Początki z brewkitem...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mar11111
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2024.04
    • 11

    #16
    Nie umiem nigdzie znaleźć informacji ile blg na nastaw 23l daje taki np słód Gozdawa czy np chociaż by glukoza. Powinny być takie i formacje na etykietach

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

      #17
      Chodzi o ekstrakt słodowy? Ile kg puszka?
      ps Znalazłem, puszki 1,7 kg. Powinno z takiej puszki wyjść około 11l 12blg
      Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2024-05-09, 14:49.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • zasada
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        🥛🥛🥛🥛
        • 2007.05
        • 240

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mar11111
        Nie umiem nigdzie znaleźć informacji ile blg na nastaw 23l daje taki np słód Gozdawa czy np chociaż by glukoza. Powinny być takie i formacje na etykietach
        Polecałem Ci kalkulatory.
        Na stronie jednego ze sklepów możesz przeczytać natomiast tak:
        dla przygotowywaniu warki o objętości 23 litrów użyjesz mniej więcej 3-5 kilogramów ekstraktu, przy czym 1 kilogram ekstraktu daje nam BLG na poziomie 8° na 10 litrów brzeczki. 3 kilogramy ekstraktu słodowego użytego dla 23 litrowej warki dadzą nam BLG na poziomie 10°, z kolei 5 kg ekstraktu da nam nieco ponad 16° BLG,
        Na blogu innego sklepu możesz znaleźć:
        Brew kity zazwyczaj są przygotowywane na 20l piwa o ekstrakcie 12Blg, co daje nam zawartość alkoholu około 4,5%. Taką ilość piwa o takich parametrach osiągniemy gdy masa wszystkich ekstraktów słodowych płynnych (nachmielony+niechmielony) wynosi 3,4kg.
        Dałbym sobie wąsy zgolić, że na forach/ blogach nie-sklepowych widziałem takie wyliczenia ale najwyżej byłbym gołowąsem bo znaleźć nie mogę.

        Każde zwierzę koi dotyk
        Blaszony

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • RomaNzRumunii
          Vienna lager bardzo wolną fermentacja
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
          2022-01-25, 16:05
        • mkocielnik
          Witajcie Miłoścnicy Złotego Trunku
          mkocielnik
          Witam serdecznie,
          małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
          Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.

          W obu...
          2018-12-14, 16:04
        • Grzegorz_D
          Sprzedam dużą ilość kufli,
          Grzegorz_D
          Witam, sprzedam dużą ilość kufli ok 180sztuk w tym kilka dubli, jako że wartość tej kolekcji nie jest mi znana liczę na państwa uczciwość.
          Poniżej zamieszczam link do zdjęć wszystkich kufli:
          https://tufotki.pl/Wo0c0
          Jestem ze Śląska a konkretnie z Rudy Śląskiej, odbiór tylko...
          2018-09-23, 22:04
        • Grbuy
          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
          Grbuy
          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
          2023-11-30, 20:57
        • Makaron
          Ilość cukru do refermentacji w beczce
          Makaron
          Drodzy koledzy ile dodajecie cukru do nagazowania piwa w beczkach? Bo cos mi sie wydaje ,ze za duzo dodaje cukru bo mi kolejna beczke odsztalcilo :/ .Albo beczki sa do niczego ,albo za duzo cukru dodaje PS uzywam 23L beczek plastykowych.
          2007-11-15, 19:54
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...