Witam serdecznie!
Wczoraj po kilu godzinach pracy udało mi się stworzyc 10litrów piwa.
Użyłem 2.5kg słody pilzeńskiego, 30-35g chmielu goryczkowego i drożdże dolnej fermentacji.
Zacieranie przeprowadzałem dwustopniowo najpierw w 62st. (niestety cieżko mi było utrzymać tą temperaturę i było nieraz nawet 65) przez 30minut, poźniej w 70st, przez następne pół godziny, po czym 5 minut w 78st.
Filtracja niestety przez pieluchę (mam nauczkę-biorę się za kontrukcję zbiornika filtracyjnego)
Do czego zmierzam. Po uzupełnieniu wodą do 10litrów okazało się, że moje piwo ma tylko 8Blg i OG w granicach około 1.032 Cieniuuuuutko!
Czy zawiniła filtracja,nie za dobre utrzymywanie temperatur przy zacieraniu, czy też wystarczyło dodać mniej wody i byłoby z zawartością ekstraktu w porządku?
Tylko skąd wcześniej, tzn po filtracji, wiedzieć ile dodać na samym końcu wody, biorąc pod uwagę nie przepis, tylo faktyczne parametry ? Trochę to dla mnie nie do końca zrozumiałe..
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam!
Wczoraj po kilu godzinach pracy udało mi się stworzyc 10litrów piwa.
Użyłem 2.5kg słody pilzeńskiego, 30-35g chmielu goryczkowego i drożdże dolnej fermentacji.
Zacieranie przeprowadzałem dwustopniowo najpierw w 62st. (niestety cieżko mi było utrzymać tą temperaturę i było nieraz nawet 65) przez 30minut, poźniej w 70st, przez następne pół godziny, po czym 5 minut w 78st.
Filtracja niestety przez pieluchę (mam nauczkę-biorę się za kontrukcję zbiornika filtracyjnego)
Do czego zmierzam. Po uzupełnieniu wodą do 10litrów okazało się, że moje piwo ma tylko 8Blg i OG w granicach około 1.032 Cieniuuuuutko!
Czy zawiniła filtracja,nie za dobre utrzymywanie temperatur przy zacieraniu, czy też wystarczyło dodać mniej wody i byłoby z zawartością ekstraktu w porządku?
Tylko skąd wcześniej, tzn po filtracji, wiedzieć ile dodać na samym końcu wody, biorąc pod uwagę nie przepis, tylo faktyczne parametry ? Trochę to dla mnie nie do końca zrozumiałe..
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam!
Comment