Trudne początki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Zaiksik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2024.08
    • 2

    #1

    Trudne początki

    Witam
    Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
    Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
    Wszystko idzie tak jak trzeba, ale mam sporo wątpliwości jeśli chodzi o nazewnictwo i nomenklaturę i prosiłbym o podpowiedzi...
    Zakupiony brewkit to finlandia premium lager, drożdże z puszki( górnej fermentacji) podmienione
    na US-05, do tego BA brewkit plus...
    Temperatura warzenie 20-22 stopnie, zgodnie zresztą z instrukcją...
    Co to właściwie wyjdzie z tego... jeśli chodzi o nazewnictwo bo już się gubię w tym...
    Lager z górną fermentacją 🤔, apa, ipa?
    Przepraszam za moją ignorancję w sprawie nazewnictwa, ale coś mi tu nie pasuje...
    Brewkity nazywane są"lager" czy "pils" a dołączone są do tego drożdże górnej fermentacji...
    Oświećcie mnie...
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    N ie temp warzenia tylko temp fermentacji. Nazwy to radosna twórczość producentów/sklepów. Zrobisz 2-3 piwa z gotówców a później zrobisz zwoje zestawy z dedykowanymi drożdżami
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • SwinskiRyjek
      Szeregowy Piwny Łykacz
      🍼
      • 2014.06
      • 26

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zaiksik
      Witam

      Oświećcie mnie...
      Wyjdzie jakiś pejl ejl Temperaturę fermentacji ustawiasz możliwie wpasowującą się w optimum działania wybranego szczepu drożdży. Dla US-05 to 15-22*C.
      Bliżej 15 będzie czystsze w smaku i dłużej będzie fermentować
      bliżej 22 będzie bardziej kwiatowo-owocowe i szybciej przefermentuje.

      Powodzenia!
      Browar domowy Świński Ryjek & przyjaciele - warzymy od 2004 roku :)

      https://www.facebook.com/browar.swinski.ryjek/
      https://www.browar.biz/forum/piwo/br...yk-przyjaciele

      Comment

      • Zaiksik
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2024.08
        • 2

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SwinskiRyjek

        Wyjdzie jakiś pejl ejl Temperaturę fermentacji ustawiasz możliwie wpasowującą się w optimum działania wybranego szczepu drożdży. Dla US-05 to 15-22*C.
        Bliżej 15 będzie czystsze w smaku i dłużej będzie fermentować
        bliżej 22 będzie bardziej kwiatowo-owocowe i szybciej przefermentuje.

        Powodzenia!
        Pejl ejl...😃 myślę że taką nazwą zaskoczę znajomych którzy pytają jakie będzie piwo 😂

        Comment

        • SwinskiRyjek
          Szeregowy Piwny Łykacz
          🍼
          • 2014.06
          • 26

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zaiksik

          Pejl ejl...😃 myślę że taką nazwą zaskoczę znajomych którzy pytają jakie będzie piwo 😂
          No i jak ferment?
          Browar domowy Świński Ryjek & przyjaciele - warzymy od 2004 roku :)

          https://www.facebook.com/browar.swinski.ryjek/
          https://www.browar.biz/forum/piwo/br...yk-przyjaciele

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Daray
            Brak wyraźniej fermentacji po 48h
            Daray
            Dzień dobry,

            W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

            Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
            2023-03-13, 20:01
          • Mar11111
            Początki z brewkitem...
            Mar11111
            Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
            ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
            2024-04-20, 14:46
          • RomaNzRumunii
            Kolsch temperatura fermentacji
            RomaNzRumunii
            Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
            2023-11-25, 21:07
          • VidiBob
            Piana a brak wyraźnej fermentacji
            VidiBob
            Dzień dobry,
            zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
            2022-05-19, 14:36
          • smir
            Oktoberfestbier temperatura fermentacji
            smir
            Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
            ...
            2021-05-24, 21:09
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...