Rozpoczęto w niedzielę - pierwszy dzień stworzenia, to i moment niezły. Ze względu na brak wiedzy - gotowiec (John Bull - Extra Strong Lager). Dodatkowo 1,25 ekstraktu słodowego jasnego z Brwoamatora (tam też kupiłem niezbedne utensylia- zdezynfekowane chloraminą - dzięki za radę odnośnie rękawiczek). Wynik - 18 litrów brzeczki (12 blg przy temperaturze 24C). Zapach zupełnie nie piwny ! Zadałem drożdży z kitu. Po 12 godzinach pojawiła się piękna pianka a i zapach się zmienił. Poczekam do jutra (wtorek ) i delikatnie zamieszam
quduaty -pierwsza warka
Collapse
X
-
Oby tak dalej
Trzymam kciuki.
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Hmmm... po trzech dniach blg spadło do 3, piana zniknęła...Płyn w miarę przejżysty, gorzki. Zastanawiam się, czy zlać znad osadu do drugiego fermentora, czy butelkować. Suchy ekstrakt słodow mam.
Co robić?Krew to życie - a piwo to jego esencja
Comment
-
-
Nie mam zbyt dużej wiedzy, ale mogę Ci doradzić to co mnie doradzono
Przelej do balonu.
Podobno tak jest lepiej"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
quduaty napisał(a)
Hmmm... po trzech dniach blg spadło do 3, piana zniknęła...Płyn w miarę przejżysty, gorzki. Zastanawiam się, czy zlać znad osadu do drugiego fermentora, czy butelkować. Suchy ekstrakt słodow mam.
Co robić?
Ja zlewam do butelek i już. Nie widziałem większej różnicy między dofermentowanymi w butelkach, a w balonie.
Comment
-
-
W zasadzie masz rację, ale jak ktoś się pomyli przy pomiarze Blg i za wcześnie zabutelkuje?
Przelanie do balonu daje piwu troche czasu na dofermentowanie.
ps
Właśnie warzę pszeniczneŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Fermentacja zakończona - wyszło mniej niż się spodziewałem - 14 litrów - ale to może dlatego, że nie przelewałem do konca. ZAbutelkowane z ekstraktem, butelki przepłukane tym... natrium... echh... no i pozostawione do wyschnięcia. Butleczki zakapslowane (kapslownica Greta po prostu rulez!).
W jakiej temperaturze powinno to teraz dojrzewać?
Teraz poczekamy przynajmniej ze dw tygodnie.
Teraz na tapecie jasne (z gotowca Browamatora)Krew to życie - a piwo to jego esencja
Comment
-
-
quduaty napisał(a)
oops... Ż ... a przy okazji - co to jest to FCJP
Forum Czystości Języka Polskiego.
Terroryści z FCJP na tym forum ostro potrafią się dobrać do skóryŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
pierwsza próba
Hmmm. Właśnie otworzyłem butelkę... Brak piany, średno zgazowane ale klarowne (i niezłe w smaku przyznaję, że pije po kilku komercyjnych). Dojrzewało w tych potwornych temperaturach (bez piwniczki). Głowny prob to brak gazu - może dodałem za mało ekstraktu do butelek?
A może wywieźć to do piwniczki?Krew to życie - a piwo to jego esencja
Comment
-
-
nie minęło nawet 10 dni od zabutelkowania - cierpliwości! daj zawartości popracować.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
na mój gust powinieneś swoje piwo leżakować w chłodniejszym miejscu i to jeszcze kilka tygodni - zapewne wytworzy się więcej gazu niż jest dotychczas. co prawda nie jestem jeszcze praktykiem, ale tak wnioskuję z opisywanych przez inne osoby doświadczeń.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment