Rozejrzyj się trochę. Dużo jest tutaj http://www.browar.biz/forum/showthre...threadid=19191
Piwo z dodatkiem kukurydzy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wiciu_wgoryczka w brzeczce wyszła mi rzędu 70 BU). Mam nadzieje że spadnie w gotowym piwie chociaż do 28 powiedzmy inaczej sie nie da chyba tego wypić .Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteksinteresuje mnie w jaki sposób mierzy się goryczkęŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaggykO mierzeniu goryczki w piwie już było tutaj. I są nawet wzory.
Tylko że dawno nie spoglądałem na wzory na IBU i zapomniałem jak wiele zmiennych biorą one pod uwagę... Pomyślę jak to zapisać żeby było czytelne na forum. Mimo to i tak lepiej korzystać z dostępnych kalkulatorów: ProMash albo Beertools.com (online).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteksinteresuje mnie w jaki sposób mierzy się goryczkę
Mnie również interesuje ten aspekt.
Z opisu odnoszę wrażenie iż goryczka jest mierzona, to co innego niż wyliczona.
Jeśli mierzona to jak, ciekawi mnie metodyka.
Pozdrawiam,KETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukujwiciu_w
Mnie również interesuje ten aspekt.
Z opisu odnoszę wrażenie iż goryczka jest mierzona, to co innego niż wyliczona.
Jeśli mierzona to jak, ciekawi mnie metodyka.
Pozdrawiam,
KETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
Comment
-
-
Oznaczanie goryczki.
Zasada oznaczenia:
Substancje goryczkowe ekstrahuje się izooktanem z zakwaszonych próbek brzeczki lub piwa. Oznaczenie wykonuje się przy użyciu spektrofotometru, który pozwala na dokonywanie pomiarów fotometrycznych przy obranej długości fali.
Odczynniki: Izooktan,3n kwas solny.
Pomiar.
Do rozdzielacza odmierza się 5 ml brzeczki (lub 10 ml piwa odgazowanego) o temperaturze 20oC. Następnie dodaje 1 ml kwasu solnego i 20 ml czystego izooktanu i delikatnie wytrząsa przez 5 minut. Po rozdzieleniu się warstw wodnej i izooktanowej mierzy absorbancję warstwy izooktanowej przy długości fali 275 nm względem czystego izooktanu.
Wyniki podaję w stopniach goryczy (j. BU) i obliczam z wzoru:
BU=100*A275 dla brzeczki
BU = 50*A275 dla piwa
gdzie:
A275 - absorbancja warstwy izooktanowej w kuwecie 10 mm przy długości fali 275 nm.
Comment
-
Comment