Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dulukgrzegorz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2022.01
    • 2

    #1

    Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers

    Cześć wszystkim,



    Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

    Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

    Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu do chmielenia ekstraktu (admin: ciach link sklepowy)


    Dziękuję za insturkcję!
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2022-10-04, 15:49.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24013

    #2
    Najlepiej napisz jaką goryczkę/aromat chcesz próbować osiągnąć i ile ekstraktu ma mieć to piwo (przed fermentacją).

    P.s. linki zewnętrzne zamieszczane przez Juniorów uważane są za spam.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • dulukgrzegorz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2022.01
      • 2

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
      Najlepiej napisz jaką goryczkę/aromat chcesz próbować osiągnąć i ile ekstraktu ma mieć to piwo (przed fermentacją).

      P.s. linki zewnętrzne zamieszczane przez Juniorów uważane są za spam.
      Ekstrakt początkowy myślałem żeby był w granicach 12-13 blg.
      U mnie w mieszkaniu jest możliwa jedynie fermentacja górna, jestem w stanie zbić temperaturę do 17 stopni.
      Myślałem, żeby aromaty były jak w Black IPA, ale nie mam kompetencji, żeby stwierdzić, że tak się da.
      Myślałem też o podobieństwie American Stout, lub po prostu poleciec na Marynce i Lubelskim.

      Chciałbym żeby goryczka była mocniejsza niż aromat, natomiast aromat miał albo ziołowe bukiecik lub cytrusowy.

      Caly czas czytam o chmielach, ale brakuje mi praktyki.


      Dziękuje za radę na temat linków i za odpowiedz!


      Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24013

      #4
      Skoro bardziej doświadczeni nie chcą radzić..

      Jako że to Twoje pierwsze kroki, nie kombinowałbym na tym etapie z chmieleniem na zimno, przyjdzie czas na to za kilkanaście warek . Jak ma być chmielowo-ziołowy klimat to można pójść w kierunku Tradition-Chinook . Równie dobrze można skorzystać z innych odmian z jako-takim ziołowym profilem.

      Przy założeniu 20l warki ok. 13 BLG:

      np.
      15g Tradition na 60' - goryczkę
      35g Tradition + 15g Chinook - 5' na aromat

      i dla podbicia aromatu jeszcze zrobiłbym "hopstand", tj. jak brzeczka będzie stygnąć to w ok. 60-70*C wrzucić do brzeczki
      35g Chinook
      owinąć gar kocem żeby temp. nie spadała za szybo i zostawić na jakieś 20 minut, potem zrobić "whirlpoola" tj zamieszać brzeczkę by po kilku minutach chmieliny zebrały się na środku dna i zlać wężykiem do zdezynfekowanego fermentora. Dalej wiadomo, schłodzenie do tych 20*C i fermentacja górna będzie ok, nottinghamy zrobią czystą robotę w ok. 18*C (byle była stała).

      Powodzenia.
      Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2022-10-08, 13:10.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment


      • dulukgrzegorz
        dulukgrzegorz commented
        Editing a comment
        Serdecznie dziękuję! Wrócę z opinią po degustacji

    Related Topics

    Collapse

    • Grbuy
      Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
      Grbuy
      Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
      2023-11-30, 20:57
    • darekd
      Eichbaum, Cronus German Pilsner
      darekd
      Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
      Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...
      2025-01-04, 01:50
    • dadek
      Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
      dadek
      Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
      2024-10-17, 00:22
    • Axl2
      Słodkie piwo z ekstraktu
      Axl2
      Witam wszystkich,

      Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
      2023-11-12, 21:50
    • o2w5n778
      Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy
      o2w5n778
      Cześć!
      Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...
      2018-05-04, 21:05
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...