Pszenica z błędami.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kurek93
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2023.01
    • 12

    Pszenica z błędami.

    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann® Carahell® - śrutowany,
    • chmiel Lubelski (PL),
    • drożdże Safbrew WB-06,
    Zacieranie tak, jak w instrukcji, wszystko szło fajnie. Zapachy piękne, smak również. Byłem miło zaskoczony. Próba jodowa i tu wiele razy się zastanawiałem czy jest ok. Później Problem pojawił się przy wysładzaniu, otóż w instrukcji było napisane, aby wysładzać do 21L. Wszystko spoko, ale yt mówił, aby przy wysladzaniu pilnować blg aby nie spadło poniżej 2. No i tutaj po wysladzaniu wyszło mi 19l. Dodałem czystej wody, w tej chwili blg wynosiło 11.
    Czas na gotowanie.. ustawiłem czas na 80 minut, chmiel wsypałem 20g w 5 minucie, w międzyczasie zorientowałem się, ze godzina pozna, a do pracy na 14…zdecydowałem się zrobić gotowanie 60minit i pozostały chmiel wsypać 15 minut przed końcem, ale tak naprawdę, popełniłem błąd przed chmieleniem, bo nie zaczekałem do wrzenia brzeczki. Może to i lepiej bo wyczytałem ze goryczka będzie lekka, co mi pasuje. Blg wyszło 12 i 20 litrów piwka. Drożdże zadałem już po 23 jak wróciłem z pracy.
    w międzyczasie dostałem opierdziel, ze w całym domu wali piwskiem(nie czułem ).
    Podsumowując, powiedz je mi proszę ile wody uszykować do wysladzania na dane piwko. Ile gotować piwa, czy 60 wystarczy, ale DMS i inne białka się wytraciły ? Czy chmiel wsypywać w woreczku czy luzem, bo oczywiście ja wsypałem luzem co chyba jest błędem.
    pozdrawiam.
    Piwo mega pachnie, buzuje jak głupie.


    Last edited by kurek93; 2023-01-13, 10:34.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10781

    #2
    Są dwie szkoły wysładzania. Albo do zadanego blg albo do założonego litrażu. 60 min gotowania wystarczy. Gotując w woreczku jest gorsza utylizacja chmielu ale plusem jest że po gotowaniu wyciągasz go z brzeczki ( ważne gdy nie masz chłodnicy)
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • kurek93
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2023.01
      • 12

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      Są dwie szkoły wysładzania. Albo do zadanego blg albo do założonego litrażu. 60 min gotowania wystarczy. Gotując w woreczku jest gorsza utylizacja chmielu ale plusem jest że po gotowaniu wyciągasz go z brzeczki ( ważne gdy nie masz chłodnicy)
      A która szkoła lepsza ? Mysle ze do zadanego blg. Ale czy mam racje ? Pewnie zdania są podzielone, bo jeden woli lepszy ekstrakt a drugi ilość piwa. ?

      Teraz pytanie, zleje na cicha a przed cicha dać na cold crush, aby wszystko opadło ? Oczywiście chciałbym zachować mętne piwko trochę. A może tylko zlać na cicha przez woreczek czy gaze aby oddzielić chmiel ?

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23956

        #4
        Za dużo kombinujesz Po zakończeniu chmielenia (luzem) mieszasz brzeczkę czekasz z 10 minut i zlewasz z gara przez kran (jak jest) lub rurką trzymaną przy ściance gara (chmieliny powinny skupić się na środku dna gara) - w efekcie masz stosunkowo klarowną brzeczkę do dalszych procesów. Taka brzeczka bez chmielin powinna trafić na fermentację. Świat się nie zawali jak nieco chmielin w niej zostanie.

        Jeśli cicha jest po to żeby sklarować piwo, to nie stosujesz jej jeśli chcesz mieć mętne piwo.
        Tu są też dwie szkoły - jedna to obowiązkowa cicha - druga - niekoniecznie. Ja mówię- to zależy

        Woreczek/gazę sobie daruj na mój gust, jeśli będziesz widział że te chmieliny są zawieszone w całej objętości piwa (ale raczej opadną na dno razem z drożdżami) to możesz jeszcze zastosować (zdezynfekowany) filtrator z oplotu wkręcony w kran wiaderka z którego będziesz rozlewał.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • kurek93
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2023.01
          • 12

          #5
          Dzięki ART za odpowiedz. Może i mieszam, pierwsze piwka, człowiek chce wszystko na już… Myśli, ze coś wie, a nie wie nic. Zlewać będę i tak, chce odzyskać drożdże do następnego piwka.

          Comment

          • kurek93
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2023.01
            • 12

            #6
            Pany, pytanie…. Jak zlać piwo na cicha bez kranika. Boje się, ze jak zaciągnę ustami to zrobi się zakażenie. Szukałem podobnego tematu, ale żadnych konkretów. Ponadto czy możliwe, ze moje piwko pszeniczne odfermentowalo w burzliwej w jeden dzień w temp 21st ? Dziś sprawdzałem z ciekawosci 3blg.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23956

              #7
              Zlać możesz zdezynfekowanym wężykiem (jeśli już musisz weizena na tę cichą... ). Można spokojnie zaciągnąć ryjkiem Nie dezynfekuję paszczy i jakoś bez zakażeń się udaje
              A taka szybkość fermentacji możliwa. Powodzenia.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • kurek93
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2023.01
                • 12

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                Zlać możesz zdezynfekowanym wężykiem (jeśli już musisz weizena na tę cichą... ). Można spokojnie zaciągnąć ryjkiem Nie dezynfekuję paszczy i jakoś bez zakażeń się udaje
                A taka szybkość fermentacji możliwa. Powodzenia.
                Głównie chodzi mi o zbieranie gęstwy. Nie będę się bawił mocno w filtrację. Dam jeszcze kilka dni i przeleje.. dziś próbowałem i mega smak. Jestem zachwycony.

                co polecasz na następna pszenice ?

                Comment

                • zasada
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2007.05
                  • 234

                  #9
                  Albo zdezynfekuj gruszkę, taka do dziecięcych nosków czy dupek i nią zaciągaj.
                  Każde zwierzę koi dotyk
                  Blaszony

                  Comment

                  • kurek93
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2023.01
                    • 12

                    #10
                    Witam. Zamówione piwko witbiera, lecz przyszła pora na próbowanie pszenicy. I tu jest moje pytanie. Zrobiłem według kalkulatora 3.6 gaz i wydaje mi się ze jest przebazowane. Wbutelkach jest tydzień czasu… czy jeszcze mogę liczyć, ze się to ustabilizuje czy już takie będzie ?

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10781

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kurek93 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Pany, pytanie…. Jak zlać piwo na cicha bez kranika. Boje się, ze jak zaciągnę ustami to zrobi się zakażenie. Szukałem podobnego tematu, ale żadnych konkretów. Ponadto czy możliwe, ze moje piwko pszeniczne odfermentowalo w burzliwej w jeden dzień w temp 21st ? Dziś sprawdzałem z ciekawosci 3blg.
                      Lejesz Pan sobie 100ml ulubionego wysokoprocentowego trunku, płuczesz usta, połykasz i zasyszasz
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • kurek93
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2023.01
                        • 12

                        #12
                        A wiec tak. Pszenica wypita/rozdana…. Mocno przegazowane, wyczuwalny smak alkoholu, lecz nic po za tym. Błędem było gotowanie.

                        Wareczka 3 to witbier z zestawu BA.
                        • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                        • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                        • płatki pszeniczne,
                        • suszona skórka gorzkiej pomaraczy Curacao,
                        • suszona skórka słodkiej pomarańczy,
                        • kolendra piwowarska, 20g
                        • chmiel Willamette (USA), 30g
                        • chmiel Sterling (USA), 30g
                        • drożdże Safbrew S-33,


                        Bardzo dużo chmielu i kolendry w zestawie…. I w smaku bardzo mocno to czuć, jest do wypicia, lecz znowu nie ma czym się chwalić…. Mój błąd to, ze chmiel został na czas fermentacji, ale jakoś mi uszło z głowy…. Czy ma to ogromny wpływ na smak ? Czy może tem zestaw jest średnio dobrany ?

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23956

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kurek93 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Bardzo dużo chmielu i kolendry w zestawie…. I w smaku bardzo mocno to czuć, jest do wypicia, lecz znowu nie ma czym się chwalić…. Mój błąd to, ze chmiel został na czas fermentacji, ale jakoś mi uszło z głowy…. Czy ma to ogromny wpływ na smak ? Czy może tem zestaw jest średnio dobrany ?
                          W naszym Wicie dajemy 25g lubelskiego.60g to sporo ale co kto lubi (jeśli mowa o 20l). Nieodfiltrowanie chmielin po gotowaniu to niestety błąd. Ale tak się buduje doświadczenie ;D
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X