Proporcje dla mniejszych ilości piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Arin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.02
    • 11

    Proporcje dla mniejszych ilości piwa

    Witam wszystkich.
    Pod koniec tygodnia mam zamiar zacząć moją przygodę z domowym piwkiem.
    Mam oczywiście wszystkie obawy jakie zostały opisane w postach w "Browarnictwie amatorskim" ( może lepiej byłoby dla mnie nie wczytywać się tak dokładnie )

    Ale moje pytanie.
    Zakupiłem gotowy brewkit i ekstrakt słodowy.
    Na początku chciałbym uwarzyc mała ilość piwa, żeby się nie okazało, że popsułem całe 20 litrów.
    Myślałem może o 4 litrach. Czy wszystkie proporcje składników równo podzielić? Sprawa wydaje się dość prosta.

    Na 20 litrów potrzeba 1,8 kg brewkita + 1,8 ekstraktu + 18 litrów wody,
    wiec na 4 litry troche mniej niż 0,4 kg brewkita i ekstraktu +3,6 litra wody.

    To tak na mój rozum. Czy myślę dobrze? Czy coś przoczyłem? Prosze o wyrozumiałość, jeżeli to pytanie jest głupie. Strasznie jestem podekscytowany wizją warzenia piwa i mogę nie myśleć zbyt jasno.

    PZDR
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Z uwarzeniem 4 l. piwa mogą być kłopoty, trochę zostanie z osadem w fermentatorze, trochę zostanie z osadem w gąsiorze po dojrzewaniu, kilkakrotnie trzeba pobrać próbki w celu określenia stężenia brzeczki (po ok 100 ml) i okaże się, że końcowego produktu zostanie niewiele.
    Według mnie najmniejsza rozsądna ilość piwa do uwarzenia w domu to 10 litrów. Również podzielić składniki będzie łatwiej - równo na pół.
    Poza tym jak wszystko zrobisz według instrukcji i dobrze wysterylizujesz sprzęt (bardzo ważne - naprawdę!!) to piwo na pewno Ci wyjdzie. Życzę powodzenia i wspaniałych wrażeń smakowych.

    Comment

    • Arin
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2003.02
      • 11

      #3
      Dzięki.
      Najpiękniejsze jest to, że muszę szybko uzupełnić zapas butelek. Moje piwo mam zamiar butelkować.

      Więc teraz mam dobry powód, żeby w najbliższym czasie wypić... ..dużo, dużo piwa.

      Comment

      Przetwarzanie...