Krzysiowe warzenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hannibal
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1426

    #211
    bleik napisał(a)
    moje gratulacje
    jedyne czego można życzyć to zdrowia żeby to wszystko wypić
    pozdrawiam
    Łatwiej chyba jednak wypić niż zrobić. Choć przyjemność sprawia zarówno jedno, jak i drugie.
    "All the good things for those who wait"

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #212
      Odp: warka 71, Klasztorne

      Krzysiu napisał
      Nie było takiej potrzeby. Drożdże tak naprawdę ruszyły dopiero dzisiaj po południu. Piana jest nie za obfita, najwyżej 5 - 6 cm... Klasztorne wydmuchało drugą rurkę wody, więc przed chwilą dolałem kolejną porcję. Teraz już wyraźnie zwolniło...
      Niby zwolniło, a jak rano wstałem, drożdże wyłaziły rurką na pokrywę. Oczyściłem więc wszystko, lekko przumknąłem pokrywę ... i po powrocie z pracy zastałem wiadro, krzesło i podłogę ufajdane drożdżami, które wyraźnie buntują się przeciwko ograniczaniu ich wolności. Ponownie dokonałem czyszczenia; teraz na piwie jest około 5 cm gęstej, kleistej, kremowej piany, zapewne wypełnionej drożdżami.

      Zaniepokojony zajrzałem do portera (warka 72), ale tu zdecydowanie lepiej - piana opadła, rurka spokojnie pyka, a z wiadraunosi się charakterystyczny dla kolendry i lukrecji, cytrynowo - owocowo - winny zapaszek.

      Slado napisał
      ...Może nauczę się nie rozdawać moich wyrobów
      W ciągu trzech lat zaserwowałem znajomym conajmniej dwie piećdziesiątki i siedem trzydziestek piwa. Daje to nominalnie 310 litrów (było trochę mniej, bo nie dolewam beczek ). Rozdanych w butelkach nie policzyłem.

      Hannibal napisał
      ... Łatwiej chyba jednak wypić niż zrobić
      Czasem jednak chyba łatwiej zrobić niż wypić, wierz mi

      PS. W galerii zamieściłem parę fotografii. Nie wszystkie, bo w trakcie padła mi sieć. Resztę postaram się zapuścić w czwartek.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #213
        Odp: Odp: warka 71, Klasztorne

        Krzysiu napisał(a)


        W ciągu trzech lat zaserwowałem znajomym conajmniej dwie piećdziesiątki i siedem trzydziestek piwa. Daje to nominalnie 310 litrów (było trochę mniej, bo nie dolewam beczek ). Rozdanych w butelkach nie policzyłem.
        Nie licząc beczkowych sama osobiście w ciągu tych 3 lat otrzymałam od Krzysia z okładem skrzynke butelek, a na minimini zlocik u Pjenknika Krzysiu przytargał chyba ze trzy skrzynki - no, wprawdzie głównie o pojemności 0,25, ale jednak. Zatem nie mozna powiedzieć, że Krzysiu wszystko sam wypija - zresztą i tak nie dałby rady
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #214
          Odp: Odp: Odp: warka 71, Klasztorne

          Marusia napisała
          ... wprawdzie głównie o pojemności 0,25, ...
          Głównie o pojemności 0,33 l. Mniejsze były tylko na pokaz.

          I tak chyba wszystko wypiliśmy.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #215
            warki 71 i 72

            kolejny pracowity wieczór. Najpier pracowite czyszczenie i dezynfekowanie sprzętu, potem główna akcja - porter z warki 72 poszedł do beczki, drożdże w słoik, potem Klasztorne 71 na cichą, drożdże w zapas. Strasznie dużo tych drożdży.

            Oba piwa zaskakująco dobre. Porter bardzo ciemny, nieco kawowy w smaku, Klasztorne zaś ma barwę pomarańczową, bardzo "ciepły", owocowy smak ze szczypiącą na języku odrobiną alkoholu. Pierwszy raz mam stracha, żeby czegoś nie spieprzyć ...

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #216
              warka 73, Jałowcowe 11 Blg, 20 listopada 2004

              Żeby nie było, że sie lenię, postanowiłem wykonać cos bardziej eksperymentalnego. Wybór mój padł na piwo jałowcowe. Uwaga - kompozycja słodów i innych składników sa całkowicie mojego autorstwa, więc z ewentualnym naśladownictwem zalecam wstrzymać się do zamieszczenia wyniku eksperymentu.

              zasyp:
              słód pilzeński: 2200 g
              słód czerwony (własny): 250 g
              słód karmelowy jasny: 50 g
              Te dwa ostatnie słody zostały dodane dla zaokrąglenia i złagodzenia smaku, zamiast monachijskiego, którego po prostu mi brakło.

              zacieranie:
              15 l / 73 C
              90 min / 70 C -> 66 C
              5 min / 80 C

              filtracja przebiegła wyjątkowo szybko i bez problemów.

              gotowanie: 60 min.

              przyprawianie:
              10 g Marynka 90 (8%) - 60 min
              40 g jagód jałowca - 60 min
              20 g jagód jałowca - na zimno (to w planie)

              drożdże: gęstwa Safale

              Wyszło mi ogółem 14 litrów brzeczki o gęstości 11 Blg. Planowałem troche inaczej, ale połakomiłem sie na brzeczkę wysłodkową, która miała jeszcze 5 - 6 Blg. Wyszło tego tyle, że skutecznie zwiększyło objętość, a zmniejszyło stężenie brzeczki. W planie miałem 10 l ok. 13 - 14 Blg, ale nie chciało mi się dłużej gotować.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #217
                warka 74, porter

                Kolejne duże piwo
                zasyp:
                słód pilzeński - 3000 g
                słód karmelowy jasny - 1000 g
                słód czerwony (własny) - 1000 g
                słód karmelowy ciemny - 100 g
                mąka kukurydziana - 500 g
                cukier trzcinowy Dry Cemerara - 500 g (3 min przed końcem gotowania brzeczki)

                zacieranie: klasyczne infuzyjne
                20 l / 70 C
                90 min / 68 - 65 C
                10 min / 76 C

                gotowanie 60 min

                chmielenie
                40 g Marynka 90 - 60 min
                40 g Lubelski - 5 min
                10 g kolendra - 60 min
                1 łyżka lukrecja ekstrakt - 1 min

                drożdże - gęstwa Safale, przygotowane na starterze.

                Comment

                • dessloch
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.05
                  • 127

                  #218
                  Przepraszam, że ci właże do tematu, ale mam pytanie odnośnie "gotowania 60 minut". To po filtracji (oczywiste chyba, ale mimo wszystko zadaje to pytanie, gotowanie oznacza powyże 78 stopni= źle , ale przed chmieleniem? Jaki to ma cel? Bo jeszcze o tym nigdzie nie przeczytałem. Pytam, bo zamierzam uwarzyć warkę numer 3, już jakąś "bardziej" zaawansowaną

                  Pozdrawiam.

                  PS. Krzysiu, wiem że cię bardzo denerwowałem, swojego czasu moimi infantylnymi pytaniami, ale może mi na te odpowiesz .
                  Aha, masz jakiś spis tych warek? w sensie "jest to moja 158 warka" czy coś w tym stylu? czy już nie numerujesz?

                  pzdro

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #219
                    hasło "gotowanie" oznacza gotowanie brzeczki przedniej (czyli tej po filtracji) z chmielem i ewentualnie innymi przyprawami. Gotowanie (wrzenie) zachodzi w temperaturze 100 C.

                    Wszystkie swoje warki mam zanotowane i opisane w formie elektronicznej bazy danych pod Accesem 98. Staram się tam zamieszczać wszystkie ważne paramerty i efekty, w tym m. in. numer warki.

                    Comment

                    • WES
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.11
                      • 111

                      #220
                      Krzysiu napisał(a)
                      hasło "gotowanie" oznacza gotowanie brzeczki przedniej (czyli tej po filtracji) z chmielem i ewentualnie innymi przyprawami.
                      Oczywiście wody wysłodkowe, również można dodać do brzeczki i gotować razem. To zależy tylko od rodzaju zaplanowanego piwa.
                      -
                      Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

                      Comment

                      • naczelnik
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 1884

                        #221
                        WES napisał(a)
                        Oczywiście wody wysłodkowe, również można dodać do brzeczki i gotować razem. :cool
                        I tak chyba dzieje się w większości przypadków.
                        Jedynie mocne piwa nie powinny być specjalnie rozrzedzane wodami wysłodkowymi. No chyba, że ktoś lubi długo odparowywać wodę z brzeczki...
                        Popieram domowe browary!

                        Polakom gratulujemy naczelnika

                        Zamykam browar.
                        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #222
                          warka 75, żytnie

                          Na dzisiaj już są przygotowane surowce do piwa żytniego. Plan jest taki:

                          zasyp:
                          słód pilzeński - 1100 g
                          słód bursztynowy (własny) - 500 g
                          płatki żytnie - 900 g

                          zacieranie: amerykańskie dwuwarowe

                          1 war:
                          płatki żytnie, słód pilzeński 200 g
                          5 l. / 67 C
                          30 min / 65 -> 62 C
                          20 min / 100 C

                          2 war:
                          pozostały słód pilzeński i bursztynowy
                          10 l / 70 C
                          60 min / 68 -> 65 C
                          dodanie 1 waru
                          10 min / 76 C

                          gotowanie 60 min

                          chmielenie:
                          20 g Marynka 90 - 60 min
                          20 g Lubelski 90 - 5 min

                          drożdże: gęstwa Wyeast Chimay lub Safale (wymaga jeszcze zastanowienia).

                          Być może w trakcie realizacji dojdzie do jakichś modyfikacji tego procesu.

                          A porter z warki 74 pięknie fermentuje, już wczoraj wieczorem pojawiła się piękna pianka, a dzisiaj rano powierzchnia pokryta jest bałwanami grubej, zmierzwionej piany.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #223
                            Odp: warka 75, żytnie

                            Krzysiu napisał(a)
                            ...2 war:
                            pozostały słód pilzeński i bursztynowy
                            10 l / 70 C
                            60 min / 68 -> 65 C
                            dodanie 1 waru
                            10 min / 76 C

                            Być może w trakcie realizacji dojdzie do jakichś modyfikacji tego procesu...
                            Zmodyfikowało się tak:
                            10 l / 70 C
                            40 min / 68 C -> 63 C
                            dodanie 1 waru
                            30 min / 65 C -> 62 C
                            10 min / 75 C -> 73 C
                            1 min / 80 C

                            Pozostałe parametry bez zmian.

                            uwaga: w 1 warze było za mało wody i za mało słodu pilzeńskiego. Niewielka ilość betaamylazy rozłozyła zbyt mało skrobi i podczas zagotowania wytworzył się gęsty kisiel. Przedłużona przerwa wynikała własnie z tego, że betaamylaza w zacierze głównym musiała sobie poradzić z dodatkową porcją skleikowanej skrobi.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #224
                              Odp: warka 71, Klasztorne

                              Krzysiu napisał(a)
                              ... W założeniu miało to być coś belgijskiego klasztornego, ale jakoś samo mi się zmodyfikowało i nie jestem pewien, co wyjdzie...
                              Wyszło, jak mi się wydaje, coś dobrego. Do butelek trafiło 19 litrów piwa o ciepłopomarańczowej barwie, gęste i bardzo aromatyczne. W smaku nienatarczywa goryczka, nuty owocowe, słodkawe i wytrawne, w ogóle ciężko to opisać za pierwszym razem, gdy te smaki jeszcze są nieustabilizowane. Tydzień leżakowania w temp. 16 C dobrze wpłynął na klarowność - piwo już jest przejrzyste.

                              A ta moc ... czuje się w przełyku, że ma to sporo procentów, ale takich nieobrzzydliwych - rzzekłbym nawet - harmonijmnie komponujacych się z charakterem tego piwa. Chyba trzeba będzie powtórzyć.

                              A żytnie (warka 75) stoi sobie nieśmiało na stole, spokojnie pyka, piana już opadająca i od góry zaczyna się klarować. Porter (warka 74) stoi obok na krzesle (bo większe wiadro) i już nie pyka, ale za to jaki aromat ...

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #225
                                Odp: warka 68, Karmelowe, 16.10.2004

                                Krzysiu napisał(a)
                                składniki:
                                słód pilzeński 2500 g
                                słód monachijski 2000 g
                                słód karmelowy własnoręcznie wykonany 500 g (na oko ciemniejszy od karmelowego jasnego, ale w zacieraniu wyszedł chyba mniej karmelowy)...
                                Obiektywnie muszę stwierdzić, że wyszło z tego doskonałe Mild Ale. Jest to chyba jedno z moich najlepszych piw. Barwa herbaciana, piana niezbyt obfita, ale gęsta i trwała, nagazowanie w sam raz. W smaku dominuje bardzo łagodny karmel, co potwierdzałoby pierwszą obserwację, że ten mój słód jest mniej przypalony od strzegomskiego karmela jasnego. Doskonałe piwo na gaszenie pragnienia, lekko słodkawe, lecz zdecydowanie mniej słodkie niż np. Karmi, prawie bez goryczki. Alkoholu nie za wiele, ale koniec drugiej butelki już czuje się w głowie.

                                O takie coś mi chodziło, wejdzie na stałe do produkcji.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2004-12-03, 00:29.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Hlízov 230, Pivovar Holanďan
                                  dadek
                                  Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
                                  Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
                                  2023-11-03, 00:29
                                • ART
                                  Jak tworzyć nowe wpisy w dziale Wydarzenia?
                                  ART
                                  Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.

                                  Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.

                                  Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...
                                  2024-10-12, 20:15
                                • dadek
                                  Poręba, Fabryczna 9, Browar Moon Lark
                                  dadek
                                  Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
                                  2024-04-13, 01:37
                                • dadek
                                  Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                                  dadek
                                  Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                                  2023-12-05, 00:56
                                • Prusak
                                  Chełm, Reformacka 7, Restauracja Browar Kozak
                                  Prusak
                                  Nie mogłem sobie darować, skoro w sumie mam blisko. Nowy browarek w lokalu restauracyjnym, jakich wiele. Na razie amatorzy piwnych atrakcji nie mogą raczyć się widokiem warzelni znajdującej się w pomieszczeniu po drugiej stronie sieni kamienicy, w której umieszczona jest cała knajpa. Docelowo...
                                  2023-03-02, 18:06
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...