warka 80, Ciemne, 8 stycznia 2005
Rozpoczęcie Anno Braxatori 2005
Plan: ciemniak, nie za mocny, około 11 Blg, dość wytrawny. Przeznaczony na giełdę. Jasne ma zrobić Maked.
zasyp:
słód pilzeński - 2500 g
słód monachijski - 1000 g
słód karmelowy jasny -550 g
słód karmelowy ciemny - 165 g
słód barwiący - 55 g
ekstrakt barwiący - dwie łyżki do gotowania
zacieranie: klasyczna infuzja
20 l. / 72 C
90 min / 68 -> 64 C
5 min / 75 C
gotowanie 60 min
chmielenie:
30 g Marynka 8% - 60 min
30 g Marynka 8% - 30 min
łyżeczka ekstraktu z lukrecji - 15 min
drożdże - gęstwa Muntons po warce 79
fermentacja główna 7 dni / 21 C
fermentacja wtórna 7 dni / 16 C
leżakowanie - do 12 marca 2005.
Mam nadzieję, że wyjdzie lepiej niż ubiegłoroczny "bitter"
Rozpoczęcie Anno Braxatori 2005
Plan: ciemniak, nie za mocny, około 11 Blg, dość wytrawny. Przeznaczony na giełdę. Jasne ma zrobić Maked.
zasyp:
słód pilzeński - 2500 g
słód monachijski - 1000 g
słód karmelowy jasny -550 g
słód karmelowy ciemny - 165 g
słód barwiący - 55 g
ekstrakt barwiący - dwie łyżki do gotowania
zacieranie: klasyczna infuzja
20 l. / 72 C
90 min / 68 -> 64 C
5 min / 75 C
gotowanie 60 min
chmielenie:
30 g Marynka 8% - 60 min
30 g Marynka 8% - 30 min
łyżeczka ekstraktu z lukrecji - 15 min
drożdże - gęstwa Muntons po warce 79
fermentacja główna 7 dni / 21 C
fermentacja wtórna 7 dni / 16 C
leżakowanie - do 12 marca 2005.
Mam nadzieję, że wyjdzie lepiej niż ubiegłoroczny "bitter"
Comment