Chciałbym się upewnić-chodzi o to, że butelkując zlewamy świerze piwo znd osadu drożdżowego do butelek. W celu uzyskania gazu i piany dodajemy odrobinę cukru, glukozy, ekstraktu-do wyboru, ale czy w tym piwie będzie na tyle dużo drożdży, żeby przerobić to na gaz ? Wszak zlewaliśmy znad drożdży. Rozumiem, że nie oddzielimy tym zabiegiem całych drożdży z tego piwa, ale czy zostanie tam wystarczająca ilość?
Martwię się o to, bo ostatnio fermentowałem drożdżami piwnymi podpiwek i po paru dniach zlałem do butelek znad osadu właśnie, dodałem roztworu cukru i nic-ledwo czuć delikatne rachityczne bąbelki a piany niet!! Wcześniej, kiedy butelkowałem razem z osadem, piana była jak na podpiwek piękna, a gazu ojoj !!
Witam wszystkich forumowiczów,
Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
Comment