piwniczka napisał(a)
Co do ustawienia tak jak mowisz to moim zdaniem jest to nie wygodne, bo jak wchodzisz w stary post to musisz czytac od konca a tak czytasz z gory na dół![/B]
masz rację, ale Elroyowi raczej chodziło o to żeby ustawić sobie wyświetlanie tematów z okresu "od początku", nie tylko z ostatnich kilku dni.
jeśli to "inne forum" jest dla winiarzy to się nie dziwię aktywności. winiarzy jest więcej niż piwowarów amatorów z racji jak by nie było dość młodej dziedziny jaką jest BA w polskich warunkach.
Jeszcze do Piwniczki dwa słowa:
Weź pod uwagę też to, że na temat warzenia z gotowców, aż tak wiele nie da się powiedzieć i napisać. Ciężko Ci też będzie znaleźć jakies gotowe opisy Twojego przypadku, bo to w końcu jest browarnictwo amatorskie i fermentacja w każdej warce może przecież przebiegać w inny sposób.
Na Twoim miejscu myślałbym po prostu już o kolejnym warzeniu, bo najwięcej doświadczenia zdobywa sie w końcu w praktyce.
A co jest złego w zamknięciu rurkę balnonu czy pojemnika fermentacyjnego???
Ja w pojemniku fermentacyjnym 33l mam wstawiona rurkę, zamykam go szczelnie a ilość bulgnięć doskonale wskazuje mi tempo fermentacji.
Ale mam wrażenie, ze Piwniczka i o winie ma kiepskie pojęcie, bo jakby coś wiedział, to nie plątałby podstawowych pojęć. Warzenie piwa z gotowca a wina z moszczu niczym się nie różni. Nie słyszałem, żeby piana się wytrącała. Piana może pływać na powierzchni, a wytrąca się osad. W winie też tak jest. Nawet, gdyby zrobił wg instrukcji, też by mu wyszło. Gotowiec bardzo trudno zepsuć.
A forum domowych winiarzy też znam. Tam jest mniej więcej taki ruch jak w klasztorze na nieszporach.
Comment