Krzysiowe warzenie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • WES
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.11
    • 111

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    stwierdzam, że wydłużenie przerwy scukrzającej zwiększa efektywność zacierania
    Trening, praktyka i doświadczenie czynią mistrza.
    Teraz już nie powiesz, że mało piwa Ci wyszło. Byle kartonikiem (z piwem) się nie opędzisz.
    -
    Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

Comment

• zbysia
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.09
      • 907

Krzysiu, mam pytanie tzw. dyletanckie: chodzi mi o Twój sposób zacierania, jeśli dobrze rozumiem - 18 litrów wody o temp 72, wsypujesz 6 kg śruty, temperatura spada do 69, i podczas przerwy spada znów do 65 (plus ewentualne korekty podgrzaniem), wysładzasz 25 litrami wody. Czemu proporcje ilości wody przy zacieraniu do wody wysładzającej są takie? Zwykle w opracowaniach są chyba odwrotne.
      Czy temp 69 na początku nie jest za wysoka dla przerwy scukrzającej?
      fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

1. Sposób zacierania dobrze odczytałeś.
        2. proporcje są takie, bo do gara mieści się 18 litrów wody i 12 litrów śruty, co łącząc się daje około 22 - 23 litry zacieru, a wiadro filtracyjne mam 24 litry.
        3. 25 litrów owdy do wysładzania jest poto, żeby otrzymać 0k. 37 - 40 litrów brzeczki przedniej, z której po po gotowaniu uzyskuję 27 - 30 litrów brzeczki nastawnej.
        4. Początkowa temp. przerwy = 69 C powoduje, że jednakowo sprawnie pracują alfa- i betamylazy, co powoduje, że piwo jest bardziej słodowe, a mniej alkoholowe. Jest ot typowa przerwa w anglosaskim sposobie zacierania, powszechnie stosowana w GB i USA.
        5. Nie stosuję korekt temperatury podgrzaniem, bo mi się nie chce mieszać, tylko zawijam gar z zacierem w stertę koców. Wystarcza do utrzymania temperatury.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES
        Trening, praktyka i doświadczenie czynią mistrza.
        Pewnie tak, ale dłuższa przerwa wydłuża cały proces zacierania.

Comment

• WES
          • 2003.11
          • 111

wydłuża cały proces
          Zawsze można ... jakiś film obejrzeć lub coś innengo uczynić.
          -
          Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

Comment

• Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

warka 114, Ale Giełdowe

Można robić rózne rzeczy. Dzisiaj natenprzykład zabeczkowałem portera giełdowego nr 112 (mniammm), oraz przelałem do baniaka miód na dłuższe leżakowanie (bez próbowania, jedynie dwie flaszki odstawiłem do spożycia w najbliższym czasie). A przerwa wynikła z -> warzenia kolejnego piwa: Ale Giełdowe 114 - zasyp, zacieranie i chmielenie jak 113, więc nie ma nad czym się rozwodzić. Też trafi w beczkę 30 l.

Właściwie to 113 zmodyfikowałem bez większego sensu 40 gramami Lubelskiego minutę przed końcem gotowania, ale 114 będzie takie, jak 113 bez modyfikacji. A 113 jest jasne z odcieniem pomarańczowym, cecha charakterystyczna - marna (rzadka i słaba) piana. Drożdże raz tylko wylazły na wierzch, ale potraktowałem je widelcem i chyba się obraziły, bo więcej ich nie widać

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

Piwa 113 i 114 trafiły do wtórnej. Praktycznie nie różńią się od siebie - barwa pomarańczowa, zapach kranówy, mocno mętne. W smaku dość dziwne, nie takie jak chciałem - mocno słodowe, ze słabą goryczką. Mało czasu zostało do nabrania właściwej jakości.

Następne piwo dopiero za tydzień - konkursowe. A potem porter do-opolski.

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

warka 115, Warsztatowe

Piwo wg przepisu na Wrocławskie Warsztaty. Nie ma się co rozwodzić, w konkursie wystawiać nie będę, bo musiałem je zmodyfikować:
                - 50 g słodu karmelowgo jasnego zastąpiłem 100 g carared (karmelowego brakło),
                - monachijski 15 EBC zastąpiłem monachijskim 20 EBC (jasniejszy też mi się skończył),
                - zacieranie zrobiłem po swojemu, czyli 120 minut / 69 C -> 65 C,
                - chmiel mam tylko granulowany, więc chmielenie raczej orientacyjne,
                - drożdże nie wiem jakie, dopiero po wystudzeniu zajrzę do lodówki, jakie gęstwy stoją. Na pewne nie będzie wersji dolnej, a górna tylko jedna (jedno duże wiadro - mniej roboty).
                Ale mimo że w konkursie nie wystawię, piwo na Warsztatach będzie "obok konkursu".

Piwa giełdowe w beczkach, cztery x 30 litrów czeka na gości. Dorzucę jeszcze coś z butelek, trzeba poczyścić piwnicę.

Comment

• blackcad
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2006.03
                  • 18

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
                  Idealnie, dobrze byłoby osady kompletnie z brzeczki przed jej fermentacją usunąć. Ale bez przesady. Pamietajmy, że po gotowaniu brzeczkę mamy sterylną i tę sterylnoŚć powinniŚmy na korzyŚć drożdży piwowarskich utrzymać. Walka z osadami łatwo może się skończyć infekcją ( zresztą drożdże podobno częŚć osadów wykorzystują jako "paszę")
                  Brzeczka ochłodzona nie powinna zawierać osadów grubych, które wytrąciły się w czasie gotowania brzeczki i powinna zawierać tylko określoną część osadów drobnych w zależności od systemu fermentacji. Osady grube oddziaływują niekorzystnie na żywotność drożdży, ponieważ powodują ich przedwczesną sedymentację w kadzie fermentacyjnej i ich degenerację. Osady drobne adsorbowane na powierzchni komórek drożdżowych prowadzą do osłabienia zdolności fermentacyjnej drożdży. Część osadów zimnych powinna jednak pozostać w brzeczce, ponieważ kształtują one pełność smakową piwa.

Mogę jedynie zasugerować przepuszczenie przez gaze wyjałowioną brzeczki jednak w temp. wyższej niż 80stopni C lub poprostu odstawienie brzeczki po gotowaniu na czas od 5-30 minut (im wyższe stężenie brzeczki tym dłuższy czas) jednak temp. może spaść wtedy nawet do 60 stopni C. Obniżenie temp. brzeczki w trakcie sedymentacji osadów poniżej 80stop.C nie jest korzystne, ponieważ długie przetrzymywanie jej prowadzi do przyciemnienia barwy brzeczki oraz do jej zainfekowania.

Comment

• Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

Jesteś pewien, że chciałeś to napisać w moim temacie?

Proszę innych o niekomentowanie.

Comment

• Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

No i po giełdzie. Poszły dwie beczki - 111 i 113. Chyba zrobiły dobre wrażenie, zwłaszcza porter 111 - Jacek Kleyff powiedział, że jak nie zrobię na tym porterze majątku, to jestem ciężki frajer. Z czym się zgodziłem.

Comment

• cafekot
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2005.08
                        • 40

Witam
                        Czemu w twoich przepisach tak częstym składnikiem jest słód monachijski ?

Comment

• Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

1. Bo mieszanina słodów pilzeńskiego i monachijskiego imituje słód typu pale ale, a skoro robię piwa imitujące angielskie, to też korzystam z imitacji słodu angielskiego.
                          2. Bo lubię, jak piwo jest ciemniejsze i bardziej słodowe w smaku i aromacie.
                          3. Bo mam tyle samo słodu monachijskiego, co pilzeńskiego.

Comment

• cafekot
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2005.08
                            • 40

Dzięki za odpowiedź.
                            Jeśli gustuję w lagerach i mam spory zapas słodu pilzneńskiego to mogę sobie podarować monachijski i mieszać posiadany słód z innymi tzw. uszlachetniającymi z niewielkim dodatkiem 10-20 % tych drugich ?

Comment

• Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

1. Piwa monachijskie to też lagery, a robi się je ze słodu monachijskiego.
                              2. Co to są "inne tzw. uszlachetniające"?
                              3. Dodatek 10 - 20% innych słodów jest dodatkiem DUŻYM, a nie niewielkim.

Comment

• miodek
                                • 2005.10
                                • 177

No i po giełdzie. Poszły dwie beczki - 111 i 113. Chyba zrobiły dobre wrażenie, zwłaszcza porter 111 - Jacek Kleyff powiedział, że jak nie zrobię na tym porterze majątku, to jestem ciężki frajer. Z czym się zgodziłem.
                                Również uważam że spokojnie mógłbyś sprzedawać swoje wyroby, nie tylko świetną warkę 111, ale na tyle na ile Cię poznałem czuję że to nie współgra z Twoim filantropijnym postrzeganiem świata. Może czepią się inni że Ci kadzę, ale uważam że wolisz szczere, spontaniczne podziękowania za pyszny darmowy poczęstunek, którym szczodrze obdarzasz przy byle okazji wielbicieli piwka, niż te parę stówek.
                                miodek

Comment

Przetwarzanie...
                                X