grzeszny - pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzeszny
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.05
    • 6

    grzeszny - pierwsza warka

    Witam Szanownych Piwowarów.
    Od kilku tygodni nosiłem sie z zamiarem popełnienia swojej pierwszej warki. I stało się... Warka nr.1 - czwartek 05.06.2003 godz 19:00
    Na początek oczywiście brewkit - Browamator JP + ekstrakt 1,8kg + woda 17,5l (z Lidla 1,49zł/5l) no i drożdże...
    Potem wymieszałem składniki wg instrukcji (kilku - w każdej napisane co innego).
    Termometr na fermentorze wskazał 23 st C, blg po korekcie około 12,5 czyli pora dodać wygłodniałe drożdże
    Zaglądam po 12h - jest pianka, po kolejnych 12h - ilość pianki znacznie wzrosła, po następnych 12h pianka zmniejsza się, temperatura 21 st C, blg ok 3,5. Ciekawe ile jeszcze zejdzie...

    Mam pytanka:
    1)jeśli zleję piwko na cichą fermentację to jak to wpłynie na późniejszy smak piwa w porównaniu do zlanego bezpośrednio do flaszek?
    2)ile dodać suchego ekstraktu(Muntons) przy rozlewaniu na jedną butelkę ?

    pozdrawiam
    grzeszny
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Odp: grzeszny - pierwsza warka

    grzeszny napisał(a)
    Mam pytanka:
    1)jeśli zleję piwko na cichą fermentację to jak to wpłynie na późniejszy smak piwa w porównaniu do zlanego bezpośrednio do flaszek?
    2)ile dodać suchego ekstraktu(Muntons) przy rozlewaniu na jedną butelkę ?

    1) Nie zauważyłem różnicy w smaku. Ja przeprowadzam cichą fermentację w balonie gdyż w tym czasie piwo nieżle się sklaruje, wiem, że jest na pewno przefermentowane do końca i nie nagazuje sie nadmiernie w butelkach a poza tym man na dnie gąsiora warstwe czystych drożdży do fermentacji następnej warki piwa.

    2) Do butelkowania używam od 0,5 do 1 szklanki glukozy na 10 l piwa, zależnie od gatunku (tzn. czy ma być bardziej czy mniej nasycone CO2)

    Comment

    • grzeszny
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2003.05
      • 6

      #3
      Dzisiaj mija 7 dzień fermentacji.
      Blg poniżej 2.
      Dalej jeszcze pojawiają się niewielkie ilości pęcherzyków CO2
      Co robić butelkować czy czekać?
      grzeszny

      Comment

      • crizz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.02
        • 1255

        #4
        grzeszny napisał(a)
        Blg poniżej 2.
        Butelkuj. Nie zapomnij o dodatku do butelkowanej brzeczki - najlepiej glukozy.

        Comment

        • wiciu_w
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2001.10
          • 60

          #5
          Chyba masz na myśli młode (zielone) piwo, a nie brzeczkę.

          Comment

          • grzeszny
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2003.05
            • 6

            #6
            Mam nadzieję że to co butelkowałem to piwo...
            grzeszny

            Comment

            • Lukis
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2003.02
              • 49

              #7
              Nie ważne co butelkujecie. Ważne, żeby smakowało :P

              A poważnie to ja zawsze rozpuszczam paczkę (chyba 200g) glukozy w szklance z ciepłą wodą i wlewam wszystko do młodego piwa około 6 godzin przed planowanym butelkowaniem. Dzięki temu glukoza rozchodzi się równomiernie i dobrze się gazuje w butelkach. Sypiąc glukozę do butelek nigdy nie nasypie się takiej samej ilości do każdej butelki. Stąd różne nagazowanie.

              Comment

              • Pogoniarz
                † 1971-2015 Piwosz w Raju
                • 2003.02
                • 7971

                #8
                U siebie w mieście(Geant) wczoraj zauważyłem cały osprzęt.Robi wrażenie-szkoda,że warunki domowe nie pozwalają na produkcję


                Prawie jak Piwo
                SZCZECIN

                Comment

                • Lukis
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2003.02
                  • 49

                  #9
                  Pogoniarz napisał(a)
                  U siebie w mieście(Geant) wczoraj zauważyłem cały osprzęt.Robi wrażenie-szkoda,że warunki domowe nie pozwalają na produkcję
                  A to czego koledze w domu brakuje? Wody? To można kupić w Biedronce. A do brew-kitów nie potrzeba gotowania. Tylko rozpuśćić i fermentować.

                  Comment

                  • arzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.06
                    • 2814

                    #10
                    Lukis napisał(a)
                    Nie ważne co butelkujecie. Ważne, żeby smakowało :P

                    A poważnie to ja zawsze rozpuszczam paczkę (chyba 200g) glukozy w szklance z ciepłą wodą i wlewam wszystko do młodego piwa około 6 godzin przed planowanym butelkowaniem. Dzięki temu glukoza rozchodzi się równomiernie i dobrze się gazuje w butelkach. Sypiąc glukozę do butelek nigdy nie nasypie się takiej samej ilości do każdej butelki. Stąd różne nagazowanie.
                    200g glukozy na 20l ?
                    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    Bractwo Piwne
                    Skład Piwa
                    Piszę poprawnie po polsku!

                    Comment

                    • kangurpl
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.03
                      • 2660

                      #11
                      Pogoniarz napisał(a)
                      U siebie w mieście(Geant) wczoraj zauważyłem cały osprzęt.Robi wrażenie-szkoda,że warunki domowe nie pozwalają na produkcję
                      Gwarantuję Ci, że pozwalają.
                      Tylko fermentor w Geant'cie trochę mały (10 l), lepsze są 20 l.
                      Resztę można dokupić w Odzieżowcu, jest tam stoisko ze sprzętem Browamatora.
                      Last edited by kangurpl; 2003-06-21, 12:38.
                      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                      Comment

                      • Lukis
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2003.02
                        • 49

                        #12
                        arzy napisał(a)
                        200g glukozy na 20l ?
                        Jak najbardziej. I nie zdarzyło mi się, żeby jakaś butelka pękła albo wybuchła. A piwo jest dobrze nagazowane i nie wypienia się po otwarciu (a jak sypałem glukozę do butelki, to mi się dwa razy wypieniło).

                        Comment

                        • Pogoniarz
                          † 1971-2015 Piwosz w Raju
                          • 2003.02
                          • 7971

                          #13
                          kangurpl napisał(a)
                          Gwarantuję Ci, że pozwalają.
                          Tylko fermentor w Geant'cie trochę mały (10 l), lepsze są 20 l.
                          Resztę można dokupić w Odzieżowcu, jest tam stoisko ze sprzętem Browamatora.
                          W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak spróbować
                          Na szczęście mam pod nosem się Kogo poradzić


                          Prawie jak Piwo
                          SZCZECIN

                          Comment

                          • arzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.06
                            • 2814

                            #14
                            Lukis napisał(a)
                            (...) ja zawsze rozpuszczam paczkę (chyba 200g) glukozy w szklance z ciepłą wodą i wlewam wszystko do młodego piwa około 6 godzin przed planowanym butelkowaniem.
                            ile jej dać jezeli jest w płynie i jest 5, 10 lub 20%-owa ?
                            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            Bractwo Piwne
                            Skład Piwa
                            Piszę poprawnie po polsku!

                            Comment

                            • Lukis
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2003.02
                              • 49

                              #15
                              arzy napisał(a)
                              ile jej dać jezeli jest w płynie i jest 5, 10 lub 20%-owa ?
                              Deja vu? Mam dziwne wrażenie, że już odpisywałem na to pytanie. No ale chyba za dużo dzisiaj
                              Tak więc w grę wchodzi chyba tylko ta glukoza 20%. Wlewasz jej po prostu 5 razy więcej niż zwykłej glukozy. Czyli, słuchając rad innych piwowarów, ok 2.5 łyżeczki na butelkę powinno wystarczyć. A ja lubię dobrze gazowane piwo, stosuję więc większe ilości.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X