Krzysiowe warzenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cafekot
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.08
    • 40

    #376
    1. To dobrze wiedzieć że, monachijskie to też lagery.
    2. Używając takiego określenia miałem namyśli słody np. : Carapilis, Carahell a określenie zaczerpnąłem z oferty browamatora - Carapilis - ,,Słód specjalny, szlachetny dodatek do piw jasnych w stylu ...." no może zbyt pochopnie użyli takiego określenia ?
    3. Sporo receptur, jakie czytałem i te które stosowałem nie zawierają w swoim składzie tzw. słodów ,,uszlachetniających" poniżej 10 %.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #377
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      No i po giełdzie. Poszły dwie beczki - 111 i 113...
      Doświadczenia, powstałe w wyniku spożycia tych, jak i wcześniejszych beczek, wskazują, że nawet 50 g cukru / 10 litrów młodego piwo to za dużo. Piwa były zdecydowanie przegazowane. Być może, gdyby je wypuścić przez rolbar ze schładzarką, przy ciśnieniu 3 atmosfer, to piana byłaby w sam raz. Ponieważ jednak większa część moich beczek schodzi przy pomocy ręcznej pompki lub prostego rolbaru bez schładzarki, od dzisiaj jako ilość wystarczającą do nagazowania przyjmuję 40 g / 10 litrów piwa.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafekot
      ... Używając takiego określenia miałem namyśli słody np. : Carapilis, Carahell a określenie zaczerpnąłem z oferty browamatora - Carapilis - ,,Słód specjalny, szlachetny dodatek do piw jasnych w stylu ...." no może zbyt pochopnie użyli takiego określenia ?...
      Zdecydowanie zbyt pochopnie, te słody nie są w żadnym stopniu mniej lub bardziej szlachetne od zwykłego słodu pilzneńskiego. Określenie "specjalny" jest wystarczające.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafekot
      ... Sporo receptur, jakie czytałem i te które stosowałem nie zawierają w swoim składzie tzw. słodów ,,uszlachetniających" poniżej 10 %...
      Większość receptur, które ściągnąłem z sieci, a mam ich nieco ponad tysiąc, nie zawiera dodatków słodów specjalnych powyżej 10% ogółu zasypu. Słody, które można stosować w większych ilościach, czy wręcz zamiennie z pilznenskim to wiedeński, monachijski jasny, pale ale lub mild ale. Wszystkie inne stosuje się zazwyczaj w niewielkich ilościach, przy czym zasada jest taka - im ciemniejszy słód, tym mniej się go daje do piwa. Na stronie Weyermanna w opisie słodów jest tabela, jaki słód dod jakiego piwa się dodaje i w jakich ilościach.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #378
        warka 116, Na Razie Bez Nazwy, 16 Blg

        Nie miałem lepszego pomysłu, więc zmajstrowałem coś takiego:

        zasyp:
        pilzeński 3800 g
        monachijski 1800 g
        carared 300 g
        karmelowy ciemny 160 g
        barwiący 20 g
        mąka kukurydziana 1000 g

        zacieranie:
        18 l / 72 C
        120 min / 69 -> 65 C
        10 min / 78 C
        30 l / 80 C

        chmielenie:
        20 g Magnum 16% + 20 g Marynka 10% / 60 min

        drożdże: gęstwa Burton Ale.

        Wyszło 27 litrów brzeczki 17 Blg; w tytule napisałem 16 Blg, bo zamierzam po fermentacji głównej uzupełnić ilość piwa do 30 litrów poprzez dolanie wody, więc balling się obniży.

        Skończyły mi się ubiegłoroczne słody. Zostało mi carareda 3 litry, pszenicznego jasnego 6 litrów, oraz karmelowy ciemny i barwiący. Z tego nic mądrego nie da się zrobić.

        Comment

        • joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

          #379
          A ja z pytaniem do pana, panie piwowarze. Ile należy dodawać mąki kukurydzianej, aby odczuć w smaku jej użycie? I czy miałeś kiedyś porównywalne warki różniące się ilością mąki kukurydzianej, aby móc mi opisać wrażenia z picia? Do jakich piw jest sens dodawać mąkę kukurydzianą?
          Ostatnia zmiana dokonana przez joelka; 2006-03-21, 00:17.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #380
            Kukurydza jest wypełniaczem, a w większych ilościach łagodzi smak i nadaje wrażenie pewnej słodkości. Myślę, że aby ten efekt był wyraźny, trzebaby dać 30 - 40% zasypu, ale bez dodatku enzymów to dość trudne do przerobienia. Nie robiłem warek porównywalnych, więc trudno mi to zdefiniować.

            Badania w tym względzie prowadził wiciu_w, ale nigdy nie przedstawił wyników. Można o tym poczytać tu i tu.

            W Anglii stosuje się niekiedy dodatek kukurydzy ok. 10% do porterów i ale. W wykorzystaniu celują Amerykanie, dla których to główne zboże - sypią tego do zasypu 40 - 50%.

            Jakby ktoś chciał, to polecam mąkę kukurydzianą Vitacorn, do nabycia w Intermarche w cenie 1,70 / 0,5 kg. Nie używam kaszy ani grysu, bo mąka pięknie w całości się rozkłada do substancji fermentujących. Generalnie na kukurydzę trzeba uważać, bo jeśli jest nieodtłuszczona, to można spieprzyć piwo.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #381
              Warsztatowe (115) zostało zabutelkowane, faktycznie już jest niezłe w smaku. Ciut mało karmelowe mi wyszło, ale to skutek "zabraknięcia" słodu.

              "Nie wiadomo co" (116) przelane na cichą, na razie jest to mocne, dość łagodne piwo, po odleżakowaniu chyba braknie mu smaku. Ot, taka lura wyjdzie do zalania pały.

              Słody pilzeński i monachijski już w magazynie, więc można przystapić do dalszej akcji. Puste beczki czekają, a imprez kroi się co niemiara. Na sam Żywiec trzeba zabrać ze trzy.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #382
                warka 117, Szybkie Ale

                Ma to być szybko zrobione, odfermentowane i wypite dość lekkie piwo.

                Na 30 litrów:

                pilzeński 2500 g
                monachijski 2400 g
                karmelowy własny 100 g
                mąka kukurydziana 500 g

                zacieranie:
                20 l / 70 C
                90 min / 68 C -> 65 C
                10 min / 76 C
                20 l / 80 C

                chmielenie: 50 g Marynka 90 / 60 min

                drożdże: suche Windsor

                Piwo 116 otrzymała ostateczną nazwę "Mocarz karczemny", ale dalej jest bez zmaku, zabutelkowane, wyszło całkiem ciemne. Ma coś w sobie, bo po spożyciu jednej szklanki wystąpiły na mnie plamy opadowe

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #383
                  warka 118, Mieszczańskie 11 Blg

                  Dzisiaj mam wolne, więc kolejne piwo. Też bez ekstrawagancji, tylko łatwo i szybko.

                  Na 30 litrów:

                  pilzeński 2500 g
                  monachijski 2400 g
                  czekoladowy własny 100 g
                  mąka kukurydziana 500 g

                  zacieranie:
                  20 l / 70 C
                  90 min / 68 C -> 65 C
                  10 min / 76 C
                  20 l / 80 C

                  chmielenie: 40 g Marynka 90 / 60 min

                  drożdże: Windsor gęstwa po warce 117

                  Piwo 117 zmodyfikowałem w ten sposób, że dodałem 40 g Lubelskiego minutę przed końcem gotowania. Nie wiem, czy ma to jakiekolwiek znaczenie, bo ja i tak w żadnym piwie nie potrafię dowąchać się aromatu chmielowego. Ostatnie, jakie pamiętam mocno aromatyczne piwo, to Ziębice jakieś 22 - 23 lata temu.

                  Następne piwa już po świętach, zapewne angielskie portery, bo na to jest największe zapotrzebowanie.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2006-04-12, 06:47.

                  Comment

                  • mgła_na_kocich_łapkach
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.03
                    • 56

                    #384
                    Jeśli można spytać - w jakim celu dodana została mąka kukurydziana do tego piwa ?

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #385
                      1. nieco zmienia smak,
                      2. podnosi stężenie brzeczki nastawnej,
                      3. podnosi koszt piwa (w moim przypadku mąka jest droższa od słodu),
                      4. zadziwia wszystkich naokoło,
                      5. tak się przyzwyczaiłem.

                      Comment

                      • mgła_na_kocich_łapkach
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.03
                        • 56

                        #386
                        1. oby na lepszy
                        2. rozumiem
                        3.
                        4.
                        5. i tak bywa

                        a czy trochę nie rozjaśni ?

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #387
                          Nie wiem. Nie robiłem badań porównawczych na brzeczkach czystych i "zmączonych", ale sama mąka jest ciemniejsza od słodu, więc chyba nie.

                          Piwo już zadane drożdżami spoczywa w wiadrze. Jak zaczyna się o 6,00, to można jeszcze kawał dnia zagospodarować na inne sprawy. Przy okazji przelałem na wtórną piwo 117, a drożdże wykorzystałem do warki dzisiejszej.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #388
                            warka 119, Ciemniak Beczkowy 12 Blg

                            na 30 litrów (do beczki):

                            słód pilzeński 2500 g
                            słód monachijski 2500 g
                            ekstrakt słodowy ciemny 1200 g (jeszcze ubiegłoroczny prezent z WESołego Święta); do gotowania

                            zacieranie:
                            20 l / 70 C
                            150 min / 67 C - 64 C
                            10 min / 76 C
                            filtracja
                            20 l / 80 C

                            gotowanie 60 min
                            30 G Marynka 90 10% / 60 min

                            drożdże Danstar Windsor świeże

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #389
                              warka 120, Coopers Lager

                              Z lenistwa, ostatni firmowy prezent (bo inne, WESowe czekają ...)

                              na 25 litrów (dzienie mało, bo 13 Blg)
                              Coopers Lager 1,9 kg
                              WES ekstrakt jasny 2,2 kg

                              gotowanie 0,5 h
                              drożdże Windsor

                              Dzisiaj niska, ale bardzo gęsta i sztywna piana; zapach typowo wolsztyński ( )

                              118 chyba skwaśnieje, bo trzy tygodnie stao w niezamkniętym wiadrze. Przy butelkowaniu wprawdzie kwaśne nie było, ale jakoś tło smakowe mnie zaniepokoiło.

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #390
                                warka 121, Silberberger Einfachbier

                                Lekkie piwo na Zdobywanie Twierdzy Srebrnogórskiej pod koniec czerwca.

                                słód pilzeńnski 2000 g
                                słód monachijski 2000 g
                                ekstrakt słodowy ciemny 500 g

                                20 l / 72 C
                                90 min / 70 -> 66 C
                                10 min / 76 C
                                25 l / 80 C

                                20 g Marynka 90 / 60 min.

                                Danstar Windsor świeże.

                                Wyszło 31 litrów brzeczki 8 Blg. Dzisiaj rano już jest w zasadzie po fermentacji.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Hlízov 230, Pivovar Holanďan
                                  dadek
                                  Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
                                  Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
                                  2023-11-03, 00:29
                                • ART
                                  Jak tworzyć nowe wpisy w dziale Wydarzenia?
                                  ART
                                  Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.

                                  Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.

                                  Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...
                                  2024-10-12, 20:15
                                • dadek
                                  Poręba, Fabryczna 9, Browar Moon Lark
                                  dadek
                                  Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
                                  2024-04-13, 01:37
                                • dadek
                                  Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                                  dadek
                                  Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                                  2023-12-05, 00:56
                                • Prusak
                                  Chełm, Reformacka 7, Restauracja Browar Kozak
                                  Prusak
                                  Nie mogłem sobie darować, skoro w sumie mam blisko. Nowy browarek w lokalu restauracyjnym, jakich wiele. Na razie amatorzy piwnych atrakcji nie mogą raczyć się widokiem warzelni znajdującej się w pomieszczeniu po drugiej stronie sieni kamienicy, w której umieszczona jest cała knajpa. Docelowo...
                                  2023-03-02, 18:06
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...