Witam.
Chciałbym przedstawić moje warzenie amatorskie chodź wykonywane nie w domu tylko na uczelni. Na razie nastawiłem jedną warkę z dodatkiem 20% kukurydzy. Proces zacierania: 51stC - 30min, 63stC- 30min, 73stC do momentu całkowitego scukrzenia (metodą jodową), co nasąpiło po ok. 30 min, (chyba za długo, może było to spowodowane trudnością z hydrolizowaniem skorbii kukurydzianej, zaznaczam że nie użyłem ani jednego enzymu może w następnych warkach jakiś enzym będę miał). tak na marginesie w tych 73 przetrzymałem w sumie godzinkę. Podczas całego procesu zacierania utrzymywałem stałe mieszanie. Filtracja trwała raczej długo ok. 2h. Później gotowanie z chmielem goryczkowym (tylko nie znałem zawartości alfa kwasów założyłem 5% ale było ich więcej bo goryczka w brzeczce wyszła mi rzędu 70 BU). Mam nadzieje że spadnie w gotowym piwie chociaż do 28 powiedzmy inaczej sie nie da chyba tego wypić (ale o tym później). Baling brzeczki równe 12 po korekcie. Drożdże zastosowałem prosto z browaru (swieża gęstwa), dodatek 1%obj. brzeczki. Reszta spostrzeżeń i wiadomości później.
Chciałbym przedstawić moje warzenie amatorskie chodź wykonywane nie w domu tylko na uczelni. Na razie nastawiłem jedną warkę z dodatkiem 20% kukurydzy. Proces zacierania: 51stC - 30min, 63stC- 30min, 73stC do momentu całkowitego scukrzenia (metodą jodową), co nasąpiło po ok. 30 min, (chyba za długo, może było to spowodowane trudnością z hydrolizowaniem skorbii kukurydzianej, zaznaczam że nie użyłem ani jednego enzymu może w następnych warkach jakiś enzym będę miał). tak na marginesie w tych 73 przetrzymałem w sumie godzinkę. Podczas całego procesu zacierania utrzymywałem stałe mieszanie. Filtracja trwała raczej długo ok. 2h. Później gotowanie z chmielem goryczkowym (tylko nie znałem zawartości alfa kwasów założyłem 5% ale było ich więcej bo goryczka w brzeczce wyszła mi rzędu 70 BU). Mam nadzieje że spadnie w gotowym piwie chociaż do 28 powiedzmy inaczej sie nie da chyba tego wypić (ale o tym później). Baling brzeczki równe 12 po korekcie. Drożdże zastosowałem prosto z browaru (swieża gęstwa), dodatek 1%obj. brzeczki. Reszta spostrzeżeń i wiadomości później.
Comment