Witajcie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elroy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 359

    #16
    Jeśli chodzi o porady na początek, to może zobacz też na
    ( o ile już nie widziałeś )



    Myślę, że coś znajdziesz dla siebie.
    www.piwo.org

    Comment

    • piwniczka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.06
      • 11

      #17
      Elroy: dzieki juz przeczytalem pare dni temu.

      Ale dzieki za pomoc.

      Sam widzisz ze nic wiecej nie ma ....

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24007

        #18
        piwniczka napisał(a)
        Co do ustawienia tak jak mowisz to moim zdaniem jest to nie wygodne, bo jak wchodzisz w stary post to musisz czytac od konca a tak czytasz z gory na dół![/B]
        masz rację, ale Elroyowi raczej chodziło o to żeby ustawić sobie wyświetlanie tematów z okresu "od początku", nie tylko z ostatnich kilku dni.

        jeśli to "inne forum" jest dla winiarzy to się nie dziwię aktywności. winiarzy jest więcej niż piwowarów amatorów z racji jak by nie było dość młodej dziedziny jaką jest BA w polskich warunkach.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • piwniczka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.06
          • 11

          #19
          Art: to było forum dla piwoszy.
          Pamietam jak dzis jaki tam byl ruch.
          Musze sie zapytac na winarskim - moze oni znaja adres.

          Ja tamten adres mialem chyba z newsweek'a po tym artykule o piwie co byl rok temu

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24007

            #20
            hi hi, to było nasze Forum
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • dziku
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.12
              • 1992

              #21
              ART napisał(a)
              hi hi, to było nasze Forum
              Może nasze Forum jest po tym czasie "to samo, ale nie takie samo"

              To na pewno było nasze Forum, bo znam co najmniej kilka osób, które w ten sposób tu trafiły.
              Dziku


              Comment

              • elroy
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.10
                • 359

                #22
                ART napisał(a)
                hi hi, to było nasze Forum
                haha No proszę

                Jeszcze do Piwniczki dwa słowa:
                Weź pod uwagę też to, że na temat warzenia z gotowców, aż tak wiele nie da się powiedzieć i napisać. Ciężko Ci też będzie znaleźć jakies gotowe opisy Twojego przypadku, bo to w końcu jest browarnictwo amatorskie i fermentacja w każdej warce może przecież przebiegać w inny sposób.
                Na Twoim miejscu myślałbym po prostu już o kolejnym warzeniu, bo najwięcej doświadczenia zdobywa sie w końcu w praktyce.
                www.piwo.org

                Comment

                • piwniczka
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.06
                  • 11

                  #23
                  Wiem wiem, ale juz sie zastanawiam czy porzeczki sie nie zaczną
                  i moze sie nie wyrobie!!! ale na jesieni kupie gasiorek i bede warzyl non stop :-)

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #24
                    Chodz mineło już sporo czasu, warto może przywitać i obudzić ze snu naszą piwniczkę.

                    Ejjjjjjjooooooo, pora na powrót do BROWARU.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • pjenknik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.08
                      • 3388

                      #25
                      Czy mnie oczy nie mylą i On do głównej fermentacji podszedl jak do wina i zamknął rurką balon???? Chyba nic dobrego mu z tego nie wyszło.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • Wesoly
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.10
                        • 371

                        #26
                        ...zamknął rurką balon????
                        A co jest złego w zamknięciu rurkę balnonu czy pojemnika fermentacyjnego???
                        Ja w pojemniku fermentacyjnym 33l mam wstawiona rurkę, zamykam go szczelnie a ilość bulgnięć doskonale wskazuje mi tempo fermentacji.

                        Wesoły
                        Pozdrawiam, Wesoły

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #27
                          Ale mam wrażenie, ze Piwniczka i o winie ma kiepskie pojęcie, bo jakby coś wiedział, to nie plątałby podstawowych pojęć. Warzenie piwa z gotowca a wina z moszczu niczym się nie różni. Nie słyszałem, żeby piana się wytrącała. Piana może pływać na powierzchni, a wytrąca się osad. W winie też tak jest. Nawet, gdyby zrobił wg instrukcji, też by mu wyszło. Gotowiec bardzo trudno zepsuć.

                          A forum domowych winiarzy też znam. Tam jest mniej więcej taki ruch jak w klasztorze na nieszporach.

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • SielskieWzgorze
                            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                            SielskieWzgorze
                            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                            ...
                            2024-02-19, 09:28
                          • Daray
                            Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                            Daray
                            Dzień dobry,

                            W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                            Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                            2023-03-13, 20:01
                          • VidiBob
                            Piana a brak wyraźnej fermentacji
                            VidiBob
                            Dzień dobry,
                            zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                            2022-05-19, 14:36
                          • RomaNzRumunii
                            Kolsch temperatura fermentacji
                            RomaNzRumunii
                            Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                            2023-11-25, 21:07
                          • smir
                            Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                            smir
                            Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                            ...
                            2021-05-24, 21:09
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...