warka 56: Bitter 10,5 Blg, 25-mar-03
słody:
pilzeński 4500 g
karmelowy jasny 500 g
karmelowy ciemny 100 g
barwiący 50 g
zasyp: 50 C / 15 l. / 10 min
przerwa: 65 C / 30 min
przerwa: 75 C / 20 min
odstawienie: 76 C / 10 min
gotowanie 60 min.
chmiel aromatyczny: 30 g / 60 min
chmiel aromatyczny: 30 g / 5 min
drożdże górne Braupartner, świeże
wyszło 30 litrów brzeczki o mocy 10,5 Blg
Zabeczkowane i zabutelkowane 8 kwietnia 2004. Po dwóch tygodniach: słabo nagazowane, brak piany przy nalewaniu. Barwa ciemna. W smaku dominuje przypalony karmel ze słabą goryczką chmielową; wyraźne słodkie nuty oraz winno - owocowe, nieznaczne tło. W smaku bardzo dobre.
słody:
pilzeński 4500 g
karmelowy jasny 500 g
karmelowy ciemny 100 g
barwiący 50 g
zasyp: 50 C / 15 l. / 10 min
przerwa: 65 C / 30 min
przerwa: 75 C / 20 min
odstawienie: 76 C / 10 min
gotowanie 60 min.
chmiel aromatyczny: 30 g / 60 min
chmiel aromatyczny: 30 g / 5 min
drożdże górne Braupartner, świeże
wyszło 30 litrów brzeczki o mocy 10,5 Blg
Zabeczkowane i zabutelkowane 8 kwietnia 2004. Po dwóch tygodniach: słabo nagazowane, brak piany przy nalewaniu. Barwa ciemna. W smaku dominuje przypalony karmel ze słabą goryczką chmielową; wyraźne słodkie nuty oraz winno - owocowe, nieznaczne tło. W smaku bardzo dobre.
Comment