Krzysiowe warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Ja teraz też mam problem z warką. nawarzona u mnie, z moich produktów i fermentuje w moim fermentorze na moich drożdżach. Ale.... zrobił ją Naczlenik ze Slavoyem, jak w piątek byłam w pracy Chyba potraktuję to jako kooperację, zwłaszcza, że pomocnik browarniany też ten sam, zmieniła się "tylko" postać piwowara
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • naczelnik
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 1884

      Ja się do niczego nie przyznaję. To nie moja warka
      Popieram domowe browary!

      Polakom gratulujemy naczelnika

      Zamykam browar.
      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        Bitter (90) trafił do kega i butelek. Średnio jasne piwo z mocną chmielową goryczką i prostym jak drut charakterem. Jeśli tak zostanie, to jest to piwo wybitnie dla wielbicieli mocno chmielonych, prostych jak drut bitterów.

        Porter (91) przelany na wtórną. Ten dla odmiany wybitnie przepalony, bardzo ciemny i nieprzejrzysty. Dla strażaków, górników dołowych i miłosników przypalonej kiełbasy z ogniska.

        Australian Real Ale (92) także trafił do wtórnej. To z kolei ciemne, bardzo klarowne piwo o niezdecydowanym smaku, ze śladową goryczką.

        Trudno z tych trzech piw wyciągnąć jakieś mądre wnioski co do drożdży. Jest ich dużo i bardzo gęstych. Jeżeli usuwa się warstwę bez rozbełtania z resztą piwa, sprawia wrażenie całkowicie suchej. Nieubłaganie coraz większą część lodówki zajmują słoiki z różnymi gęstwami.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          warka 93: Burton Bitter, 7 maja 2005

          Najwyższy czas nadszedł na uruchomienie drożdży, z którymi łaczę najwieksze nadzieje. KJakby ktoś miał wątpliwości - na WESołym Święcie Marusia demonstrowała dwa piwa: tę sama brzeczke fermentowaną innymi drożdżami. Wyszły dwa zupełnie inne piwa.

          Tak więc zaprojektowałem coś takiego:
          zasyp:
          2380 g słód pilzeński
          2500 słód monachijski 15 EBC
          100 g słód karmelowy jasny
          20 g słód karmelowy ciemny

          Zacierałem po angielsku:
          18 l / 70 C
          90 min / 68 -> 65 C
          10 min / 76 C

          wysładzanie: 28 l / 80 C
          gotowanie: 60 min

          chmielenie:
          20 g Magnum 90, 14/8% - 60 min
          20 g Marynka 90, 10% - 20 min

          drożdże: WLP 023 Burton Ale, szybki starter, niedziałający jeszcze w momencie zadania.

          Ładna, jasna brzeczka, mocna zmącoana, ale z małą ilością osadu.

          W piątek zabutelkowałem Australian Real Ale (92) -mało fascynujace, o słabym smaku piwo. Dość cioemne, sporo alkoholu, ale smakowo neutralne. W międzyczasie rozdałem wśród znajomych dobrze ponad sto butelek piwa. Na razie nikt się nie zatruł.

          Comment

          • krzyspx
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.04
            • 62

            nie ma pomyłki ? 18 l + 28 l= 46 l wody na ok 5 kg słodu ? jakie było BLG przed fermentacją ?
            czy zadasz całośc nowymi drożdzami czy podzielisz dla porównania ze starymi ? Jestem ciekawy efektu bo zaczynam dochodzić do wniosku że właciwe drożdze to większa połowa sukcesu dobrego smaku piwa

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              1. Nie ma pomyłki z wodą. Zostało mi 30 litrów brzeczki. Pamiętaj, że część wody zostaje w młócie, a część odparowuje w trakcie gotowania. Zwłaszcza ostatnie wody wysłodkowe odparowuję mocno, aby zwiększyć stężenie ekstraktu.

              2. Nie wiem, jakie było Blg, bo nie mam baligometru. Stłukł mi się i jakoś nie mogę dorobić się nowego. W planie piwo ma mieć 10,5 Blg.

              3. Z drożdży przygotowałem starter z połowy zawartości fiolki. Nie dzielę jednej brzeczki na części w celu zadania różnymi drożdżami, bo mi się nie chce. Może kiedyś się skuszę.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                Oj, leniwe te drożdże, fermentacja ruszyła dopiero dzisiaj około południa, czyli po dwóch dobach. Ale już jak robiłem skosy, widać było, że nie śpieszy im się do fermentacji. Na szczęście brzeczce nic się nie stało, teraz już chodzi jak należy.

                Porter (91) rozlany, nadal bardzo gorzki, na szczęście efekt spalenizny nieco się schował. Pewnie jak postoi jeszcze z pół roku, całkiem złagodnieje. Zmodyfikowałem nazwę na "Porter Węglowy".

                Comment

                • WES
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.11
                  • 111

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  Pewnie jak postoi jeszcze z pół roku, całkiem złagodnieje.
                  Będzie dobre na grudniowe harce lodowiskowe?
                  -
                  Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    Zobaczymy, zostawię jakąś próbkę. Mogę do niej dołożyć kilof do węgla.

                    A te "leniwe" drożdże wylazły mi dzisiaj przez rurkę w dużej ilości i zafajdały swoim kleistym jestestwem krzesło, ścianę i podłogę. Przypominają konsystencją Wyeast 3787. Podejrzewam, że gdyby piwo było tęższe, to i mazi byłoby więcej i bardziej gliniastej.
                    Nie to, żebym się zmartwił, ale było trochę zachodu z usuwaniem tego z otoczenia.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      Taki tam sobie zwykły ciemniaczek, w ramach relaksu po Warsztatach ...

                      słód pilzeński - 2000 g
                      słód monachijski 15 EBC - 2000 g
                      słód karmelowy jasny 130 EBC - 800 g
                      słód karmelowy 680 EBC - 150 g
                      słód barwiący - 50 g

                      zacieranie:
                      18 l / 72 C
                      90 min / 69 C -> 66 C
                      10 min / 76 C

                      wysładzanie: 25 l / 80 C

                      filtracja powolna, to już trzecie takie piwo, chyba "zasługa" ostatniej dostawy słodu monachijskiego.

                      gotowanie: 60 min
                      chmielenie:
                      10 g Magnum + 10 g Marynka / 60 min
                      20 g Marynka / 30 min

                      drożdże: gęstwa WLP 023

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        O ile Burton Bitter (93) stoi sobie spokojnie i się nie wychyla, to Taki Sobie Ciemniaczek (94) wydalił pokaźną ilość drożdży przez rurkę; na szczęście przechwyciłem zawczasu i nakarmiwszy porcją Spółkę Wodno - Ściekową, resztę wepchnąłem do wysterylizowanych słoików po dżemie.

                        Wszystko wskazuje na to, że zgodnie z deklaracją producenta, drozdże 023 charakteryzują się flokulacją słabą do średniej, a to znaczy, że wyłażą przeważnie górą.
                        Last edited by Krzysiu; 2005-05-17, 23:17.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          Z nieukrywaną dumą donoszę, że moje piwo (warki 62, 71, 74, 90) będzie reprezentowało Księstwo Świdnicko - Jaworskie, podczas akcji promocyjnej, która odbędzie się w Warszawie, w Blue City, w najbliższy weekend. Więcej szczegółow nie znam, bo cała akcja została zorganizowana praktycznie bez mojej wiedzy.

                          Dobrze, że jeszcze coś się jeszcze uchowało w piwnicy

                          Comment

                          • Wujcio_Shaggy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.01
                            • 4628

                            Jeśli mogę wtrącić się w Twym temacie, to cała akcja nazywa się "Prezentacja walorów Dolnego Śląska" - informacja w internecie na stronie Blue City - i odbędzie się w tę sobotę (10:00-22:00) oraz niedzielę (10:00-20:00).

                            W tekście znalazły się frazy o "prezentacji świdnickich browarów" i możliwości "posmakowania piwa ze Świdnicy" - nie ma słowa o tym, że to piwo domowe. Widać, Krzysiu, zostałeś uznany za browar przemysłowy...
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              Z jeszcze większą dumą zawiadamiam, że w efekcie wspomnianej wyżej prezentacji otrzymałem telefon z propozycją przemysłowej produkcji swojego piwa (warki 57 i 90) do do pewnej niedużej sieci sklepów. Z ubolewaniem odmówiłem, wyjaśniając aspekty prawne i finansowe takiego przedsięwzięcia. Chodzi mi jednak temat po głowie.

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                Warka 95, Jasne, 11 Blg

                                Ot, rutyna ...

                                słód pilzeński - 2900 g
                                słód monachijski - 2000 g
                                słód karmelowy ciemny - 100 g

                                18 l / 70 C
                                90 min / 67 -> 65 C
                                10 min / 75 C
                                25 l / 80 C

                                gotowanie: 60 min
                                chmielenie:
                                20 g Magnum - 60 min
                                20 g Marynka - 30 min

                                drożdże: gęstwa WLP 002

                                Butelkowanie Burton Bitter (93) sprawiło ciekawą niespodziankę: po otwarciu fermentora rozszedł się intensywny zapach ... jabłek! Piwo jest dość jasne, porządnie nachmielone i słabo sklarowane. Wydaje się, że po odstaniu będzie całkiem niezłe. Wniosek prosty - w tym kierunku należy podążać.

                                czeka mnie następna promocja: 19 czerwca w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X