Witam wszystkich.
Pod koniec tygodnia mam zamiar zacząć moją przygodę z domowym piwkiem.
Mam oczywiście wszystkie obawy jakie zostały opisane w postach w "Browarnictwie amatorskim" ( może lepiej byłoby dla mnie nie wczytywać się tak dokładnie )
Ale moje pytanie.
Zakupiłem gotowy brewkit i ekstrakt słodowy.
Na początku chciałbym uwarzyc mała ilość piwa, żeby się nie okazało, że popsułem całe 20 litrów.
Myślałem może o 4 litrach. Czy wszystkie proporcje składników równo podzielić? Sprawa wydaje się dość prosta.
Na 20 litrów potrzeba 1,8 kg brewkita + 1,8 ekstraktu + 18 litrów wody,
wiec na 4 litry troche mniej niż 0,4 kg brewkita i ekstraktu +3,6 litra wody.
To tak na mój rozum. Czy myślę dobrze? Czy coś przoczyłem? Prosze o wyrozumiałość, jeżeli to pytanie jest głupie. Strasznie jestem podekscytowany wizją warzenia piwa i mogę nie myśleć zbyt jasno.
PZDR
Pod koniec tygodnia mam zamiar zacząć moją przygodę z domowym piwkiem.
Mam oczywiście wszystkie obawy jakie zostały opisane w postach w "Browarnictwie amatorskim" ( może lepiej byłoby dla mnie nie wczytywać się tak dokładnie )
Ale moje pytanie.
Zakupiłem gotowy brewkit i ekstrakt słodowy.
Na początku chciałbym uwarzyc mała ilość piwa, żeby się nie okazało, że popsułem całe 20 litrów.
Myślałem może o 4 litrach. Czy wszystkie proporcje składników równo podzielić? Sprawa wydaje się dość prosta.
Na 20 litrów potrzeba 1,8 kg brewkita + 1,8 ekstraktu + 18 litrów wody,
wiec na 4 litry troche mniej niż 0,4 kg brewkita i ekstraktu +3,6 litra wody.
To tak na mój rozum. Czy myślę dobrze? Czy coś przoczyłem? Prosze o wyrozumiałość, jeżeli to pytanie jest głupie. Strasznie jestem podekscytowany wizją warzenia piwa i mogę nie myśleć zbyt jasno.
PZDR
Comment