Zobaczymy co wyjdzie??!??

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Yossarian
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.07
    • 51

    #31
    Juz nie wazne i tak juz zabutelkowałem zeobczym yco z tego będzie po 4 dniach fermentacji nie chciałem czekac az osiagnie 0 blg.
    Pytanie:
    Dlaczego tak drstycznie spadł poziom cukru ponoc miał nie spasć?
    Howgh !!!!!!!!!!!

    Comment

    • Yossarian
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2003.07
      • 51

      #32
      Wyszło mi 38 butelek 0,5 litra. po zakapslowaniu widac jak unosza się w butelce bąbelki CO2 i nie powiem ze byl oto zjawisko małi intensyne. boje się ze bede miał 38 hydrogranatów (
      niedługo zaniose skrzynki do piwnicy zeby w domu mi psa niezbiły.
      Howgh !!!!!!!!!!!

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #33
        Yossarian napisał(a)
        Pytanie:
        Dlaczego tak drstycznie spadł poziom cukru ponoc miał nie spasć?
        A co dodałeś do gotowca? Zgaduję, że cukier. Dlatego tak spadło stężenie. Cukier buraczany jest w 100 % przefermentowywalny przez drożdże a ekstrakt w około 70-75 %. Stąd z wyjściowych np. 12 % e.w.
        przy warzeniu tylko z ekstraktu po fermentacji zostanie 3-4 % e.w. Przy dodaniu cukru zostają tylko cukry resztkowe z puszki ekstraktu z gotowca czyli twój wynik 1,5 % e.w. jest jak najbardziej prawidłowy.

        Comment

        • Yossarian
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2003.07
          • 51

          #34
          Czyli jednak lepiej uzywac ekstraktu słodowego? Niby w browamatorze polecają ekstrakt ale widaomo dlaczego to robią lepiej sprzedać niz nie sprzedac. Do butelkowania dodałem glukoze więc moze w tym fragmencie się poprawiłem
          Howgh !!!!!!!!!!!

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #35
            Yossarian napisał(a)
            Czyli jednak lepiej uzywac ekstraktu słodowego?
            Tak.
            Cukier nie wnosi do piwa nic oprócz alkoholu, nie jest naturalnym składnikiem piwa. Ekstrakt słodowy zostawia w piwie dekstryny, białka, estry i inne składniki tworzące bukiet i tzw. pełnię smakową piwa.

            Comment

            • grzeszny
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2003.05
              • 6

              #36
              Ja warzyłem bez cukru (gotowiec + ekstrakt) i również miałem 1,5 blg.
              Jak butelkowałem to też jeszcze fermentacja nie ustała, ale jakoś nic jeszcze nie eksplodowało, chociaż nie powiem żeby było słabo nagazowane
              grzeszny

              Comment

              • Yossarian
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2003.07
                • 51

                #37
                Wreszcie minęły juz 2 tygodnie odkąd butelkowałem swoje pierwsze piwko i dzisiaj postanowiłem. Otwieram butelkę i testuje, trzymajcie kciuki żeby nie okazało się ze wyszła z tego totalna klapa.
                Howgh !!!!!!!!!!!

                Comment

                • Yossarian
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2003.07
                  • 51

                  #38
                  Yupi udało się . Wyszło piwko ma lekko drożdżowy posmak ale tego to się nie da uniknąc. Nagazowanie jak dla mnie idealne). A pianka utrzymuje się przez cały czas, nie przypomna to zupy jak się obwiałem. Walory smakowe hmm trudno mi powiedziec ale minie smakuje . Moje pierwsze piwko PIWNICZNE JASNE
                  Howgh !!!!!!!!!!!

                  Comment

                  • Yossarian
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2003.07
                    • 51

                    #39
                    Pytanko o smak Pyfka!!!!

                    Zrobiłem i otworzyłem!!

                    I ok, klarowne jak diabli gaz i piana super, ale smak. Coś nie gra . Wyraźny kwaskowaty-owocowy. Czy tak bedzie zawsze czy cos jest nie tak??? Pomocy !!
                    Howgh !!!!!!!!!!!

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #40
                      Odp: Pytanko o smak Pyfka!!!!

                      Yossarian napisał(a)
                      Zrobiłem i otworzyłem!!

                      I ok, klarowne jak diabli gaz i piana super, ale smak. Coś nie gra . Wyraźny kwaskowaty-owocowy. Czy tak bedzie zawsze czy cos jest nie tak??? Pomocy !!
                      Owocowy posmak piwa to problem wszystkich, fermentujących piwo w wysokich temperaturach. Na szczeście, dla nas piwowarów, lato się już kończy. Gdy temperatury spadną, uwarz następne piwo i przefermentuj w temp. 12-14 st. C. I dodaj ekstraktu, nie cukru, a efekt na pewno będzie lepszy.

                      Comment

                      • oryks
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.01
                        • 297

                        #41
                        Wspomnę o jeszcze jednym czynniku, czas leżakowania. Nie wiem ile ma Twoje piwo ale, jak dla mnie dojrzałość piwa zaczyna się po 2-3 miesiącach. (przynajmniej dla piw normalnych, w pełni słodowych; gotowca z udziałem cukru robiłam tylko raz). Wspomiane ostre smaki i "kanciasty" charakter piwa zanika, piwo staje się coraz bardziej zrównoważone. Przestaje być jedynie miszaniną wielu różnych smaków, nabiera własnego charakteru.
                        Nie jest tu bynajmniej piwo czymś wyjątkowym; to samo dotyczy przecież wszelkich innych trunków, serów czy nawet ... bigosu. Inne są jedynie czasy dojrzewania.

                        Comment

                        • slado
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.07
                          • 1072

                          #42
                          dkrasnodebski napisał(a)
                          Najprościej jest:
                          OG = to co pokazuje aerometr tuż przed dodaniem drożdży
                          FG = końcowe wskazania aerometru po skończonej fermentacji burzliwej
                          (OG-FG)*129 = zawartość alkoholu (w przybliżeniu)
                          Jak to jest z tym liczeniem? OG i FG na pewno nie w ' Blg (tych ze skali aerometru). Te 11 czy 12 'Blg trzeba najpierw chyba przeliczyć. Gdzieś już wcześniej się na to natknąłem, ale nie mogę znaleźć. Pomóżcie z tym liczeniem

                          Comment

                          • slado
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.07
                            • 1072

                            #43
                            Już mam. Otrzymałem ze sklepu piwosza tabelkę.
                            Mogę wspomóc każdego kto będzie potrzebował.

                            Comment

                            • lukuj
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2003.07
                              • 320

                              #44
                              Do przeliczenia gęstości na Blg można zastosować wzór (wyprowadzony na podstawie tabelki dostarczanej z areometrem z browamatora)
                              Blg=f(OG), Blg=234,188*OG-233,7055
                              albo uzyskując też dobre przybliżenie podzielić 2i3 cyfrę OG po przecinku przez 4 np OG=1,060 --> 60/4=15Blg
                              W końcu fermentor to nie apteka
                              Pozdrawiam,
                              KETTLER brewery
                              www.lukuj.republika.pl

                              Comment

                              • Archer
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2003.09
                                • 217

                                #45
                                Zgłaszam się

                                slado napisał(a)
                                Już mam. Otrzymałem ze sklepu piwosza tabelkę.
                                Mogę wspomóc każdego kto będzie potrzebował.
                                A jak możesz to zrobić?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X