Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kamil97
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2023.04
    • 7

    Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach

    Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
    W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała już żadnych oznaków życia, dziś tj środa zmierzyłem blg i wynosi 6, na dodatek zauważylem że górze pływają chyba resztki drożdży.
    Czy fermentacja nie poszla za szybko i czy wszystko wydaje się naturalne i w porządku? Czytałem, że fermentacja powinna trwac dużo dłużej, boje się że coś spaprałem, tym bardziej, że nie zmierzylem temperatury brzeczki gdy wlewałem uwodnione drożdże.
    Licze na wasze sugestie, w załączniku przesyłam zdjęcia z dziś
  • zasada
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    🥛🥛🥛
    • 2007.05
    • 232

    #2
    Czym mierzyłeś? Jeśli refraktometrem to pamiętaj o przeliczeniu w kalkulatorze wskazań refraktometru.
    Jakie drożdże? Bo od poziomu odfermentowania danego szczepu zależy czy to wynik słaby czy dramatyczny.
    Każde zwierzę koi dotyk
    Blaszony

    Comment

    • Kamil97
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2023.04
      • 7

      #3
      mierzyłem standardowym balingometrem, a drożdże dodałem standardowe ze zestawu brewkitu. Mam w zanadrzu jeszcze us 05

      Comment

      • zasada
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        🥛🥛🥛
        • 2007.05
        • 232

        #4
        Jakie temperatury jeszcze.
        Obstawiam, ze zaczelo w wysokiej, i bylo bardzo dynamiczne. Teraz zwolnilo i nie ma widocznych oznak. Zostawilbym w spokoju na tydzień i zmierzylbym w weekend po świętach.
        Każde zwierzę koi dotyk
        Blaszony

        Comment

        • Kamil97
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2023.04
          • 7

          #5
          Dzięki za pomoc, tak zrobie Zapytam jeszcze z ciekawości, co jeśli za ten tydzień blg nadal będzie tak wysokie? Dosypać jakichś innych drożdży, czy raczej już nic z tego nie wyjdzie?

          Comment

          • zasada
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            🥛🥛🥛
            • 2007.05
            • 232

            #6
            Jeśli z 12 blg zjadlo Ci 6, to zawartość alkoholu wyniesie prawie 3%. To nie jest dobre środowisko dla dodanych suchych drożdży. Jeśli coś, to możesz dodać gęstwy zbliżonego szczepu ale zakladam, ze nie bedzie takiej potrzeby.
            Skąd jesteś, masz od kogo zgarnąć gęstwę w razie czego?
            Każde zwierzę koi dotyk
            Blaszony

            Comment

            • Kamil97
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2023.04
              • 7

              #7
              Jestem z okolic Myślenic pod Krakowem, a co do gęstwy to ciężko, na dodatek na tych drożdżach nie ma napisane nic, prócz tego że są to drożdże coopersa. Zmierze blg za tydzień, jeśli dalej będzie kiepsko to najwyżej zrobie nowy nastaw, przynajmniej teraz wiem co zrobilem źle, a o rezultatach poinformuje
              Last edited by Kamil97; 2023-04-07, 18:54.

              Comment

              • zasada
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                🥛🥛🥛
                • 2007.05
                • 232

                #8
                Jak Coopers to szukaj Fementis S-04, Danstar Nottingham. Nie dlatego, ze są najbliżej (http://beer.suregork.com/wp-content/...v_2018_v11.pdf mowi, ze sa blizsze) ale są najpopularniejsze.
                Last edited by zasada; 2023-04-07, 19:43.
                Każde zwierzę koi dotyk
                Blaszony

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  #9
                  A ja myślę, że nie ma co przy nim więcej majstrować, bo im więcej się będzie mieszać/otwierać tym łatwiej o infekcję. Brewkity są tak zrobione, że schodzą nisko z blg. Ja bym im dał po prostu czas na dożarcie tego co zostało. Po 10 dniach (od startu) zlał w butelki takie jakie będzie korygując ilość refermentatora w zależności od blg końcowego. Jeśli nie zejdzie poniżej 4 blg to też tragedii nie ma. Wypije się zanim zostaną zżarte resztki blg. Po kilku latach otwierałem butelki i dojadły do cna co było. Spokój i cierpliwość!

                  Comment

                  • Kamil97
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2023.04
                    • 7

                    #10
                    Tak zrobię, zmierzę jutro jeszcze blg. Polecicie ile cukru powinienem dodać w zależności od zastanego blg, żeby było odpowiednio nagazowane ale bez konieczności malowania ścian w pokoju?

                    Comment

                    • Kamil97
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2023.04
                      • 7

                      #11
                      Blg zmierzone, wyszło 3 zaczekam do środy i zabutelkuje

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X