Witam Szanownych Piwowarów.
Od kilku tygodni nosiłem sie z zamiarem popełnienia swojej pierwszej warki. I stało się... Warka nr.1 - czwartek 05.06.2003 godz 19:00
Na początek oczywiście brewkit - Browamator JP + ekstrakt 1,8kg + woda 17,5l (z Lidla 1,49zł/5l) no i drożdże...
Potem wymieszałem składniki wg instrukcji (kilku - w każdej napisane co innego).
Termometr na fermentorze wskazał 23 st C, blg po korekcie około 12,5 czyli pora dodać wygłodniałe drożdże
Zaglądam po 12h - jest pianka, po kolejnych 12h - ilość pianki znacznie wzrosła, po następnych 12h pianka zmniejsza się, temperatura 21 st C, blg ok 3,5. Ciekawe ile jeszcze zejdzie...
Mam pytanka:
1)jeśli zleję piwko na cichą fermentację to jak to wpłynie na późniejszy smak piwa w porównaniu do zlanego bezpośrednio do flaszek?
2)ile dodać suchego ekstraktu(Muntons) przy rozlewaniu na jedną butelkę ?
pozdrawiam
Od kilku tygodni nosiłem sie z zamiarem popełnienia swojej pierwszej warki. I stało się... Warka nr.1 - czwartek 05.06.2003 godz 19:00
Na początek oczywiście brewkit - Browamator JP + ekstrakt 1,8kg + woda 17,5l (z Lidla 1,49zł/5l) no i drożdże...
Potem wymieszałem składniki wg instrukcji (kilku - w każdej napisane co innego).
Termometr na fermentorze wskazał 23 st C, blg po korekcie około 12,5 czyli pora dodać wygłodniałe drożdże
Zaglądam po 12h - jest pianka, po kolejnych 12h - ilość pianki znacznie wzrosła, po następnych 12h pianka zmniejsza się, temperatura 21 st C, blg ok 3,5. Ciekawe ile jeszcze zejdzie...
Mam pytanka:
1)jeśli zleję piwko na cichą fermentację to jak to wpłynie na późniejszy smak piwa w porównaniu do zlanego bezpośrednio do flaszek?
2)ile dodać suchego ekstraktu(Muntons) przy rozlewaniu na jedną butelkę ?
pozdrawiam
Comment