Początki z brewkitem...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mar11111
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2024.04
    • 11

    Początki z brewkitem...

    Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
    ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem, wyszło barrrrdzo dobre. Już wypiłem
    Więc jak pisałem powyżej nastawiłem drugi raz i tym razem to był tak samo Coopers Lager + drożdże z zestawu + Gozdawa ekstrakt jasny słodowy. Po 14stu dniach fermentacja stanęła, trzy pomiary BLG wskazywały niezmienne ok 4BLG... Czy to nie trochę za wysoko?
    W związku z tym na refermentacje dałem nieco mniej cukru. Czyli nie jak za pierwszym razem 4 gr a 2 gr cukru na każdą butelkę 0,5L
    Teraz tak czytam w różnych źródłach i stwierdziłem że zapytam tutaj czy to było dobre że dałem 2 gr cukru jak końcowe BLG wskazywało 4BLG....
    Last edited by Mar11111; 2024-04-20, 15:06.
  • zasada
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    🥛🥛🥛🥛
    • 2007.05
    • 234

    #2
    Końcowe blg nie ma wplywu na ilość surowca do refermentacji.
    Jego ilość obliczasz każdorazowo biorac pod uwagę litraż i temperaturę piwa oraz poziom nasycenia, który chcesz osiągnąć.
    2g na pół litra to imo lepisza ilosc niz 4. Ale to zalezy od osobistych preferencji.
    Przykładowe kakulatory:

    Poznaj BREWNESS, aplikację przeznaczoną dla piwowarów domowych i warz razem z nami znakomite piwo.

    https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation
    Last edited by zasada; 2024-04-21, 09:37.
    Każde zwierzę koi dotyk
    Blaszony

    Comment

    • Mar11111
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2024.04
      • 11

      #3
      Dziękuję za odpowiedź. Myślałem że wyższe blg końcowe ma wpływ na ilość cukru do refermentacji
      A swoją drogą to czemu mi nie zjadło cukru jak przy pierwszym nastawie?

      Comment

      • zasada
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        🥛🥛🥛🥛
        • 2007.05
        • 234

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mar11111 Wyświetlenie odpowiedzi
        A swoją drogą to czemu mi nie zjadło cukru jak przy pierwszym nastawie?
        Bo w ekstrakcie słodowym mniej jest cukrów fermentowanych niż w glukozie?
        Każde zwierzę koi dotyk
        Blaszony

        Comment

        • Mar11111
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2024.04
          • 11

          #5
          Oooo no to się czegoś nauczyłem
          czyli generalnie można to rozumieć w ten sposób że piwko na słodzie będzie miało miej procentów i będzie w smaku słodsze?

          Comment

          • Mar11111
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2024.04
            • 11

            #6
            Jeszcze mnie zastanawia poziom nasycenia piwa... Takie powiedzmy sklepowe (np żubr, kasztelan) jaki mają stopień?
            Kiedyś jeździłem po bardzo dobre piwko do Czech (mam całkiem niedaleko).... Browar Koniček z Vojkowic. Pyszne piwko mają i właśnie takie jakby mniej nagazowane. Bardzo mi to odpowiadało, wchodziło jak woda
            Chciałbym rozkminić temat nasycenia piwa, a w sumie browary chyba tego nie podają...

            Comment

            • Mar11111
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2024.04
              • 11

              #7
              Rozumiem że teraz już nie można dosypać do butelek po ok 0,5g cukru? Butelkowaniem w piatek

              Comment

              • zasada
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                🥛🥛🥛🥛
                • 2007.05
                • 234

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mar11111 Wyświetlenie odpowiedzi
                piwko na słodzie będzie miało miej procentów i będzie w smaku słodsze?
                Cukier bialy, glukoza etc.odfermentują w pelni i dadzą piwo o większej zawartości alkoholu i płytszym, mniej piwnym smaku.
                Brewkit z dodatkiem ekstraktu slodowego (czyli zatartej i skondensowanej brzeczki) bedzie mial pełniejszy, bardziej piwny smak i mniej alkoholu w porownaniu z piwem o takim samym BLG uzyskanym z cukru.

                Odnosnie nasycenia sprobuj od 2,2 i zobacz czy Ci pasuje. Potem 2,5 - 2,7 i wiecej bym juz nie ryzykował. Mi 2,5 pasuje najbardziej.

                I nie, nie dosypuj. Potrzymaj w ciepłym tydzień-dwa, potem do zimnego i probuj.
                Last edited by zasada; 2024-04-21, 15:57.
                Każde zwierzę koi dotyk
                Blaszony

                Comment

                • zasada
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2007.05
                  • 234

                  #9
                  Ale jeszcze - jestes pewny, że odfermentowało do końca?
                  Każde zwierzę koi dotyk
                  Blaszony

                  Comment

                  • Mar11111
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2024.04
                    • 11

                    #10
                    Ok, trzymam w ciepłym przez tydzień. Tak jestem pewien na sto procent że odfermentowało. Przez 6 końcowych dni w fermentce była cisza i trzy pomiary BLG wskazywały cały czas taka samą wartość

                    Comment

                    • Mar11111
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2024.04
                      • 11

                      #11
                      Witam po krótkim czasie. Piwko wyszło bardzo dobre! Faktycznie jest może delikatnie na mało nagazowane ale to nie problem, ogólnie wyszło w smaku pyszne. Jest lekko ciemniejsze i słodsze. Jak to się mówi "apetyt rośnie wraz z jedzeniem"
                      Mam taki plan z trzecim nastewem żeby wyszło mi coś pomiędzy tym na glukozie a tym na słodzie ... Można zmodyfikować jakoś przepis?
                      Mam już kupiony pojemnik słodu Gozdawa ekstrakt jasny i chciałbym go wiadomo wykorzystać. Czy np jakbym dał połowę pojemnika słodu + 0,5kg glukozy??? Można tak?

                      Comment

                      • zasada
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2007.05
                        • 234

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mar11111 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Można zmodyfikować jakoś przepis?
                        (...) Można tak?
                        Można i można.
                        Osobiście dałbym razem brewkit, ekstrakt słodowy i glukozę. Policz ile Ci wyjdzie gęstości tylko ale chyba nie za dużo. No i jakie drożdże jeszcze. To byłaby największą zmiana. Np.Fermentis T-58 (dałyby Ci sporo bananów).

                        Każde zwierzę koi dotyk
                        Blaszony

                        Comment

                        • Mar11111
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2024.04
                          • 11

                          #13
                          O kurde "policz ile Ci wyjdzie gęstości" muszę chyba się jeszcze sporo kształcić w tym temacie
                          Póki co robię piwko "po omacku" ale i tak wychodzi m bardzo dobre
                          Jak się oblicza gęstość??? A swoją drogą to rozumiem że dałbym ekstrakt słodowy + glukozę w mniejszych ilościach niż w przepisach??
                          ​​

                          Comment

                          • zasada
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2007.05
                            • 234

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mar11111 Wyświetlenie odpowiedzi
                            policz ile Ci wyjdzie gęstości
                            Nie na papierze a w kalkulatorze. W telefonie mam wort, w kompie qbrew i Brewtarget, online tez znajdziesz kilka przy czym największy jest Brewers friend beer recipe calculator. W skrócie puszka brewkitu i puszka ekstaktu (po 1,7kg każda) plus 0,5 kg cukru daja ok. 19 l, ok.11 BLG.
                            Każde zwierzę koi dotyk
                            Blaszony

                            Comment

                            • Mar11111
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2024.04
                              • 11

                              #15
                              Dobra to nastawiam w tym tygodniu według przepisu
                              COopers Lager + Gozdawa ekstrakt jasny + 0,5kg glukozy

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X