Nie umiem nigdzie znaleźć informacji ile blg na nastaw 23l daje taki np słód Gozdawa czy np chociaż by glukoza. Powinny być takie i formacje na etykietach
Początki z brewkitem...
Collapse
X
-
Na stronie jednego ze sklepów możesz przeczytać natomiast tak:
dla przygotowywaniu warki o objętości 23 litrów użyjesz mniej więcej 3-5 kilogramów ekstraktu, przy czym 1 kilogram ekstraktu daje nam BLG na poziomie 8° na 10 litrów brzeczki. 3 kilogramy ekstraktu słodowego użytego dla 23 litrowej warki dadzą nam BLG na poziomie 10°, z kolei 5 kg ekstraktu da nam nieco ponad 16° BLG,
Brew kity zazwyczaj są przygotowywane na 20l piwa o ekstrakcie 12Blg, co daje nam zawartość alkoholu około 4,5%. Taką ilość piwa o takich parametrach osiągniemy gdy masa wszystkich ekstraktów słodowych płynnych (nachmielony+niechmielony) wynosi 3,4kg.
Każde zwierzę koi dotyk
BlaszonyComment
Related Topics
Collapse
-
Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie,
małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.
W obu...-
Channel: Przedstaw Się!
2018-12-14, 16:04 -
-
Witam, sprzedam dużą ilość kufli ok 180sztuk w tym kilka dubli, jako że wartość tej kolekcji nie jest mi znana liczę na państwa uczciwość.
Poniżej zamieszczam link do zdjęć wszystkich kufli:
https://tufotki.pl/Wo0c0
Jestem ze Śląska a konkretnie z Rudy Śląskiej, odbiór tylko...-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2018-09-23, 22:04 -
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Drodzy koledzy ile dodajecie cukru do nagazowania piwa w beczkach? Bo cos mi sie wydaje ,ze za duzo dodaje cukru bo mi kolejna beczke odsztalcilo :/ .Albo beczki sa do niczego ,albo za duzo cukru dodaje
PS uzywam 23L beczek plastykowych.
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment