Z pamiętnika browarnika.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Chłopaki, nie stresujcie się, to zawsze musi trochę potrwać. Zresztą piwo nie lubi pośpiechu

    Comment

    • Kubajek
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 12

      #17
      Hurrrrraaaaa, mam sprzęt ))

      Jeszcze nierozpakowany bo jestem niestety w robocie ale już jest!
      Już jak już, dzięki forum wiem że zamówiłem 4-go lutego. Pełne trzy tygodnie ale co tam. Nie pisałem tu ale czasu nie marnowałem, dzięki czemu mam już prawie wszystkie potrzebne butelki. Po Fischerku głównie Piwko leciutkie jak mgiełka ale buteleczki extra.
      Pozdrawiam wszystkich gorąco i nie wiem kurde jak wysiedze w robocie do fajrantu. A najbliższy weekend, raaaaaany, czuje się chyba jak panienka przed pierwszą "powazną" randką. Wielu z was rozumie mnie doskonale, a tym co jeszcze nie rozumieją życzę szybkiego zaznania tego uczucia. Kończe bo mi paluchy nie trafiają w klawisze.
      Kocham Was!!!

      Comment

      • Lesny
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.02
        • 19

        #18
        Re: Hurrrrraaaaa, mam sprzęt ))

        [QUOTE]Originally posted by Kubajek
        [B]Jeszcze nierozpakowany bo jestem niestety w robocie ale już jest!
        No dobra, wysyłam swoje zamówienie. Wchodzę w to po samą pianę.
        kwiatek:

        Comment

        • NoLeafClover
          Porucznik Browarny Tester
          • 2001.09
          • 449

          #19
          A ja Ciebie nie kocham bo nie jestem homo. Ale życze powodzenia i dużo radości z warzenia
          NoLeafClover

          Comment

          • Kubajek
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 12

            #20
            No to mam sprzęcior i parę wątpliwości.
            1. Brak rurki fermentacyjnej - piszą żeby kadź lekko zamknąć i zaglądać co jakiś czas czy jeszcze fermentuje. Hmmm, wolałbym mieć wskaźnik na wierzchu, zwłaszcza że jest na to otwór, co na to spece?
            2. Dołączony przepis jest bardzo niepodobny do tego z "How to brew", obawiam się że i efekt może być odmienny od zamierzonego, zwłaszcza zastanawia mnie te 1,2 kg cukru co go każą dodać do roztworu ekstraktu przed zagotowaniem ???.
            3. Ballingometr - przed rozlaniem do butelek ma wskazać 3% ekstraktu, ale skubany ma zupełnie inną skalę.



            I na koniec drobne wyjaśnienie dla coponiektórych:
            pisząc "Kocham was" nie miałem na myśli "chcę się wam dobrać do dupy" lecz miłość bratersko-piwowarsko-browarnianą, słowa te podtrzymuję. Trzymajcie się kochani!

            Comment

            • Czes
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.06
              • 752

              #21
              Hmmm...
              Ad 1: Rurka fermentacyjna nie jest niezbędna w pierwszej fazie frementacji (burzliwej). Później, umieszczona na szczelnie zamkniętym fermentorze, informuje nas czy fermentacja jeszcze biegnie, czy już zastopowała.
              W każdym razie otwór przeznaczony na rurkę powinienes zasłonić. Najlepiej kawałkiem tzw. folii spożywczej, która jest przeźroczysta - będziesz miał okienko inspekcyjne.
              Ad 2: Dodawanie cukru w takiej ilosci to typowa zgroza "kitowa". Ale skoro mam byc dodany, to przed zagotowaniem brzeczki lub w trakcie gotowania - tak by utrupić ewentualnie obecne w cukrze mikroby
              Ad 3: a jaką ma skalę? Stopnie Ballinga i % wag. to dla naszych celów praktycznie to samo.
              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

              Comment

              • NoLeafClover
                Porucznik Browarny Tester
                • 2001.09
                • 449

                #22
                Czes ma racje - rurka nie jest potrzebna. Wystarczy sprawdzać codziennie jak wygląga - czy pojawiła się piana i czy na powierzchni pojawiają się bąbelki co2. Ja też robię z gotowca i nie gotuję tego ekstraktu a podgrzewam cukier dodaję w trakcie rozpuszczony w 1 litrze wody. Taki lukier
                NoLeafClover

                Comment

                • Lesny
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.02
                  • 19

                  #23
                  Originally posted by NoLeafClover
                  Ja też robię z gotowca i nie gotuję tego ekstraktu a podgrzewam cukier dodaję w trakcie rozpuszczony w 1 litrze wody. Taki lukier [/B]
                  Też 1,2 kg ?

                  Comment

                  • NoLeafClover
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2001.09
                    • 449

                    #24
                    1.2-1.5 kg tak jak jest na instrukcji
                    NoLeafClover

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X