Czytam i czytam tylko pytam co jest :Z e względu na wysoką temperaturę ( w dniach : ok.26.06-31.06) piwo zeszło do poniżej 2 blg a ja nie mam kapslownicy (zamówiona rozleciała mi się na próbie kapslowania) czekam na nową, jak na zbawienie - jest jakaś metoda uratowania warki - bez chodzenia po barach iżebrania o krachle??????????????
Toni napisał(a) Czytam i czytam tylko pytam co jest :Z e względu na wysoką temperaturę ( w dniach : ok.26.06-31.06) piwo zeszło do poniżej 2 blg a ja nie mam kapslownicy (zamówiona rozleciała mi się na próbie kapslowania) czekam na nową, jak na zbawienie - jest jakaś metoda uratowania warki - bez chodzenia po barach iżebrania o krachle??????????????
Jak masz balon do wina to przelej do niego, załóż rurkę fermentacyjną i może trochę postać.
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Wydmikufel napisał(a) To niedlugo nadeszlo szybciej niz myslalem: www.wib.republika.pl Tylko prosze o nie za duzo negatywnych komentarzy...
Stronka super( sporo humoru i dużo zdjęć) tyle ,że mała uwaga , powinniście gdzieś dużymi literami napisać ostrzeżenie :
Uwaga to była pierwsza próba!!!!, bo jak ktoś będzie chcial to potraktować jak instrukcje, to nie polecam.
Bez urazy.
kangurpl napisał(a) Jak masz balon do wina to przelej do niego, załóż rurkę fermentacyjną i może trochę postać.
Tak uczyniłem - dzięki!!. Teraz mam już zabutelkowane i patrzę na na nie, a tam w środku spokój - nic się nie dzieje - nawet najdrobniejszego bulgotu - czy to tak ma być? czy coś też spaprałem??
Proszę o poradę bo jak już wspominałem to jest mój pierwszy raz.
Toni napisał(a) Tak uczyniłem - dzięki!!. Teraz mam już zabutelkowane i patrzę na na nie, a tam w środku spokój - nic się nie dzieje - nawet najdrobniejszego bulgotu - czy to tak ma być? czy coś też spaprałem??
Proszę o poradę bo jak już wspominałem to jest mój pierwszy raz.
Wszystko gra , jest cicho bo to cicha fermentacja.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...
Do tej pory nie było wątku, a tu już na mignęła druga warka.
Imperial Porter 9zł 0,33, 4 sztuki na Żabkę w składzie łuska kakao, chipsy dębowe-ale nie zdominowały, aframon=rajskie ziarna, przyzwoite parametry 26 i 10,5
Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...
Comment