Chcialbym sprobowac

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zbyszp
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.03
    • 3

    #1

    Chcialbym sprobowac

    Z piwem mam doczynienia dosc czesto ale jn na rzie tyko w sposonb bardzo konsumpcyjny, a bardzo chcialbym sprobowac cos uwarzyc. Od 4 lat jestem zapalonym winiarzem i wyprodukowalem juz ponad 100l wina roznego rodzaju ale o piwie w zasadzie wiem niewiele (oprocz tego, ze niektore jest bardzo dobre). Ze sprzetu (uzywanego oczywiscie do produkcji wina) mam balingometr, korki i rurki fermentacyjne, baniak(i) 20l (jeden wlasnie sie zwolnil), kielkujacy jeczmien, termometr elektroniczny 150st.C, kociolek ze stali nierdzewnejpoj. 20l, czy to wystrczy do produkcji? Niestety nie mam drozdzy piwowarskich, ale na wstepie chcialbym uzyc zwyklych piekarniczych (przepraszam jesli urazilem kogos w szanownego grona ale wiem, ze nie jest to zbyt dobry material). Wiec jesli sie nie myle (prosilbym o poprawki) :
    rozdrobnie slod po zakielkowaniu 1cm-1,5cm (suszyc?)
    zaleje woda i bede podgrzewal w temp. 63-65st.C przez 1-1,5godz.
    przefiltruje (plotno?) i dodam chmielu, bede gotowac, az po odparowaniu wody balling bedzie ok.10st.
    zadam drozdzami, i bede fermentowac przez tydzien (mierzac balinga?)
    zleje do butelek i zakapsluje odstawiajac do chlodnej piwnicy
    wypije (jesli da sie wypic)

    czy cos z tego bedzie?
  • crizz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1256

    #2
    Odp: Chcialbym sprobowac

    zbyszp napisał
    czy cos z tego bedzie?
    Cześć.

    Coś napewno z tego będzie, ale radzę Ci przeczytać uważnie Artykuły i posty w tym dziale. Dlaczego? Po pierwsze - z własnego - narazie nikłego - doświadczenia wiem, że i mimo uważnego czytania można popełnić wiele błędów, więc lepiej wyeliminować od razu te podstawowe. Tym bardziej, że zamierzasz od razu warzyć z zacieraniem, a nie, jak ja, z gotowca. Po drugie - nikt na forum nie będzie raczej się powtarzał .

    A dlaczego nie zaopatrzysz się w drożdże piwowarskie? Są łatwo dostępne, chociażby tutaj.

    No i w ogóle - witaj

    Comment

    • zbyszp
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2003.03
      • 3

      #3
      Troche mam problemow ze slodowaniem. Moczylem ze zmiana wody jeczmien, ciepla woda, ale zakielkowal niewielki procent jeczmienia. Postnowilem oddzielic slod od ziarna bo kielki maja od 0,5-3cm wiec gdybym czkal niewiele enzymow zostanie w ziarnie, dlatego wsypalem wszystko do wody i wylawilem slod (plywal blizej powierzchni), reszte ziarna odsaczylem i czekam na kielkowanie, pytanie: w jaki sposob "wyrownac" kielkowanie jeczmienia
      pytanie2: czy mozna dodac do brzeczki napecznialej i zmrozonej pszenicy, ponoc mroz tez odcina lancuchy wielocukrow, wiec zwiekszy to balinga?

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • AaLeX
        Braniewo, Kanclerz
        AaLeX
        Piwo do nabycia w Dino. Cena 2,99zł za puszkę. Alkohol 5%, kod LG, pełen skład podany: woda, słód jęczmienny, jęczmień browarny, chmiel, ekstrakt chmielu. Barwa złota, piana niezła, gęsta. Lacing dobry, kufel oblepiony. Zapach kartonowo-słodowy. Smak słodowo-goryczkowy. Całkiem niezłe....
        2024-01-08, 13:30
      • dadek
        Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
        dadek
        Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
        2022-01-15, 03:06
      • dadek
        Vojkovice 252, Pivovar Koníček
        dadek
        Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
        2023-11-22, 05:14
      • dadek
        Bakov 4, Bakovský pivovar
        dadek
        Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
        2023-06-30, 00:55
      • darekd
        ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
        darekd
        Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

        Ekstr. 15%
        Alk. 6,0%

        Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
        Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
        2025-01-22, 22:57
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...