i ja w końcu biorę udział

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    i ja w końcu biorę udział

    I ja w końcu zacząłem (może to na wyrost bo większość roboty odwalił Becik dla którego było to nie pierwsze warzenie), na razie od mieszania gotowca w garnku. Część wspólnie przygotowanego piwa będzie fermentować u mnie - ciekawe co z tego wyjdzie. Na razie jest zapach, piana w fermentatorze i niecierpliwość.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    #2
    Piękna czapa się stworzyła, już nie mogę się doczekać kiedy po pracy, zamieszam i zdejmę nadmiar piany.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

    Comment

    • zythum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.08
      • 8305

      #3
      Piwo rozlane do butli. Część z nich to balonflasze z minibrowarów ale część niestety butelki plastikowe (te jak rozumiem nei leżakują długo tylko służą do prawie bezpośredniego spożycia?). Do części dodany cukier , do części nie. Ach zobaczymy co wyjdzie - dobrze, że jadę na szkolenie bo bym wszystko wypił od razu
      To inaczej miało być, przyjaciele,
      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

      Rządzący światem samowładnie
      Królowie banków, fabryk, hut
      Tym mocni są, że każdy kradnie
      Bogactwa, które stwarza lud.

      Comment

      • zythum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.08
        • 8305

        #4
        Wczoraj odbyłem pierwszą degustację. Wziąłem piwo z plastikowej butelki bo to z balonflasz ma dłużej leżakować. Piwo ma piękną utrzymującą się długo pianę, jest dobrze nagazowane ma piękną czarną barwę (stout) ale niestety smak nie do końca może zachwycić obiektywnego smakowacza: podczas picia wszystko jest w porządku ale niestety zostawia bardzo drożdżowy posmak (może nie do końca zaszła fermentacja), jest też za mało treściwe i troszkę zbyt rozwodnione jak na stouta, za mało w nim też trochę goryczki (tu się czepiam bo w sumie nie jest z tą goryczką źle) - mam nadzieję, że na te mankamenty pozytywnie wpłynie dłuższe leżakowanie, myślę też, że piwo ze szklanych butli będzie lepsze niż to z plastikowych butelek. Ogólnie jednak nie jest źle - moim zdaniem. Da się to piwo pić nawet z przyjemnością a na pewno wizualnie jest całkiem niezłe. Następna warka będzie już przygotowana z wiekszą troską i uwagą i rozlana na pewno tylko do szkła.
        To inaczej miało być, przyjaciele,
        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

        Rządzący światem samowładnie
        Królowie banków, fabryk, hut
        Tym mocni są, że każdy kradnie
        Bogactwa, które stwarza lud.

        Comment

        • zythum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.08
          • 8305

          #5
          Aha jeszcze muszę dodać, co do mojej uwagi na temat niedokończonej fermentacji - z drugiej strony piwo daje niźle w głowę- wypiłem o,5 litra i poszło od razu do głowy i zaliczyłem pierwszy szok alkoholowy. Na szczęście alkohol nie jest raczej wyczuwalny w smaku.
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

          Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

          Comment

          • crizz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.02
            • 1255

            #6
            Przymierzam się do drugiej warki i ma to być właśnie stout z gotowca. Ponieważ z gotowców wychodzą ponoć raczej cieńkisze, mam zamiar wziąć mniej wody, zaprawić dodatkowo brzeczkę ekstraktem słodowym (zamiast cukru) i zastanawiam się nad dodatkiem chmielu. Zythum, jak sądzisz po pierwszych doświadczeniach? Dochmielić czy nie dochmielić?

            Comment

            • zythum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.08
              • 8305

              #7
              Twoje pomysły idą we właściwym kierunku według mnie. Moje piwko wyszło trochę zbyt mało treściwe i trochę jakby "rozwodnione" - myślę, że mniejsza ilość wody by tylko pomogła. Co do chmielu to trudno mi powiedzieć, według mnie moje piwko mogłoby być trochę bardziej wyraziście gorzkawe ale nie tak dużo wcale. Chcociaż pewnie trochę bym jednak dodał aby uzyskać to co mnie w stouta pociąga - wytrawność czy mocno gorzkawy smak. A co do czystego ekstraktu zamiast cukru to ja też tak zamierzam warzyć następne piwa.
              To inaczej miało być, przyjaciele,
              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

              Rządzący światem samowładnie
              Królowie banków, fabryk, hut
              Tym mocni są, że każdy kradnie
              Bogactwa, które stwarza lud.

              Comment

              • crizz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.02
                • 1255

                #8
                zythum napisał
                Moje piwko wyszło trochę zbyt mało treściwe i trochę jakby "rozwodnione" - myślę, że mniejsza ilość wody by tylko pomogła.
                Na pewno pomoże - mi już przy tej pierwszej warce coś nie pasowało, policzyłem oczekiwane stężenie procentowe roztworu i zdecydowałem się na mniejszą ilość wody. I dobrze, bo pomiar wykazał optymalną, jak na jasne pełne, zawartość ekstraktu - 11.5 Blg.

                A moje warzenie opiewam tutaj.

                Comment

                • zythum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.08
                  • 8305

                  #9
                  Ja niestety w domu nie dysponowałem żadnym sprzętem. Piwo przygotowaliśmy wspólnie z Becikiem. Potem część dostałem od niego do domu . Fermentowało w wiadrze śmietnikowym przykryte deską do krojenia chleba, potem zostało rozlane do butelek przy pomocy chochli do zupy. Jak piwowar domowy to domowy

                  Ale teraz do drugiej warki już jestem przygotowany.
                  To inaczej miało być, przyjaciele,
                  To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                  Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                  Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                  Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                  Rządzący światem samowładnie
                  Królowie banków, fabryk, hut
                  Tym mocni są, że każdy kradnie
                  Bogactwa, które stwarza lud.

                  Comment

                  • zythum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.08
                    • 8305

                    #10
                    Niepokój

                    Niestety podczas przenoszenia piwa do piwnicy w jednej z butelek naruszyłem uszczelkę ceramicznego zamknięcia. Dochodził syk gazu ale po dociśnięciu przestał. Jak myślicie ,mogę dalej przechowywać taką butelkę (być może niedomkniętą) czy lepiej ją wypić?
                    To inaczej miało być, przyjaciele,
                    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                    Rządzący światem samowładnie
                    Królowie banków, fabryk, hut
                    Tym mocni są, że każdy kradnie
                    Bogactwa, które stwarza lud.

                    Comment

                    • crizz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.02
                      • 1255

                      #11
                      Odp: Niepokój

                      zythum napisał(a)
                      Niestety podczas przenoszenia piwa do piwnicy w jednej z butelek naruszyłem uszczelkę ceramicznego zamknięcia. Dochodził syk gazu ale po dociśnięciu przestał. Jak myślicie ,mogę dalej przechowywać taką butelkę (być może niedomkniętą) czy lepiej ją wypić?
                      Pewnie, że wypić. Po co ma się zepsuć. Proponuję Ci degustację co tydzień, zobaczysz, jak smakuje zielone piwo i jak stopniowo nabiera smaku. Moje już jest mniamuśne !

                      Comment

                      • Małażonka
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 4602

                        #12
                        Wczoraj miałam okazję spróbować Zythumowego piwka. Stout o pięknym ciemnym kolorze i kawowej piance, stosunkowo długo utrzymującej się na powierzchni piwa... Zapach z lekka owocowy, ale z wyraźną słodową nutą. Smak zdecydowany, choć z lekka winny. Ogólnie: bardzo pozytywne wrażenia.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23933

                          #13
                          bardzo proszę opisywać swoje doznania organoleptyczne dot. piw z browarów domowych w odpowiednim dziale "Piwo-Konkretnie" jest tam przygotowane do tego miejsce.

                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • michalh
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.12
                            • 284

                            #14
                            Odp: Niepokój

                            zythum napisał(a)
                            Niestety podczas przenoszenia piwa do piwnicy w jednej z butelek naruszyłem uszczelkę ceramicznego zamknięcia. Dochodził syk gazu ale po dociśnięciu przestał. Jak myślicie ,mogę dalej przechowywać taką butelkę (być może niedomkniętą) czy lepiej ją wypić?
                            Ja robiłem wielokrotnie tak:
                            Przy przypadkowym otwarciu butelki lub otwarciu bitelki bez gazu (nieszczelnej) dodawałem do takiej butelki ponownie cukier lub ekstrakt słodowy i zamykałem.
                            Przy dodawaniu roztworu było spokojnie, ale przy wrzucaniu proszku w postaci stałej trzeba zrobić to szybko i zaraz zamknąć butelkę, bo może mocno zacząć gazować i uciekać z butelki.
                            Potem wstrząsałem, żeby pobudzić drożdże.

                            Po takim zabiegu jeszcze nigdy piwo mi się nie zepsuło.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X