Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem, wyszło barrrrdzo dobre. Już wypiłem
Więc jak pisałem powyżej nastawiłem drugi raz i tym razem to był tak samo Coopers Lager + drożdże z zestawu + Gozdawa ekstrakt jasny słodowy. Po 14stu dniach fermentacja stanęła, trzy pomiary BLG wskazywały niezmienne ok 4BLG... Czy to nie trochę za wysoko?
W związku z tym na refermentacje dałem nieco mniej cukru. Czyli nie jak za pierwszym razem 4 gr a 2 gr cukru na każdą butelkę 0,5L
Teraz tak czytam w różnych źródłach i stwierdziłem że zapytam tutaj czy to było dobre że dałem 2 gr cukru jak końcowe BLG wskazywało 4BLG....
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem, wyszło barrrrdzo dobre. Już wypiłem
Więc jak pisałem powyżej nastawiłem drugi raz i tym razem to był tak samo Coopers Lager + drożdże z zestawu + Gozdawa ekstrakt jasny słodowy. Po 14stu dniach fermentacja stanęła, trzy pomiary BLG wskazywały niezmienne ok 4BLG... Czy to nie trochę za wysoko?
W związku z tym na refermentacje dałem nieco mniej cukru. Czyli nie jak za pierwszym razem 4 gr a 2 gr cukru na każdą butelkę 0,5L
Teraz tak czytam w różnych źródłach i stwierdziłem że zapytam tutaj czy to było dobre że dałem 2 gr cukru jak końcowe BLG wskazywało 4BLG....
Comment