Z piwem mam doczynienia dosc czesto ale jn na rzie tyko w sposonb bardzo konsumpcyjny, a bardzo chcialbym sprobowac cos uwarzyc. Od 4 lat jestem zapalonym winiarzem i wyprodukowalem juz ponad 100l wina roznego rodzaju ale o piwie w zasadzie wiem niewiele (oprocz tego, ze niektore jest bardzo dobre). Ze sprzetu (uzywanego oczywiscie do produkcji wina) mam balingometr, korki i rurki fermentacyjne, baniak(i) 20l (jeden wlasnie sie zwolnil), kielkujacy jeczmien, termometr elektroniczny 150st.C, kociolek ze stali nierdzewnejpoj. 20l, czy to wystrczy do produkcji? Niestety nie mam drozdzy piwowarskich, ale na wstepie chcialbym uzyc zwyklych piekarniczych (przepraszam jesli urazilem kogos w szanownego grona ale wiem, ze nie jest to zbyt dobry material). Wiec jesli sie nie myle (prosilbym o poprawki) :
rozdrobnie slod po zakielkowaniu 1cm-1,5cm (suszyc?)
zaleje woda i bede podgrzewal w temp. 63-65st.C przez 1-1,5godz.
przefiltruje (plotno?) i dodam chmielu, bede gotowac, az po odparowaniu wody balling bedzie ok.10st.
zadam drozdzami, i bede fermentowac przez tydzien (mierzac balinga?)
zleje do butelek i zakapsluje odstawiajac do chlodnej piwnicy
wypije (jesli da sie wypic)
czy cos z tego bedzie?
rozdrobnie slod po zakielkowaniu 1cm-1,5cm (suszyc?)
zaleje woda i bede podgrzewal w temp. 63-65st.C przez 1-1,5godz.
przefiltruje (plotno?) i dodam chmielu, bede gotowac, az po odparowaniu wody balling bedzie ok.10st.
zadam drozdzami, i bede fermentowac przez tydzien (mierzac balinga?)
zleje do butelek i zakapsluje odstawiajac do chlodnej piwnicy
wypije (jesli da sie wypic)
czy cos z tego bedzie?
Comment