Zaczynamy nasze pierwsze piwko

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.06
    • 2814

    Zaczynamy nasze pierwsze piwko

    Zaczynamy (ja i dwóch kolesi) dzisiaj pierwszą w życiu warke ze STOUTA (biowin).
    Przeczytaliśmy raczej wszystko co było do przeczytania na temat warzenia, ale jak to często bywa przy pierwszym razie nasuwaja się wątpliwości co z czym się je
    1. Mamy zamiar dodać 1kg cukru i 0,5l 20% glukozy na 18l wody. Może tak być?
    2. Lepiej wsypać bezpośrednio drożdże czy lepiej je namoczyć i dopiero później dodać?
    3. Czy ktos słyszał o płynie do dezynfekcji o nazwie NEOMOSCAN? Jest to środek wykorzystywany przez serwisantów do czyszczenia instalacji barowej.
    Na początek to tyle.
    Z góry dziękujemy za pomoc

    PS
    Goodzina rozpoczęcia 16.00
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!
  • dkrasnodebski
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 2316

    #2
    Ja tydzień temu warzyłem tego stouta z biowinu. Jeśli macie możliwość dodajcie lepiej ekstraktu słodowego. Drożdże zdecydowanie lepiej poddać rehydratacji. W tej temperaturze jaka teraz panuje bardzo ładnie się ten stout pieni i dość szybko fermentuje.
    W dziele surowce pisałem o moich wątpliwościach dotyczących właśnie tego gotowca także bardzo bym prosił o opis tego co wam dzisiaj wyjdzie a w szczególności o to ile blg przy nastawie.
    Życzę powodzenia!
    pozdrawiam
    darek
    Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

    www.radoslawstolar.pl

    Comment

    • witkowskiartur
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.03
      • 561

      #3
      Właśnie znalazłem w GOOGLE'ach. Nie sprawdzałem do końca ale to chyba to o co chodzi z Noemoscanem.


      KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

      Comment

      • arzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.06
        • 2814

        #4
        Dzięki zapierwszą odpowiedź.
        Czytałem o Twoich wątpliwościach.

        1.Ekstraktu słodowego nie mamy
        2.Mam rozumieć że rehydratacja to namoczeni drożdży, jeżeli tak to jak długo je moczyć?

        Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.
        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        Bractwo Piwne
        Skład Piwa
        Piszę poprawnie po polsku!

        Comment

        • dkrasnodebski
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.05
          • 2316

          #5
          Ja wlałem do kubeczka 250ml cipłej przegotowanej wody (temp ok 35 st) i dałem im 15 minut pod folią. Spieniły się okrutnie i bardzo ładnie pachniały.
          Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

          www.radoslawstolar.pl

          Comment

          • dkrasnodebski
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.05
            • 2316

            #6
            Tylko dajcie najpierw wodę a potem drożdże.
            Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

            www.radoslawstolar.pl

            Comment

            • arzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.06
              • 2814

              #7
              Stało się

              Arzy i dwóch Piotrków nastawili pierwszą warke.
              No to może po kolei, ale w wielkim skrócie.
              Do wymieszanego STOUTA dodaliśmy 1kg cukru i 0,5l 20% glukozy.
              Drożdże rozpuściliśmy w wodzie i dodaliśmy do wszystkiego.
              Po zmierzeniu blg wyszło nam 12,5 stopnia.
              Teraz czekamy na efekt

              Dzięki wszystkim za rady. Mam nadzieje, że dalej będziemy liczyc na Wasza pomoc.

              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              Bractwo Piwne
              Skład Piwa
              Piszę poprawnie po polsku!

              Comment

              • Misiekk
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.05
                • 913

                #8
                Odp: Stało się

                arzy napisał(a)
                ...Mam nadzieje, że dalej będziemy liczyc na Wasza pomoc.

                Jak najbardziej, brać forumowa juz czeka na degustację Waszego piwa ...
                Piwo to jest życia blues, daje miłość oraz luz. :)

                Comment

                • arzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.06
                  • 2814

                  #9
                  Jeszcze jedno - wszystkiego wyszło około 20 litrów.
                  "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Bractwo Piwne
                  Skład Piwa
                  Piszę poprawnie po polsku!

                  Comment

                  • dkrasnodebski
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.05
                    • 2316

                    #10
                    Moje gratulacje!
                    Trochę wam zazdroszczę bo mój stout miał tylko 10,5blg. Ale nic to. Za to zielone piwcio przed butelkowaniem smakowało wyśmienicie (nie mogłem sobie odmówić łyczka).
                    Wam również życzę pysznego piwcia!
                    Pozdrawiam!
                    darek
                    Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                    www.radoslawstolar.pl

                    Comment

                    • arzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.06
                      • 2814

                      #11
                      Dzień pierwszy:
                      Po przebudzeniu czyli jakieś 12 godzin od godziny "0" w fermentorze i na zewnątrz pojawiło się dużo, bardzo dużo piany
                      Zapach przyjemny - na razie mamy nadziej że wszystko OKI.
                      Temperatura otoczenia 24 stopnie.

                      PS
                      Woda "Ustonianka" niskosodowa.

                      Dalsze spostrzeżenia za pare godzin.

                      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      Bractwo Piwne
                      Skład Piwa
                      Piszę poprawnie po polsku!

                      Comment

                      • arzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.06
                        • 2814

                        #12
                        Pomiary

                        Temperatura otoczenia 24 stopnie C
                        Temperatura brzeczki 25 stopni C
                        Zawartość ekstraktu 9 stopni Ballinga

                        Piana nadla obfita, bardzo obfita

                        Uważacie że wszysto jest OKI?

                        Z góry dziekuje za rady, porady
                        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        Bractwo Piwne
                        Skład Piwa
                        Piszę poprawnie po polsku!

                        Comment

                        • Lukis
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2003.02
                          • 49

                          #13
                          arzy napisał(a)
                          Dzień pierwszy:
                          Po przebudzeniu czyli jakieś 12 godzin od godziny "0" w fermentorze i na zewnątrz pojawiło się dużo, bardzo dużo piany
                          To może masz dziurawy fermentor skoro na zewnątrz ci piana bucha? :P Moja piana nigdy nie miała więcej niż 10 cm. Często nawet wcale jej nie widziałem bo pojawiała się po moim zaśnięciu a znikała zanim sie obudziłem (lubię długo spać )

                          Comment

                          • arzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.06
                            • 2814

                            #14
                            Lukis napisał(a)
                            To może masz dziurawy fermentor skoro na zewnątrz ci piana bucha? :P Moja piana nigdy nie miała więcej niż 10 cm. Często nawet wcale jej nie widziałem bo pojawiała się po moim zaśnięciu a znikała zanim sie obudziłem (lubię długo spać )
                            Z tego co widze to nie jest dziurawy Piana była tak obfita że sama wywaliła wieczko.
                            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            Bractwo Piwne
                            Skład Piwa
                            Piszę poprawnie po polsku!

                            Comment

                            • arzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.06
                              • 2814

                              #15
                              Dzień drugi.
                              Piana się uspokoiła... ufff. Został tylko kożuch.
                              To na tyle.
                              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              Bractwo Piwne
                              Skład Piwa
                              Piszę poprawnie po polsku!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X