Piwo z dodatkiem kukurydzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Rozejrzyj się trochę. Dużo jest tutaj http://www.browar.biz/forum/showthre...threadid=19191

    Comment

    • psamtik
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.06
      • 3

      #17
      Ale mnie ciekawi czy ktos warzył piwo w całości z kukurydzy. Na rynku są dostepne puiwa z kukurydzy dlatego mnie to ciekawi.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wiciu_w
        goryczka w brzeczce wyszła mi rzędu 70 BU). Mam nadzieje że spadnie w gotowym piwie chociaż do 28 powiedzmy inaczej sie nie da chyba tego wypić .
        interesuje mnie w jaki sposób mierzy się goryczkę
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          interesuje mnie w jaki sposób mierzy się goryczkę
          W przypadku Wicia (i mom) zapewne ProMashem, ale są też wzory. Jak będę miał wolną chwilę to zamieszczę.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #20
            dzięki ,czekam
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Maggyk
              Szara Adminiscjencja
              🍼
              • 2004.05
              • 5618

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
              interesuje mnie w jaki sposób mierzy się goryczkę
              O mierzeniu goryczki w piwie już było tutaj. I są nawet wzory.
              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
              Piwo domowe -
              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

              Reklama w BROWARZE
              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                O mierzeniu goryczki w piwie już było tutaj. I są nawet wzory.
                Ale tam jest wzór tylko na Home Bitterness Units (HBU), jednostkę stosowaną rzadko i mniej dokładną niż IBU. A właśnie IBU (International Bitterness Units) występuje w recepturach oraz specyfikacjach stylów piwnych.

                Tylko że dawno nie spoglądałem na wzory na IBU i zapomniałem jak wiele zmiennych biorą one pod uwagę... Pomyślę jak to zapisać żeby było czytelne na forum. Mimo to i tak lepiej korzystać z dostępnych kalkulatorów: ProMash albo Beertools.com (online).

                Comment

                • lukuj
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2003.07
                  • 320

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                  interesuje mnie w jaki sposób mierzy się goryczkę
                  wiciu_w
                  Mnie również interesuje ten aspekt.
                  Z opisu odnoszę wrażenie iż goryczka jest mierzona, to co innego niż wyliczona.
                  Jeśli mierzona to jak, ciekawi mnie metodyka.
                  Pozdrawiam,
                  KETTLER brewery
                  www.lukuj.republika.pl

                  Comment

                  • lukuj
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.07
                    • 320

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukuj
                    wiciu_w
                    Mnie również interesuje ten aspekt.
                    Z opisu odnoszę wrażenie iż goryczka jest mierzona, to co innego niż wyliczona.
                    Jeśli mierzona to jak, ciekawi mnie metodyka.
                    Pozdrawiam,
                    Dla zainteresowanych przykład z linkiem poniżej, trafiłem jeszcze na wzmianki o zastosowaniu HPLC w oznaczaniu zawartości goryczki

                    KETTLER brewery
                    www.lukuj.republika.pl

                    Comment

                    • wiciu_w
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2001.10
                      • 60

                      #25
                      Oznaczanie goryczki.
                      Zasada oznaczenia:
                      Substancje goryczkowe ekstrahuje się izooktanem z zakwaszonych próbek brzeczki lub piwa. Oznaczenie wykonuje się przy użyciu spektrofotometru, który pozwala na dokonywanie pomiarów fotometrycznych przy obranej długości fali.
                      Odczynniki: Izooktan,3n kwas solny.
                      Pomiar.
                      Do rozdzielacza odmierza się 5 ml brzeczki (lub 10 ml piwa odgazowanego) o temperaturze 20oC. Następnie dodaje 1 ml kwasu solnego i 20 ml czystego izooktanu i delikatnie wytrząsa przez 5 minut. Po rozdzieleniu się warstw wodnej i izooktanowej mierzy absorbancję warstwy izooktanowej przy długości fali 275 nm względem czystego izooktanu.
                      Wyniki podaję w stopniach goryczy (j. BU) i obliczam z wzoru:
                      BU=100*A275 dla brzeczki
                      BU = 50*A275 dla piwa
                      gdzie:
                      A275 - absorbancja warstwy izooktanowej w kuwecie 10 mm przy długości fali 275 nm.

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • bastion
                        Ukraina, Kijów, Revuckovo 15a, Bar Kult.
                        bastion
                        Duży barak stłamszony wręcz przez okalające go wielkie blokowiska, był celem mojej wizyty po kijowskich mikrusach. Okolica taka sobie, a żar lał się z nieba niemiłosiernie.
                        Wręcz wymarzony czas na przepłukanie gardła czymś chłodnym z pianką.

                        Wnętrze zastawione jest...
                        2023-07-09, 16:39
                      • darekd
                        Koblenzer, BRÄU Hell
                        darekd
                        Przemysłowy browar z Koblencji (Nadrenia-Palatynat) znany wcześniej jako Königsbacher. Obecnie należy do Bittburgera.

                        Ekstr. ? Alk. 4,5%. Kupiony w naszym Netto.

                        Na swojej stronie przyznają się do piwa BRÄU (taka sama eta, ale bez "Hell")

                        https://www...
                        2022-05-19, 21:04
                      • toh11
                        Cobra CB 3 - wyłącza się podczas zacierania (problem)
                        toh11
                        Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
                        Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .
                        2020-01-11, 12:41
                      • dadek
                        Tarnobrzeg, Jachowicza 12, Browar Tarnobrzeg
                        dadek
                        24.02.2020 po raz pierwszy odwiedziłem Tarnobrzeg. A właściwie miasto, bo wcześniej bywałem tylko na dworcu PKP, a głębiej się zapuszczać w zabudowę nie było powodu. Bo i za ciekawa nie jest. Właściwie oprócz zabytkowego kościoła i niedalekiego głównego rynku (zeszpeconego klocem...
                        2020-03-13, 03:58
                      • darekd
                        Meteor, Blonde
                        darekd
                        Na stronie tego alzackiego browaru:

                        www.brasserie-meteor.fr

                        nie znalazłem informacji na temat tego piwa.
                        To lekkie piwo dolnej fermentacji. Alk. 4,6%

                        Aromat - lekki słód
                        Piana - umiarkowanie wysoka, dość szybko opada do trwalszej koronki...
                        2019-07-18, 18:39
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...