Sprzęt przygotowany, notatki gotowe, surowce przygotowane
Do pierwszej warki użyłem brewkita "Browamator Jasne Pełne" i ekstraktu słodowego. Podzieliłem wszystkie proporcje aby uwarzyć 10 l piwa. Przez pół godziny gotowałem brzeczkę na małym ogniu(niby nie trzeba) ale nie zaszkodzi a może nawet pomoże. Dolałem wodę poczekałem aż ostygnie i dodałem drożdży. Oczywiście nie mogło obyć się bez pomyłki: W związku z napięciem psychicznym dodałem o litr wody za dużo. Zamiast 12 Blg wyszło 10,5.
Fermentacja przebiega w temp 16-20 C. Zaczęła się szybko i przebiega "burzliwie".
Pierwszego dnia 7 Blg drugiego(dzisiaj) już 2,5 Blg.
Piana zniknęła zostały brązowę kłaczki. Zamieszałem delikatnie i czekam. Zapach jest piękny. Jaka szkoda, że jeszcze muszę tyle czekać.
Ponoć cierpliwość jest cnotą.
Zastanawiam się czy muszę czekać te 7 dni (sugrowane przez producenta) przed butelkowaniem jeżeli fermentacja przebiegła tak szybko?
Niedługo kolejne inforamcje
Do pierwszej warki użyłem brewkita "Browamator Jasne Pełne" i ekstraktu słodowego. Podzieliłem wszystkie proporcje aby uwarzyć 10 l piwa. Przez pół godziny gotowałem brzeczkę na małym ogniu(niby nie trzeba) ale nie zaszkodzi a może nawet pomoże. Dolałem wodę poczekałem aż ostygnie i dodałem drożdży. Oczywiście nie mogło obyć się bez pomyłki: W związku z napięciem psychicznym dodałem o litr wody za dużo. Zamiast 12 Blg wyszło 10,5.
Fermentacja przebiega w temp 16-20 C. Zaczęła się szybko i przebiega "burzliwie".
Pierwszego dnia 7 Blg drugiego(dzisiaj) już 2,5 Blg.
Piana zniknęła zostały brązowę kłaczki. Zamieszałem delikatnie i czekam. Zapach jest piękny. Jaka szkoda, że jeszcze muszę tyle czekać.
Ponoć cierpliwość jest cnotą.
Zastanawiam się czy muszę czekać te 7 dni (sugrowane przez producenta) przed butelkowaniem jeżeli fermentacja przebiegła tak szybko?
Niedługo kolejne inforamcje
Comment