Początki z brewkitem...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mar11111
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2024.04
    • 11

    #1

    Początki z brewkitem...

    Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
    ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem, wyszło barrrrdzo dobre. Już wypiłem
    Więc jak pisałem powyżej nastawiłem drugi raz i tym razem to był tak samo Coopers Lager + drożdże z zestawu + Gozdawa ekstrakt jasny słodowy. Po 14stu dniach fermentacja stanęła, trzy pomiary BLG wskazywały niezmienne ok 4BLG... Czy to nie trochę za wysoko?
    W związku z tym na refermentacje dałem nieco mniej cukru. Czyli nie jak za pierwszym razem 4 gr a 2 gr cukru na każdą butelkę 0,5L
    Teraz tak czytam w różnych źródłach i stwierdziłem że zapytam tutaj czy to było dobre że dałem 2 gr cukru jak końcowe BLG wskazywało 4BLG....
    Ostatnia zmiana dokonana przez Mar11111; 2024-04-20, 15:06.
  • zasada
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    🥛🥛🥛🥛
    • 2007.05
    • 240

    #2
    Końcowe blg nie ma wplywu na ilość surowca do refermentacji.
    Jego ilość obliczasz każdorazowo biorac pod uwagę litraż i temperaturę piwa oraz poziom nasycenia, który chcesz osiągnąć.
    2g na pół litra to imo lepisza ilosc niz 4. Ale to zalezy od osobistych preferencji.
    Przykładowe kakulatory:

    Poznaj BREWNESS, aplikację przeznaczoną dla piwowarów domowych i warz razem z nami znakomite piwo.

    https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation
    Ostatnia zmiana dokonana przez zasada; 2024-04-21, 09:37.
    Każde zwierzę koi dotyk
    Blaszony

    Comment

    • Mar11111
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2024.04
      • 11

      #3
      Dziękuję za odpowiedź. Myślałem że wyższe blg końcowe ma wpływ na ilość cukru do refermentacji
      A swoją drogą to czemu mi nie zjadło cukru jak przy pierwszym nastawie?

      Comment

      • zasada
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        🥛🥛🥛🥛
        • 2007.05
        • 240

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mar11111
        A swoją drogą to czemu mi nie zjadło cukru jak przy pierwszym nastawie?
        Bo w ekstrakcie słodowym mniej jest cukrów fermentowanych niż w glukozie?
        Każde zwierzę koi dotyk
        Blaszony

        Comment

        • Mar11111
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2024.04
          • 11

          #5
          Oooo no to się czegoś nauczyłem
          czyli generalnie można to rozumieć w ten sposób że piwko na słodzie będzie miało miej procentów i będzie w smaku słodsze?

          Comment

          • Mar11111
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2024.04
            • 11

            #6
            Jeszcze mnie zastanawia poziom nasycenia piwa... Takie powiedzmy sklepowe (np żubr, kasztelan) jaki mają stopień?
            Kiedyś jeździłem po bardzo dobre piwko do Czech (mam całkiem niedaleko).... Browar Koniček z Vojkowic. Pyszne piwko mają i właśnie takie jakby mniej nagazowane. Bardzo mi to odpowiadało, wchodziło jak woda
            Chciałbym rozkminić temat nasycenia piwa, a w sumie browary chyba tego nie podają...

            Comment

            • Mar11111
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2024.04
              • 11

              #7
              Rozumiem że teraz już nie można dosypać do butelek po ok 0,5g cukru? Butelkowaniem w piatek

              Comment

              • zasada
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                🥛🥛🥛🥛
                • 2007.05
                • 240

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mar11111
                piwko na słodzie będzie miało miej procentów i będzie w smaku słodsze?
                Cukier bialy, glukoza etc.odfermentują w pelni i dadzą piwo o większej zawartości alkoholu i płytszym, mniej piwnym smaku.
                Brewkit z dodatkiem ekstraktu slodowego (czyli zatartej i skondensowanej brzeczki) bedzie mial pełniejszy, bardziej piwny smak i mniej alkoholu w porownaniu z piwem o takim samym BLG uzyskanym z cukru.

                Odnosnie nasycenia sprobuj od 2,2 i zobacz czy Ci pasuje. Potem 2,5 - 2,7 i wiecej bym juz nie ryzykował. Mi 2,5 pasuje najbardziej.

                I nie, nie dosypuj. Potrzymaj w ciepłym tydzień-dwa, potem do zimnego i probuj.
                Ostatnia zmiana dokonana przez zasada; 2024-04-21, 15:57.
                Każde zwierzę koi dotyk
                Blaszony

                Comment

                • zasada
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2007.05
                  • 240

                  #9
                  Ale jeszcze - jestes pewny, że odfermentowało do końca?
                  Każde zwierzę koi dotyk
                  Blaszony

                  Comment

                  • Mar11111
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2024.04
                    • 11

                    #10
                    Ok, trzymam w ciepłym przez tydzień. Tak jestem pewien na sto procent że odfermentowało. Przez 6 końcowych dni w fermentce była cisza i trzy pomiary BLG wskazywały cały czas taka samą wartość

                    Comment

                    • Mar11111
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2024.04
                      • 11

                      #11
                      Witam po krótkim czasie. Piwko wyszło bardzo dobre! Faktycznie jest może delikatnie na mało nagazowane ale to nie problem, ogólnie wyszło w smaku pyszne. Jest lekko ciemniejsze i słodsze. Jak to się mówi "apetyt rośnie wraz z jedzeniem"
                      Mam taki plan z trzecim nastewem żeby wyszło mi coś pomiędzy tym na glukozie a tym na słodzie ... Można zmodyfikować jakoś przepis?
                      Mam już kupiony pojemnik słodu Gozdawa ekstrakt jasny i chciałbym go wiadomo wykorzystać. Czy np jakbym dał połowę pojemnika słodu + 0,5kg glukozy??? Można tak?

                      Comment

                      • zasada
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2007.05
                        • 240

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mar11111
                        Można zmodyfikować jakoś przepis?
                        (...) Można tak?
                        Można i można.
                        Osobiście dałbym razem brewkit, ekstrakt słodowy i glukozę. Policz ile Ci wyjdzie gęstości tylko ale chyba nie za dużo. No i jakie drożdże jeszcze. To byłaby największą zmiana. Np.Fermentis T-58 (dałyby Ci sporo bananów).

                        Każde zwierzę koi dotyk
                        Blaszony

                        Comment

                        • Mar11111
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2024.04
                          • 11

                          #13
                          O kurde "policz ile Ci wyjdzie gęstości" muszę chyba się jeszcze sporo kształcić w tym temacie
                          Póki co robię piwko "po omacku" ale i tak wychodzi m bardzo dobre
                          Jak się oblicza gęstość??? A swoją drogą to rozumiem że dałbym ekstrakt słodowy + glukozę w mniejszych ilościach niż w przepisach??
                          ​​

                          Comment

                          • zasada
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2007.05
                            • 240

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mar11111
                            policz ile Ci wyjdzie gęstości
                            Nie na papierze a w kalkulatorze. W telefonie mam wort, w kompie qbrew i Brewtarget, online tez znajdziesz kilka przy czym największy jest Brewers friend beer recipe calculator. W skrócie puszka brewkitu i puszka ekstaktu (po 1,7kg każda) plus 0,5 kg cukru daja ok. 19 l, ok.11 BLG.
                            Każde zwierzę koi dotyk
                            Blaszony

                            Comment

                            • Mar11111
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2024.04
                              • 11

                              #15
                              Dobra to nastawiam w tym tygodniu według przepisu
                              COopers Lager + Gozdawa ekstrakt jasny + 0,5kg glukozy

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • RomaNzRumunii
                                Vienna lager bardzo wolną fermentacja
                                RomaNzRumunii
                                Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
                                2022-01-25, 16:05
                              • mkocielnik
                                Witajcie Miłoścnicy Złotego Trunku
                                mkocielnik
                                Witam serdecznie,
                                małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
                                Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.

                                W obu...
                                2018-12-14, 16:04
                              • Grzegorz_D
                                Sprzedam dużą ilość kufli,
                                Grzegorz_D
                                Witam, sprzedam dużą ilość kufli ok 180sztuk w tym kilka dubli, jako że wartość tej kolekcji nie jest mi znana liczę na państwa uczciwość.
                                Poniżej zamieszczam link do zdjęć wszystkich kufli:
                                https://tufotki.pl/Wo0c0
                                Jestem ze Śląska a konkretnie z Rudy Śląskiej, odbiór tylko...
                                2018-09-23, 22:04
                              • Grbuy
                                Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                Grbuy
                                Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                2023-11-30, 20:57
                              • Makaron
                                Ilość cukru do refermentacji w beczce
                                Makaron
                                Drodzy koledzy ile dodajecie cukru do nagazowania piwa w beczkach? Bo cos mi sie wydaje ,ze za duzo dodaje cukru bo mi kolejna beczke odsztalcilo :/ .Albo beczki sa do niczego ,albo za duzo cukru dodaje PS uzywam 23L beczek plastykowych.
                                2007-11-15, 19:54
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...