po warce z zacieraniem - kilka pytań

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elroy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 359

    po warce z zacieraniem - kilka pytań

    Witam serdecznie!
    Wczoraj po kilu godzinach pracy udało mi się stworzyc 10litrów piwa.
    Użyłem 2.5kg słody pilzeńskiego, 30-35g chmielu goryczkowego i drożdże dolnej fermentacji.
    Zacieranie przeprowadzałem dwustopniowo najpierw w 62st. (niestety cieżko mi było utrzymać tą temperaturę i było nieraz nawet 65) przez 30minut, poźniej w 70st, przez następne pół godziny, po czym 5 minut w 78st.
    Filtracja niestety przez pieluchę (mam nauczkę-biorę się za kontrukcję zbiornika filtracyjnego)
    Do czego zmierzam. Po uzupełnieniu wodą do 10litrów okazało się, że moje piwo ma tylko 8Blg i OG w granicach około 1.032 Cieniuuuuutko!
    Czy zawiniła filtracja,nie za dobre utrzymywanie temperatur przy zacieraniu, czy też wystarczyło dodać mniej wody i byłoby z zawartością ekstraktu w porządku?
    Tylko skąd wcześniej, tzn po filtracji, wiedzieć ile dodać na samym końcu wody, biorąc pod uwagę nie przepis, tylo faktyczne parametry ? Trochę to dla mnie nie do końca zrozumiałe..
    Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam!
    www.piwo.org
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    U mnie z 2 kg słodu wychodzi jakies 11 - 11,5 Blg. Nie napisałeś nic o śrutowaniu. Mogłeś mieć źle pomielone i część zarna nie została wyługowana. Albo dałeś za mało wody do zacierania - efekt ten sam. Ostatnio do zacierania dałem 15 litrów wody - po gotowaniu zostało 7 litrów brzeczki.

    Comment

    • elroy
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.10
      • 359

      #3
      Krzysiu napisał(a)
      Albo dałeś za mało wody do zacierania - efekt ten sam. Ostatnio do zacierania dałem 15 litrów wody - po gotowaniu zostało 7 litrów brzeczki.
      Hmmm. No to może być sedno moich niepowodzeń. Nie dysponowałem aż takim dużym garnkiem i na 2kg słodu dodałem około 7 litrów wody://
      Czyli rozumiem, ze powinienem mieć aż 15litrów wody wtedy, tak?
      A co do śrutowania, to jak powinno wygladać prawidłowo ześrutowane ziarno? Ja mam je po prostu połamane na pół najczęściej...
      Pozdrawiam!!
      www.piwo.org

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23928

        #4
        elroy napisał(a)
        Nie dysponowałem aż takim dużym garnkiem i na 2kg słodu dodałem około 7 litrów wody://
        Czyli rozumiem, ze powinienem mieć aż 15litrów wody wtedy, tak?
        jak mniemam powinieneś użyć proporcjonalnie mniejszej ilości wszystkich surowców, zgodnie ze swoimi możliwościami (pojemność garnka).

        słód zapewne powinien być bardziej rozdrobniony (choć nie zmielony)

        tyle mogę się powymądrzać jako piwowar-laik.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        Przetwarzanie...
        X