Wyszło 30 litrów 11 Blg, w smaku niezłe.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              warka43, Białe 11 Blg

              gotowiec WES pszeniczny niechmielony 1,8 kg
              chmiel granulowany 10 g
              suszony żatec 10 g

              Ekstrakt rozpuściłem w 10 litrach gotującej wody. Do gotującej brzeczki dałem chmiel granulowany, gotowałem pół godziny, na 5 minut przed końcem dałem suszony żatec, gotowałem 3 minuty, schłodziłem. Drożdżami zadałem w temp. 20 st. Drożdże rozwijały się powoli - dopiero po 10 godzinach pojawił się gruby kożuch.

              Po siedmiu dniach przelałem do fermentacji cichej. Po kolejnych siedmiu dniach zabutelkowałem. Barwa piwa znacznie ciemniejsza od mojego pszenicznego ze słodu.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                warka 44 - Cienkusz 7 Blg, 02-gru-03

                gotowiec WES Pils (nachmielony)
                chmiel goryczkowy 15 g
                chmiel aromatyczny 20 g

                Ekstrakt rozbełtałem w gorącej wodzie i zagotowałem, chmiel goryczkowy gotowałem godzinę, aromatyczny 5 minut. Po schłodzeniu usunąłem przez dekantacje grubą warstwę osadu i zadałem drożdżami.

                Na drugi dzień warstwa cienkiej, gęstej piany. Zapach jakby kwaskowaty. Czwarty dzień - brak objawów fermentacji, cienka wartwa rzadkiej piany, dalej zapach jakby winny. Od góry zaczyna się klarować. Przelałem do drugiego fermentora.

                W środę dziesiątego grudnia zabutelkowane z 100 g fruktozy.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  warka 45 - św. Mikołaj 14,5 Blg, 06-gru-03

                  słody:
                  pilzeński 2250 g
                  karmelowy jasny 750 g

                  zasyp: 68 C / 15 l.
                  1 przerwa: 65 C / 15 minut
                  2 przerwa: 75 C / 45 minut

                  Chmiel goryczkowy 10 g / 60 min, chmiel aromatyczny 50 g / 5 minut.

                  Przelane środa 10 grudnia do fermentcji cichej. Barwa czerwonobrunatna, tęgi smak z wyraźną goryczką karmelowo ? chmielową

                  Zabutelkowane 20 grudnia z syropem sporządzonym ze 100 g miodu gryczanego. Smak karmelowy z mocną chmielową goryczką.

                  30 dni: Miało być karmelowe, słodkawe, miodowe i mało chmielowe, a jes - dość dziwne w smaku, słabe i niezdecydowane, ani chmielowe, ani karmelowe. Barwa czerwona, pienistość i nagazowanie dobre. Niezbyt udane piwo.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    Warki 48 + 49, Stołowe Ciemne 8 Blg, 14-sty-04

                    słody:
                    pilzeński 2400 g
                    karmelowy jasny 200 g
                    karmelowy ciemny 100 g

                    zasyp: 67 C / 15 l.
                    przerwa: 65 C / 20 min. Na bieząco wykonywana próba jodowa. Po dwudziestu minutach nadal duża obecność nierozłożonej skrobi. W trakcie podgrzewania skrobia zanika.
                    przerwa: 75 C / 30 minut, do negatywnej próby jodowej
                    odstawienie: 78 C / 5 minut.

                    gotowanie: 60 min
                    chmiel goryczkowy: 40 g / 60 min
                    chmiel aromatyczny: 40 g / 3 min

                    Ogółem wyszło 2 x 18 l. brzeczki o stęż. * Blg, o ciemnej barwie i mocno gorzkim smaku

                    Pierwszej nocy burzliwa fermentacja, piana prawie wylazła z fermentora. Drugiego dnia nieco spokojniejsza fermentacja. Trzeciego dnia resztkowa piana, gruba warstwa osadu na dnie. piąty dzień - jw.

                    Piwa przelane do beczki 30 l. z syropem sporządzonym ze 170 g glukozy. 20 marca - dobre, wytrawne, dobrze chmielone piwo o ciemnej barwie. Spożyte w całości na imprezie pogiełdowej.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      warka 50 Podpiwek Kujawski, 17-sty-04

                      podpiwek kujawski 200 g
                      cukier buraczany 500 g

                      Zgodnie z instrukcją - do 11 l. wrzącej wody wsypałem podpiwek i gotowałem 10 minut. Następnie schłodziłem, a osad oddzieliłem poprzez dekantację. Brzeczkę zadałem partią drożdży z poprzedniego nastawu.

                      Już wieczorem pojawiła się cienka, bardzo gęsta kremowa piana, pokryta lepkim ciemnym kożuchem mętów, które usunąłem.
                      2 dzień - j.w. Przeniosłem fermentor do niższej temperatury. nadal gęsty kożuch mętów
                      3 dzień - resztkowy kożuch piany, powolny zanik fermentacji.
                      4 dzień - ciągle pojawiający się ciemny, gęsty, lepki kożuch.

                      Piwo przelane do butelek wraz z syropem sporządzonym z 60 g glukozy.
                      Piwo dość ciemne, słodkie w smaku, przypominające dworcowego ciemniaka. Po miesiącu - przeciętnie nagazowane, niezbyt ciemne, raczej blade w kolorze i smaku. Szczerze mówiąc, żadna atrakcja. Niezłe na zmęczenie.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        ad. warka nr 10

                        Krzysiu napisał(a)
                        W czwartek wykonałem pierwszą warkę ze słodu. 10 litrów brzczki, zasypu 2,5 kg, 65% słodu pilzeńskiego, 35% słodu karmelowego jasnego, metoda infuzyjna. Wyszedł ładny, rubinowy ciemniaczek, buzuje, aż miło.
                        Wspomniany czwartek to było 5 grudnia 2002 r. Wczoraj otworzyłęm ostatnią butelkę.

                        psyknięcie: słabiutkie, gazu bardzo mało.
                        piana: rzadka i cienka, szybko znikła.
                        barwa: ciemnorubinowa, piwo klarowne do bólu.
                        smak: bardoz dobry, wytrawno - karmelowy, bez posmaków ubocznych, chmiel niewyczuwalny.

                        Po 18 miesiącach - doskonałe smakowo, tylko ten brak gazu :-(
                        Wtedy jeszcze dawałem za mało cukru do butelkowania.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          warka 51, Giełdowe Jasne 10 Blg, 17-sty-04

                          słody: pilzeński 4250 g
                          karmelowy jasny 200 g
                          karmelowy ciemny 50 g

                          zasyp: 65 C / 15 l..
                          1 przerwa: 65 C / 30 minut
                          2 przerwa: 75 C / 30 minut
                          odstawienie: 80 C / 10 minut

                          filtracja szybka i sprawna, brzeczka klarowna, początkowa brzeczka 18 Blg . Młóto zalałem 20 litrami gorącej, przegotowanej wody. Brzeczka końcowa 4 Blg.

                          Gotowanie 90 min.
                          chmiel goryczkowy: 40 g / 90 min
                          chmiel goryczkowy: 40 g / 45 min
                          chmiel aromatyczny: 40 g / 3 min

                          Po schłodzeniu przelałem do fermentora, oddzielając osady chmielowe i dodając gęstwę wtórnych drożdży. Ogółem otrzymałem 25 litrów brzeczki o stęż. 10 Blg.

                          Już w nocy powstała gęsta, wysoka piana, pozostawiąjąca osady na pokrywie.
                          3 dzień - na powierzchni resztkowa piana.
                          7 dzień - piany brak, na dnie gruba warstwa osadu chmielowo - drożdżowego. Barwa dość ciemna, w smaku dominuje mocna chmielowa goryczka z nieznaczną, ciekawą nutą karmelową.

                          Piwo przelane do beczki 50 l. wraz z piwem 52. W celu nagazowania dodałem syrop sporzadzony z 300 g sacharozy, gotowanej pół godziny.

                          20 marca - piwo nieudane, kwaśniejące. Przyczyna kwasnienia nieznana, może beczka.
                          Wyraźna goryczka chmielowa, mocne nagazowanie, herbaciana barwa.
                          Mimo nienajlepszego wrażenia spożyte w całości.
                          Last edited by Krzysiu; 2004-05-19, 18:19.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            warka 52, Giełdowe Jasne 10 Blg, 18-sty-04

                            wykonane tak samo jak warka poprzednia, razem zabeczkowane i razem spożyte.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              Warka 53, Stołowe Białe 10 Blg, 28-sty-04

                              pilzeński 1000 g
                              pszeniczny jasny 4000 g
                              słody nawilżone przed śrutowaniem

                              zasyp: 68 C / 20 l..
                              1 przerwa: 65 C / 20 minut
                              2 przerwa: 75 C / 30 minut
                              odstawienie: 78 C / 10 minut

                              Filtracja szybka i sprawna. Młóto przepłukałem 15 litrami przegotowanej, gorącej wody. Wygląda na to, że nawilżone słody lepiej się zacierają, i lepiej filtrują.

                              Brzeczkę gotowałem pół godz. Z 20 g. chmielu goryczkowegom. Po schłodzeniu zadałem porcją świeżych drożdży. Otrzymałem 30 litrów brzeczki nastawnej o 10 Blg.

                              Podczas fermentacji pojawił się dziwny odór, w niczym nie przypominajacy zapachu piwa pszenicznego

                              22 kwietnia piwo bardzo jasne z odcieniem cytrynowym, mętne. Piana śnieżnobiała, początkowo obfita, poźniej gorzej, niezbyt trwała. Zapach nieokreślony, nie przypominający przenicznego, ale nie odrzucający. W smaku przeciętne pszeniczne.

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                warki 54 i 55, Giełdowe Białe 10 Blg, 7- 8-lut-04

                                pilzeński 1500 g
                                pszeniczny jasny 3500 g

                                zasyp: 67 C / 15 l
                                1 przerwa: 65 C / 20 min
                                2 przerwa: 75 C / 30 min
                                odstawienie: 78 C / 10 min

                                Filtrowanie sprawne, ale dość uciążliwe, duża ilość mętów.

                                Gotowanie 30 min
                                chmiel goryczkowy granulowany 23 g / 30 min,
                                goździki 10 szt ? 15 min,
                                chmiel aromatyczny żatecki: 10 g / 3 min,

                                Po schłodzeniu przelałem lewarem do fermentora i zadałem drożdżami. Uzupełniłem wodą do 30 litrów

                                Następnego dnia rano śladowa piana, w ciągu kilku godzin rozwinęła się do do grubej i bardzo sztywnej. Po południu intensywna fermentacja i gruba piana. Nietypowy smrodek, choć nie tak intensywny jak w poprzednim.

                                Zabeczkowane do kega 50 l., reszta w butelki. Piwo mało charakterystyczne w smaku i zapachu, jeszcze nie stestowane.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X