wiciu browar home

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wiciu_w
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2001.10
    • 60

    wiciu browar home

    Tak mi się spodobała praca na uczelni, że postanowiłem spróbować w domciu a właściwie na razie na stancji. Zakupiłem więc konkursowe piwo „prawdziwe-ale” w Peronie nr 6 (bardzo przyjazny sprzedawca, polecam i pub wyjątkowy zapraszam), i 2003-04-03 (czwartek) gotowałem ekstrakt z chmielem. Ach co za zapach się unosił w całej stancji, niepowtarzalny miodzio. Gotowałem w garnku 12 l przez 70min. pierwsza dawka chmielu na początku a pod koniec gotowania na jakieś 5 min. dodałem jeszcze troszkę szyszek chmielowych, po zlaniu do fermentora ekstrakt wyszedł mi za duży ale dzięki szybkim obliczeniom dodałem odpowiednią ilość wody i wyszło tak jak w przepisie, czyli 12,5. Obawiając się o temp. fermentacji postanowiłem dodać dwie torebki drożdży, ale raczej to było zbyteczne. Już po kilku godzinach fermentacji wytworzyła się biała jasna piana, która po ok. 20h zbrązowiała, później przez 2 dni nie zaglądałem i w niedzielę baling wskazywał 3,5, czyli czas na zlewanie, zrobiłem sobie więc nockę i rozlałem wszystko do 34 butelek do każdej sypiąc po łyżeczce cukru. Obawiając się eksplozji sprawdzam, nagazowanie w butelkach otwierając po jednej na dzień i stwierdzam, że nie jest niebezpieczne. Piwo „ale” zdecydowanie inaczej smakuje jak piwa do, których byłem przyzwyczajony, ale jestem zawsze otwarty na nowe możliwości, jest jakiś przyjemny posmaczek, którego nie potrafię określić.
    W planie teraz kolejne piwo konkursowe Jasne Pełne.
    Last edited by wiciu_w; 2003-04-11, 22:08.
  • wiciu_w
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2001.10
    • 60

    #2
    Pierwszy kufelek

    A o to efekt na, który wszyscy czekają. Piwo "WICIU-ALE".
    Attached Files

    Comment

    • crizz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1255

      #3
      Odp: Pierwszy kufelek

      wiciu_w napisał(a)
      A o to efekt na, który wszyscy czekają. Piwo "WICIU-ALE".
      Gratuluję! Sądząc po ostrości foty, robiąć ją byłeś już pewno po kilku takich kufelkach .

      Comment

      • wiciu_w
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2001.10
        • 60

        #4
        przynajmniej nie widać, że mi się ręka trzęsie
        strasznie sie szybko piwko rozchodzi, już rozdałem 10 buteleczek z zaznaczeniem wstrzymania się od spożywania jeszcze z tydzień (chociaż), robię miejsce pod kolejną warkę. Zgłoszę to piwo też na festiwal. Martwi mnie jedno: zbyt mało gazu mimo że sypnąłem po łyżeczce cukru. Część butelek trzymam w lodówce a część w temp. ok. 18st C zobaczymy co z tego wyniknie.
        Wesołych Świąt i mokrego....

        Comment

        • Center
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.03
          • 133

          #5
          Gratulacje! Aleś mi smaka narobił
          Zaczynam coraz bardziej nabierać ochoty na uwarzenie własnego browca! Gdybym jeszcze miał odpowiednie warunki

          Comment

          • pjenknik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.08
            • 3388

            #6
            Ja czekam z otwarciem swoich piw co najmniej dwa miesiące, wtedy mają zazwyczaj dość gazu i smakują zupełnie inaczej niż chwilę po butelkowaniu.
            Last edited by pjenknik; 2003-04-17, 17:48.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            Przetwarzanie...
            X