Zaczęłam od podstaw

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kamyczek77
    Porucznik Browarny Tester
    • 2001.09
    • 458

    #1

    Zaczęłam od podstaw

    Wczoraj zaczęłam mielić słód.Zastosowałam zwykły młynek do kawy z lat 70'(moc-1 silna kobieca ręka).Ma to być piwo pszeniczne,jak już zmielę to sie będę martić o kadzie filtracyjne i.t.p.
    Mielenie wcale nie jest trudne,a i słód nie jest taki twardy jak sądzilam z wypowiedzi wcześniej zamieszczonych w temacie.
    Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Odp: Zaczęłam od podstaw

    kamyczek77 napisał(a)
    ...jak już zmielę to sie będę martić o kadzie filtracyjne i.t.p.
    ...
    Podziwiam Twój optymizm, ale jak się już słód rozbełta w wodzie, to zostaje mało czasu na samodzielne wykonanie kadzi filtracyjnej ;-)

    Comment

    • pawcio1
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.03
      • 363

      #3
      Odp: Zaczęłam od podstaw

      kamyczek77 napisał(a)
      Wczoraj zaczęłam mielić słód.Zastosowałam zwykły młynek do kawy z lat 70'(moc-1 silna kobieca ręka).Ma to być piwo pszeniczne,jak już zmielę to sie będę martić o kadzie filtracyjne i.t.p.
      Mielenie wcale nie jest trudne,a i słód nie jest taki twardy jak sądzilam z wypowiedzi wcześniej zamieszczonych w temacie.


      Obym nie był złym prorokiem, ale jeśli tak do tego podchodzisz to będziesz miała problem.
      Filtrowanie pszenicznego to zupełnie osobna konkurencja.

      Comment

      • kangurpl
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.03
        • 2660

        #4
        Więcej optymizmu panowie
        Kamyczek77 miel (mlej?) dalej
        i powodzenia w warzeniu
        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

        Comment

        • marcopolok
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 2339

          #5
          E ja tam wierzę w koleżankę to dość stanowcza osóbka.
          Jednocześnie prośba o dalsze sczegóły z tej dziewiczej warki bo też się przymierzam
          Jak na razie mam odpowiednią piwniczkę załatwioną oraz hektar pola na którym w takt wiatru będzie się bujał dorodny łan pszenicy. ( to się nazywa zaczynanie od podstaw )
          bez brody...

          Comment

          • pjenknik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.08
            • 3388

            #6
            W tym browarze ja jestem od technicznych i na pewno bedzie miała kadź w odpowiednim momencie. A zanim zmiele 5 kg słodu to jeszcze trochę czasu minie.
            Ostatnia zmiana dokonana przez pjenknik; 2003-03-14, 18:16.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            • kamyczek77
              Porucznik Browarny Tester
              • 2001.09
              • 458

              #7
              Rzeczywiście Pjenknik zajmuje się stroną techniczną przedsięwzięcia.Dlatego też wstrzymałam moje działania i czekam na kadż filtracyjną(mimo wszystko jestem dobrej myśli
              Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • bastion
                Łotwa, Aluksne, Talavas Iela 5, Aluksnes Alus.
                bastion
                Łotewska prowincja ma swój urok. Cisza i wszechwładny spokój wręcz emanują z tych miejsc. Miłośnicy lasów, jezior i drewnianych domków, znajdą tam swoje miejsce na ziemi.
                W przypadku miasteczka Aluksne nieco rozwleczonego terytorialnie, celem wizyt jest jezioro z ruinami zamku na...
                2024-11-26, 22:29
              • bastion
                Słowacja, Zabokreky Nad Nitrou 700, Farma U Durkovych.
                bastion
                Pomysł na kompleks z pensjonatem i browarem, gdzie samym się jest producentem lokalnej żywności, nie jest nowy. Na takowy też wpadła rodzina Durkovych, w niewielkiej miejscowości o ciekawej nazwie- Żabokreky nad Nitrou. Ta nie ma nic specjalnego do zaoferowania, za to przez jej centrum przebiega...
                2023-05-24, 19:51
              • heckler
                Ivančice, Kounická 1736/86, Pivovar Ivančice
                heckler
                Szkoda, że na otwarcie browaru pogoda nie dopisała i akurat w godzinach popołudniowych zaczęło mocno padać i zrobiło sie zimno.
                Na podstawkach powstanie browaru datują na 2018 rok, natomiast pierwsza warka została uwarzona w lutym tego roku, a uroczyste otwarcie odbyło sie weekend
                ...
                2023-05-09, 15:56
              • dadek
                Rumianek, Południowa 14, Browar Za Miastem
                dadek
                19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
                2022-12-02, 01:29
              • bastion
                Ukraina, Ivano - Frankivsk, Petlury 2/3, Brovarnia Honir. [Bez wyszynku]
                bastion
                Kolejny z mikrusów w Ivano- Frankivsku, mimo że jest umiejscowiony blisko centrum, zupełnie utaił swoją bytność. Gdyby nie to, że był z nami miejscowy człowiek, to zapewne bym tam nie trafił.
                Od podstaw zbudowana niedawno hala, skrywa praktycznie w jednym pomieszczeniu technologię...
                2022-11-21, 11:52
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...