Krzysiowe warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    Pod Czarnym BaNanem?

    mi pasuje
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      Browar pod czarnym baranem, warka 111, porter n giełdę

      W planie sporządzenie ciemnego piwa na spożycie giełdowe w Świdnicy, 11 marca 2006.Będą tego 2 beczki po 30 litrów. A w szczegółach wygląda to tak:

      zasyp
      3000 g słód pilzneński,
      2400 g słód monachijski
      480 g słod karmelowy jasny
      120 g słód karmelowy ciemny
      60 g słód barwiący
      1,2 kg ekstrakt słodowy jasny

      Wszystkie słody pochodzą ze Strzegomia, ekstrak słodowy z Wytwórni EKstraktów Słodowych w Wolsztynie. Planem moim jest wykonywanie piw, pochodzących wyłacznie z surowców krajowych.

      zacieranie:
      17 l / 72 C
      160 min / 69 - 63 C (zabawiłem zbyt długo na spotkaniu z dziennikarką)
      10 min / 76 C
      wysładzanie 25 l / 80 C

      Gotowanie:
      20 g Magnum / 60 min
      20 g Marynka / 60 min
      5 g kolendra / 15 min
      ekstrakt z lukrecji łyżeczka / 3 min

      drożdże: gęstwa Burton Ale.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcel
      Z Nowym Rokiem nowa nazwa?
      Dawno już to było zaplanowane. Jest to nawiązanie do średniowiecznych tradycji piwowarskich Świdnicy.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcel
      A czy Browar pod Czarnym Baranem również zamierza stworzyć szkło z logo browaru?
      Zależy, co na to sponsor. Na razie dobrze mi się powodziło.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Art
      Pod Czarnym BaNanem?
      I co, to niby ma być śmieszne??? Jeśłi jż masz mi narzycać nazwę związaną z egzotycznymi owocami, to raczej powinno być "Pod czarnym grapefuitem"! Czarne banany robi tylko admin

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
        W planie sporządzenie ciemnego piwa na spożycie giełdowe w Świdnicy, 11 marca 2006.Będą tego 2 beczki po 30 litrów. A w szczegółach wygląda to tak:

        zasyp
        3000 g słód pilzneński,
        2400 g słód monachijski
        480 g słod karmelowy jasny
        120 g słód karmelowy ciemny
        60 g słód barwiący
        1,2 kg ekstrakt słodowy jasny
        z tych składników ma być te 60l? chyba cieniutkie będzie to piwko
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          z tych składników ma być te 60l? chyba cieniutkie będzie to piwko
          Aż policzyłem z ciekawości. Zakładając bardzo wysoką skuteczność zacierania, wyjdzie 8 Blg. Czyli da się pić, choć cienkusz będzie.

          Comment

          • naczelnik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 1884

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
            z tych składników ma być te 60l? chyba cieniutkie będzie to piwko
            Z tego co wiem, to Krzysiu warzy po 30 litrów. I to na pewno skład na jeden"rzut".
            Popieram domowe browary!

            Polakom gratulujemy naczelnika

            Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              Musieli się czepić. Jest tak, jak prawi Naczelnik. Zawsze tak jest, jak ktoś posługuje się promashem, zamiast głową.

              Oprócz tego będą dwie trzydziestki jakiegoś bittera, ale to na początku lutego wykonam.

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                Czepianie się Ciebie to obywatelski obowiązek Ale zwracam honor.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  Wkurza mnie tylko, że zawyżacie ilość niemerytorycznych wypowiedzi w temacie. Może trzeba założyć temat poboczny, opieprzalski.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    odp.: warka 111, porter na giełdę

                    Fermentacja ruszyła mniej więcej dobę po zadaniu drozdzami. Niestety, dzisiejszej nocy Burtony po raz kolejny zrobiły "myk" z wiadra, wykorzystujac niecnie ciche godziny nocne. Jak że piwo dość tęgie, to i drożdży było sporo, na podłodze wylądowało chyba z pół litra gęstwy najlepszych drożdży "z pierwszego tłoczenia". Zamiast więc wybrać się do pracy, zasuwałem ze ścierą po kuchni, żeby doprowadzić pomieszczenie do ładu - zaschnięte drożdze to najgorsza rzecz, jaka może zdarzyć sie na podłodze w kuchni.
                    Na piwie jeszcze sporo tego, więc będzie co zbierać na następne warki.

                    Coopers Canadian Blonde jest dość ciemnym, zaskakująco łagodnym w smaku piwem. Po dłuższym leżakowaniu goryczka zniknie chyba całkowicie.

                    Z duszą na ramieniu stestowałem po praz pierwszy czwórniaka obozowego. Z obawą, bo fermentacja robiona była trochę na raty. Wyglada na to, że nic złego się nie stało. Blg wynosi 7 (początkowe ok. 24 - 25), aromat nieco osłabł, nie niesie już tak ziołami po domu. W smaku na pierwszym planie nienachalna chmielowa goryczka, przez którą przebija się nadmiar kwasku cytrynowego (Wesoły miał rację z tym nadmiarem). Jednak zza tych niesharmonizowanych jeszcze smaków wyglada całkiem sympatyczny produkt. Następnym razem ilość kwasku i chmielu należy zmniejszyć o 1/3. Ponieważ brzeczka jeszcze wykazuje objawy fermentacji, musi postać następne kilka tygodni. Jak tylko zwolni mi się naczynie (będę musiał zdobyć trzydziestolitrowy gąsior do wina), nastawiam następną porcję - zależnie od tego, ile dostanę miodu, będzie to trójniak lub czwórniak korzenny.

                    Comment

                    • Wesoly
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2003.10
                      • 371

                      Poczekaj aż miodek odfermentuje do końca, wyklaruje się i dosłódź go trójniaka. Kwasowość trochę się zamaskuje.
                      Pozdrawiam, Wesoły

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        warka 112, Porter Na Giełdę 2

                        Druga porcja portera, nieco zmodyfikowana.

                        zasyp
                        3000 g słód pilzneński,
                        2400 g słód monachijski
                        480 g słod karmelowy jasny
                        120 g słód karmelowy ciemny
                        60 g słód barwiący
                        1,2 kg ekstrakt słodowy jasny
                        0,5 kg ekstrakt słodowy bursztynowy
                        woda do zacierania utwardzona gipsem.

                        zacieranie:
                        18 l / 72 C (woda do zacierania utwardzona gipsem)
                        160 min / 68 - 65 C
                        10 min / 78 C (brzeczka z pierwszej filtracji ma 21 Blg)
                        wysładzanie 25 l / 80 C

                        Gotowanie:
                        20 g Magnum / 60 min
                        20 g Marynka / 60 min
                        10 g kolendra / 30 min
                        ekstrakt z lukrecji łyżeczka / 3 min

                        drożdże: gęstwa Burton Ale.

                        Podczas filtracji pękło mi dno filtujące, musiałem awaryjnie je cerować drutem miedzianym, ale skuteczne okazało się dopiero podstawienie porcelanowej miseczki, która wsparłszy dno, zwarła brzegi pęknięcia. gęstwa, zadana na szybki starter, ruszyła z kopyta; po dwóch godzinach pokryta jest grubą, gęstą pianą. Te Burtony w świeżej gęstwie są bardzo żywotne, to bardzo dobre drożdże. Jedyny mankament jest taki, że słabo się klarują.

                        Comment

                        • WES
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.11
                          • 111

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Wkurza mnie tylko ilość niemerytorycznych wypowiedzi w temacie
                          To ja poproszę o skrzynkę piw do degustacji. Warzonych w ostatnim czasie, szczególnie tych z ekstraktami słodowymi.


                          Mam nadzieję, że ta wypowiedź nie jest niemerytoryczna.
                          -
                          Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            Stężenie brzeczki wyszło 16 Blg. Trochę jestem zdziwiony, bo poprzednie piwo miało wyższe stężenie, mimo że mniej dodałem ekstraktu. Pewnie coś namieszałem przy pomiarze.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES
                            To ja poproszę o skrzynkę
                            Skrzynki nie dam, co najwyżej karton

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES
                            ... piw do degustacji. Warzonych w ostatnim czasie, szczególnie tych z ekstraktami słodowymi.
                            Jedno pudło czeka gotowe, uzupełnię je jeszcze dodatkowymi butelkami i jeśli nie zdarzy się żadne nieszczęście, we wtorek przed południem będą w firmie. Ostatnich dwóch piw (z ekstraktami) nie planuję nalewać w butelki, będzie można stestować je na giełdzie z beczki.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              warka 113, Giełdowe Ale

                              zasyp na 30 l.
                              słód pilzeński - 4000 g
                              słód monachijski - 1700 g
                              carared - 300 g

                              zacieranie:
                              18 l / 72 C
                              120 min / 69 -> 65 C
                              10 min / 76 C
                              25 l / 80 C

                              gotowanie 60 min

                              chmielenie:
                              15 g Magnum 15% + 20 g Marynka 10% / 60 min

                              drożdże: gęstwa WLP Burton Ale

                              piwo przeznaczone do beczki.

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                Spostrzeżenie

                                Na podstawie wykonanych warek 111 i 113 stwierdzam, że wydłużenie przerwy scukrzającej zwiększa efektywność zacierania. W przypadku warki 113 z 6 kg słodu otrzymałem 28 litrów brzeczki nastawnej 14 Blg (przerwa 120 minut). Przy stosowaniu przerwy 60 minut otrzymuję zazwyczaj brzeczkę ok. 12 Blg.

                                Drożdże noc spędziły na rozmnażaniu, a z rana zabrały się do roboty. Piwo ruszyło jak przeciąg - około godziny ósmej zaczęło się w rurce bąbelkowanie ciągłe.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X