Początki z brewkitem...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mar11111
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2024.04
    • 11

    #16
    Nie umiem nigdzie znaleźć informacji ile blg na nastaw 23l daje taki np słód Gozdawa czy np chociaż by glukoza. Powinny być takie i formacje na etykietach

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10780

      #17
      Chodzi o ekstrakt słodowy? Ile kg puszka?
      ps Znalazłem, puszki 1,7 kg. Powinno z takiej puszki wyjść około 11l 12blg
      Last edited by anteks; 2024-05-09, 14:49.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • zasada
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        🥛🥛🥛🥛
        • 2007.05
        • 234

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mar11111 Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie umiem nigdzie znaleźć informacji ile blg na nastaw 23l daje taki np słód Gozdawa czy np chociaż by glukoza. Powinny być takie i formacje na etykietach
        Polecałem Ci kalkulatory.
        Na stronie jednego ze sklepów możesz przeczytać natomiast tak:
        dla przygotowywaniu warki o objętości 23 litrów użyjesz mniej więcej 3-5 kilogramów ekstraktu, przy czym 1 kilogram ekstraktu daje nam BLG na poziomie 8° na 10 litrów brzeczki. 3 kilogramy ekstraktu słodowego użytego dla 23 litrowej warki dadzą nam BLG na poziomie 10°, z kolei 5 kg ekstraktu da nam nieco ponad 16° BLG,
        Na blogu innego sklepu możesz znaleźć:
        Brew kity zazwyczaj są przygotowywane na 20l piwa o ekstrakcie 12Blg, co daje nam zawartość alkoholu około 4,5%. Taką ilość piwa o takich parametrach osiągniemy gdy masa wszystkich ekstraktów słodowych płynnych (nachmielony+niechmielony) wynosi 3,4kg.
        Dałbym sobie wąsy zgolić, że na forach/ blogach nie-sklepowych widziałem takie wyliczenia ale najwyżej byłbym gołowąsem bo znaleźć nie mogę.

        Każde zwierzę koi dotyk
        Blaszony

        Comment

        Przetwarzanie...
        X