Zobaczymy co wyjdzie??!??

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #46
    Opis z tabelką przeliczeniową jest w postaci elektronicznej. Zwykłe txt. Nie ma więc problemu. Dla chętnych proponuję kontakt na PW.

    Lejemy po ściance...

    Comment

    • Archer
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.09
      • 217

      #47
      Chciałbym się upewnić-chodzi o to, że butelkując zlewamy świerze piwo znd osadu drożdżowego do butelek. W celu uzyskania gazu i piany dodajemy odrobinę cukru, glukozy, ekstraktu-do wyboru, ale czy w tym piwie będzie na tyle dużo drożdży, żeby przerobić to na gaz ? Wszak zlewaliśmy znad drożdży. Rozumiem, że nie oddzielimy tym zabiegiem całych drożdży z tego piwa, ale czy zostanie tam wystarczająca ilość?

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #48
        Archer napisał(a)
        Rozumiem, że nie oddzielimy tym zabiegiem całych drożdży z tego piwa, ale czy zostanie tam wystarczająca ilość?
        Nawet w ładnie wyklarowanym piwie pływają miliony komórek drożdżowych.

        Comment

        • slado
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.07
          • 1072

          #49
          mapajak napisał(a)
          Nawet w ładnie wyklarowanym piwie pływają miliony komórek drożdżowych.
          Aż miliony? Myślałem że raczej miejsze ilości. Setki, tysiące w najgorszym przypadku.

          Comment

          • Archer
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.09
            • 217

            #50
            Martwię się o to, bo ostatnio fermentowałem drożdżami piwnymi podpiwek i po paru dniach zlałem do butelek znad osadu właśnie, dodałem roztworu cukru i nic-ledwo czuć delikatne rachityczne bąbelki a piany niet!! Wcześniej, kiedy butelkowałem razem z osadem, piana była jak na podpiwek piękna, a gazu ojoj !!

            Comment

            Przetwarzanie...
            X