Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
Czas na gotowanie.. ustawiłem czas na 80 minut, chmiel wsypałem 20g w 5 minucie, w międzyczasie zorientowałem się, ze godzina pozna, a do pracy na 14…zdecydowałem się zrobić gotowanie 60minit i pozostały chmiel wsypać 15 minut przed końcem, ale tak naprawdę, popełniłem błąd przed chmieleniem, bo nie zaczekałem do wrzenia brzeczki. Może to i lepiej bo wyczytałem ze goryczka będzie lekka, co mi pasuje. Blg wyszło 12 i 20 litrów piwka. Drożdże zadałem już po 23 jak wróciłem z pracy.
w międzyczasie dostałem opierdziel, ze w całym domu wali piwskiem(nie czułem ).
Podsumowując, powiedz je mi proszę ile wody uszykować do wysladzania na dane piwko. Ile gotować piwa, czy 60 wystarczy, ale DMS i inne białka się wytraciły ? Czy chmiel wsypywać w woreczku czy luzem, bo oczywiście ja wsypałem luzem co chyba jest błędem.
pozdrawiam.
Piwo mega pachnie, buzuje jak głupie.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann® Carahell® - śrutowany,
- chmiel Lubelski (PL),
- drożdże Safbrew WB-06,
Czas na gotowanie.. ustawiłem czas na 80 minut, chmiel wsypałem 20g w 5 minucie, w międzyczasie zorientowałem się, ze godzina pozna, a do pracy na 14…zdecydowałem się zrobić gotowanie 60minit i pozostały chmiel wsypać 15 minut przed końcem, ale tak naprawdę, popełniłem błąd przed chmieleniem, bo nie zaczekałem do wrzenia brzeczki. Może to i lepiej bo wyczytałem ze goryczka będzie lekka, co mi pasuje. Blg wyszło 12 i 20 litrów piwka. Drożdże zadałem już po 23 jak wróciłem z pracy.
w międzyczasie dostałem opierdziel, ze w całym domu wali piwskiem(nie czułem ).
Podsumowując, powiedz je mi proszę ile wody uszykować do wysladzania na dane piwko. Ile gotować piwa, czy 60 wystarczy, ale DMS i inne białka się wytraciły ? Czy chmiel wsypywać w woreczku czy luzem, bo oczywiście ja wsypałem luzem co chyba jest błędem.
pozdrawiam.
Piwo mega pachnie, buzuje jak głupie.
Comment