Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dulukgrzegorz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2022.01
    • 2

    Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers

    Cześć wszystkim,



    Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

    Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

    Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu do chmielenia ekstraktu (admin: ciach link sklepowy)


    Dziękuję za insturkcję!
    Last edited by ART; 2022-10-04, 15:49.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

    #2
    Najlepiej napisz jaką goryczkę/aromat chcesz próbować osiągnąć i ile ekstraktu ma mieć to piwo (przed fermentacją).

    P.s. linki zewnętrzne zamieszczane przez Juniorów uważane są za spam.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • dulukgrzegorz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2022.01
      • 2

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
      Najlepiej napisz jaką goryczkę/aromat chcesz próbować osiągnąć i ile ekstraktu ma mieć to piwo (przed fermentacją).

      P.s. linki zewnętrzne zamieszczane przez Juniorów uważane są za spam.
      Ekstrakt początkowy myślałem żeby był w granicach 12-13 blg.
      U mnie w mieszkaniu jest możliwa jedynie fermentacja górna, jestem w stanie zbić temperaturę do 17 stopni.
      Myślałem, żeby aromaty były jak w Black IPA, ale nie mam kompetencji, żeby stwierdzić, że tak się da.
      Myślałem też o podobieństwie American Stout, lub po prostu poleciec na Marynce i Lubelskim.

      Chciałbym żeby goryczka była mocniejsza niż aromat, natomiast aromat miał albo ziołowe bukiecik lub cytrusowy.

      Caly czas czytam o chmielach, ale brakuje mi praktyki.


      Dziękuje za radę na temat linków i za odpowiedz!


      Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

      #4
      Skoro bardziej doświadczeni nie chcą radzić..

      Jako że to Twoje pierwsze kroki, nie kombinowałbym na tym etapie z chmieleniem na zimno, przyjdzie czas na to za kilkanaście warek . Jak ma być chmielowo-ziołowy klimat to można pójść w kierunku Tradition-Chinook . Równie dobrze można skorzystać z innych odmian z jako-takim ziołowym profilem.

      Przy założeniu 20l warki ok. 13 BLG:

      np.
      15g Tradition na 60' - goryczkę
      35g Tradition + 15g Chinook - 5' na aromat

      i dla podbicia aromatu jeszcze zrobiłbym "hopstand", tj. jak brzeczka będzie stygnąć to w ok. 60-70*C wrzucić do brzeczki
      35g Chinook
      owinąć gar kocem żeby temp. nie spadała za szybo i zostawić na jakieś 20 minut, potem zrobić "whirlpoola" tj zamieszać brzeczkę by po kilku minutach chmieliny zebrały się na środku dna i zlać wężykiem do zdezynfekowanego fermentora. Dalej wiadomo, schłodzenie do tych 20*C i fermentacja górna będzie ok, nottinghamy zrobią czystą robotę w ok. 18*C (byle była stała).

      Powodzenia.
      Last edited by ART; 2022-10-08, 13:10.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment


      • dulukgrzegorz
        dulukgrzegorz commented
        Editing a comment
        Serdecznie dziękuję! Wrócę z opinią po degustacji
    Przetwarzanie...
    X